Zagorje
Bajka na dlanu

Predstavljen Javni poziv – potpore za ublažavanje posljedica od prirodnih nepogoda

Datum objave: 21. srpnja 2022.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je ovaj Javni poziv izuzetno važan za poljoprivrednike koji su stradali u tri nevremena, koja je prouzročila tuča na području Krapinsko-zagorske županije. „Naravno, govorimo o općinama Hum na Sutli, Zagorska Sela, Kumrovec, Bedekovčina i Veliko Trgovišće te o gradovima Klanjcu i Oroslavju. Zadnja procijenjena vrijednost je, zajedno s Bedekovčinom, bila 52,3 milijuna kuna, a Vlada je 9. lipnja donijela odluku o dodjeli potpore šest županija za nadoknadu štete nastale od tuče i to za poljoprivredu 25 milijuna kuna, za nerazvrstane ceste 5 milijuna kuna, a za gospodarstvo 6 milijuna te za ostalu komunalnu i društvenu infrastrukturu 18 milijuna kuna „– rekao je župan Kolar dodavši kako je Vlada napravila i inicijalnu raspodjelu sredstava za nadoknadu štete u poljoprivredi. „Procijenjena vrijednost bez Bedekovčine je 13,7 milijuna kuna, a nama je na raspolaganju nešto manje od 3 milijuna kuna da bi se javni poziv mogao raspisati. Za sve će se štete koje su nastale u svibnju i lipnju, a tu spada i Bedekovčina, poljoprivredni proizvođači i OPG-ovi moći prijaviti, a krajnji iznos bit će definiran naknadno“– pojasnio je župan Kolar te naglasio kako je Krapinsko-zagorska žužanija ovakav Javni poziv raspisala prva među svim županijama pogođenima nedavnim tučonosnim nevremenom.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu  Sanja Mihovilić predstavila je detalje samog Javnog poziva. „Nastavno na sastanke koje smo imali u Ministarstvu, ono je izradilo indikativnu raspodjelu iznosa potpore za poljoprivredu, a on za našu županiju iznosi 3.025.000,00 kuna. Prihvatljivi korisnici raspisanog natječaja su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u sa sjedištem na području županije. Potpore će se isplaćivati za štete nastale na poljoprivredi (trajni nasadi, cvijeće, povrtlarske i ratarske kulture), zemlji i stoci, mehanizaciji i opremi za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, na solarnim panelima koji se koriste za poljoprivrednu proizvodnju te za štete na plastenicima odnosno staklenicima koji se koriste za poljoprivrednu proizvodnju. Moram napomenuti kako se promatra šteta koja nije osigurana. Iznos potpore može biti do 100 posto, a iznos potpore koju će naši poljoprivrednici ostvariti ovisi od iznosa potpore koji će biti dodijeljen Županiji na temelju konačnog Registra šteta“ – rekla je pročelnica Mihovilić te naglasila kako će isplata ići tek kad se vidi koji će iznos biti odobren za čitavu županiju.

Vršiteljica dužnosti pročelnice Upravnog odjela za opće i zajedničke poslove Marija Bedeniković govorila je o provedenoj proceduri prijave štete od tuče.

Više informacija o Javnom pozivu pronađite u prezentaciji: https://www.kzz.hr/sadrzaj/novosti/predstavljen-javni-poziv-za-dodjelu-potpora-za-ublazavanje-posljedica-od-prirodnih-nepogoda/Press%20-%20Javni%20poziv%202022.%20(1).pdf

Javni poziv: https://www.kzz.hr/javni-poziv-dodjela-potpore-prirodne-nepogode-tuca-2022


Fotogalerija