Zagorje
Bajka na dlanu

Predstavljanje SŠ Zabok – piknik u prekrasnom ambijentu Dvorca Bračak

Datum objave: 18. svibnja 2022.

Piknik u Dvorcu Bračak bio je prilika za druženje osnovnoškolaca i srednjoškolaca, prezentacije vještina i postignuća učenika te predstavljanje strukovnih programa za upise u ugostiteljsko-turistička zanimanja. Piknik je bila finalna Show&Tell radionica održana u sklopu Projekta ReCeZa – Regionalni Centar Zabok financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, kojoj su prethodile radionice u 30-ak osnovnih škola na području Krapinsko-zagorske županije.

Piknik je bila finalna Show&Tell radionica održana u
sklopu Projekta ReCeZa – Regionalni Centar Zabok financiranog sredstvima Europskog
socijalnog fonda, kojoj su prethodile radionice u 30-ak osnovnih škola na području
Krapinsko-zagorske županije.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek istaknula je kako je ovo prilika da se na zanimljiv i interaktivan način predstave zanimanja koja nudi Srednja škola Zabok. „Djeca će se i sama moći okušati u pripremi nekih jela i pića, ali prije svega u druženju i razgovoru dobiti jasne i zorne informacije o zanimanjima koja nudi SŠ Zabok. Ovo je ujedno i lijepa prigoda da se najave i sve mogućnosti koje će SŠ Zabok nuditi u novim prostorima kao regionalni centar kompetentnosti – ovamo će dolaziti svi iz sjeverozapadne Hrvatske koji žele raditi, obrazovati ili usavršavati se u području turizma i ugostiteljstva“ – kazala je zamjenica župana Petek.

U nizu Show&Tell radionica tijekom ožujka i travnja nastavnici i učenici Srednje škole Zabok učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima prezentirali su strukovna zanimanja koja mogu upisati u Srednjoj školi Zabok – konobar, kuhar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist. Srednjoškolci su pokazali svoje strukovne vještine na djelu – miksali su bezalkoholne koktele, pripremali male slane i slatke zalogaje i pričali priče o svojem školovanju, natjecanjima i mnogim osvojenim nagradama.

Ovo je događanje namijenjeno učenicima sedmih i osmih razreda osnovne škole Krapinsko-zagorske i okolnih županija. Učenike informiramo o mogućnostima upisa u našu školu, mogu isprobati delicije koje su pripremili učenici Srednje škole Zabok, ali se isto tako mogu okušati i sami u nekim jednostavnim ugostiteljskim aktivnostima poput miješanja koktela, pravljenja palačinki, slaganja salveta. Tim aktivnostima nastojimo animirati djecu da se upišu u deficitarna zanimanja – u prvom redu kuhar i konobar“, objasnila je ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec.

Učenici i nastavnici Srednje škole Zabok na Pikniku su predstavili i mnogobrojne nagrade koje su osvojili. Ove školske godine učenici Srednje škole Zabok sudjelovali su na međunarodnom natjecanju G&T Cup za barmene, natjecanju učenika kuharstva i slastičarstva povodom Dana hrvatskog kulinarstva, Badel barmen junior cupu, natjecanju WorldSkills Croatia 2022. te Međunarodnom natjecanju udruge europskih ugostiteljskih i turističkih škola.

Ako jedna petina državnog proračuna dolazi iz ovog sektora, onda bi sigurno više pažnje trebalo posvetiti sektoru ugostiteljstva i turizma, a isto tako i sektoru školstva koji je dio tog cijelog procesa. Promoviranje školstva nije jednostavno s obzirom na to da imamo programe koji su stari u prosjeku 30 godina. Mi u Centru smo u postupku izrade novih, suvremenih, inovativnih programa, a ovo je jedna priča koja dijeli taj segment i na popularizaciju strukovnih zanimanja“, naglasila je voditeljica projekta CUT Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti je Branka Kralj.

Ova posljednja Show&Tell radionica bila je prilika i za upoznavanje kompleksa ugostiteljskih praktikuma koji se ovu i sljedeću školsku godinu održavaju u Dvorcu Bračak zbog dogradnje i rekonstrukcije Srednje škole Zabok u Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. Nakon Piknika, vrata Srednje škole Zabok u Dvorcu Bračak bit će svakodnevno otvorena do upisa u srednjoškolske programe za sve informacije o školovanju.


Fotogalerija