Zagorje
Bajka na dlanu

Predstavljen izbor za volontere i volontersku akciju godine

Datum objave: 5. svibnja 2021.

Župan Željko Kolar pozvao je sve volontere i organizatore volontiranja na području Krapinsko-zagorske županije da se odazovu i pošalju svoje prijave na otvoreni Javni poziv. „U današnje vrijeme, kada ljudi trče za zaradom, novcem i gledaju isključivo sami sebe, imate neke divne ljude kojima to nije u prvom planu, nego pomoći nekome drugome. Najveći problem koji mi u Zagorju imamo s ovim Javnim pozivom je da te ljude, koji su samozatajni, ne žele samopromociju, zapravo nagovorimo njih i organizatore tih akcija da nam se uopće prijave pa ovim putem apeliram na sve njih da se jave. Već će i time, svojim primjerom, pokazati drugima što sve može pojedinac napraviti da poboljša uvjete rada u društvu, da pomogne jednom pojedincu, jer kažu da ako pomogneš jednom čovjeku, da si pomogao svima“ – rekao je župan Željko Kolar te naglasio kako će Krapinsko-zagorska županija i dalje truditi da volonterima bude podrška te da svi zajedno grade bolje i humanije društvo.

Javni poziv je otvoren od 26. travnja do 31. svibnja i prijedlog kandidata mogu podnijeti organizatori i korisnici organiziranog volontiranja. Sam postupak odlučivanja o dobitnicima nagrada, odvija se u dva kruga. U prvom krugu povjerenstvo odlučuje koji kandidati i akcije idu u uži krug koji se odvija glasanjem, online i sve putem zakonodavnih, mrežnih stranica Krapinsko-zagorske županije. Kandidati koji ulaze u uži krug bit će objavljeni i javnost će s njima biti upoznata do 15. lipnja i tada kreće drugi krug ocjenjivanja u koji se mogu svi uključiti do 30. lipnja.

 „Krapinsko-zagorska županija od 2016. godine raspisuje i objavljuje poziv za „Naj volontera/volonterku” u dvije kategorije, za nešto mlađe – između 15 i 30 godina i i nešto starijih -iznad 31 godine. Nakon godinu dana, nametnula se potreba da se bira i volonterska akcija godine jer nam je skrenuta pozornost na to da imamo sjajnih volonterskih akcija diljem županije koje bi isto tako bilo dobro promovirati i upoznati javnost malo pobliže s njima te na taj način zapravo potaknuti i ostale na akciju“ – rekla je zamjenica župana za društvene djelatnosti, Jasna Petek i dodala da  je od prošle godine, otvorena i nova kategorija, a to je biranje volontera, odnosno volonterki koji nemaju prebivalište u Krapinsko-zagorskoj županiji čime se obuhvaća sav doprinos zajednici. „Molimo vas da prijavite svoje volontere, volonterke i volonterske akcije jer znamo da ih ima puno. Te vrijedne, skromne ljude treba na neki način nagraditi, a s druge strane ukazati na njihovu humanost i plemenitost kojom doprinose ovom društvu da ono bude bolje“ – poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

O svojim iskustvima u volontiranju govorila je Lorena Martinić, ponosna dobitnica priznanja za najvolonterku 2019. godine. Lorena je počela volontirati još u osnovnoj školi, a njen ju je životni poziv buduće učiteljice odveo na put pomaganja ljudima. „Sudjelujem u brojnim volonterskim akcijama, evo upravo osjećam da se moj dječački san konačno bliži svome cilju i na samom fakultetu sam se uključivala u brojne volonterske akcije, a pravi dokaz da volontiram s puno ljubavi i interesa je i ovo županijsko priznanje.  Sav taj angažman i trud nam zapravo donosi brojna znanja i vještine, a ujedno i sklapamo nova prijateljstva i ono što je najvažnije doprinosi nam tome da naučimo da nas i jako malo stvari mogu učiniti sretnim“– rekla je Lorena Martinić, koja je na temu volontiranja napisala i diplomski rad.

Krapinsko-zagorska županija izbor najboljih volontera provodi zajedno sa Volonterskim centrom VolontirAJMO

Voditeljica Volonterskog programa VolontirAJMO Nikolina Bertol istaknula je kako je prošla godina uslijed epidemije koronavirusa bila vrlo izazovna i za volontere i za organizacije volontiranja. „Pokazalo se kako je volontiranje važan resurs zajednice i kako ono povezuje sve segmente društva. Volontiranje je izvor društvene energije, ono daje brzi odgovor na potrebe koje postoje u lokalnoj zajednici“ – rekla je Nikolina Bertol i pozvala sve volontere i volonterke, korisnike volontiranja i organizacije da pokažu što je to volontiranje i zašto je ono bitno ne samo za zajednicu nego i za pojedinca.

 


Fotogalerija