Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 16. siječnja 2023.

Župan Željko Kolar je na samom početku zahvalio donedavnoj ravnateljici Željki Žnidarić na dva uspješna mandata na čelu Specijalne bolnice te naglasio da je i njeno imenovanje od prije 8 godina i imenovanje novog ravnatelja pokazatelj da županijska uprava ima povjerenje u mlade, školovane, odgovorne i ambiciozne ljude. „Dajemo im mogućnost da pokažu što znaju i da upravljaju velikim sustavima. Tada 31-godišnjoj Željki  dali smo odgovornost da vodi Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice i mogu reći da je ona to sa svojim radom opravdala. Pogotovo u drugom mandatu kada je bilo izuzetno teških trenutka kako za nju ravnateljicu tako i za nas osnivače. Korona je možda najviše štete napravila baš Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice jer mjesec i pol nismo mogli raditi svoj posao rehabilitacije, a to je dnevno i do 800 pacijenata. Nismo smjeli primati nove pacijente, a da nam Vlada nikada nije taj gubitak nadoknadila. Dva puta smo otvarali COVID odjel u Krapinskim toplicama i naravno da je to smanjilo kapacitet bolnice i mogućnost za nove prihode, a naravno da je dva puta trebalo mijenjati samo organizaciju bolnice. S druge strane smo morali i dodatno uložiti u opremu koja nije dio one osnovne potrebne bolnici za rehabilitaciju svojih pacijenata. Htio bi se Željki posebno zahvaliti jer je do zadnjeg dana radila punim kapacitetom“ – rekao je župan Kolar te potom donedavnoj ravnateljici Željki Žnidarić kao simboličan znak zahvale uručio buket cvijeća.

PUNA PODRŠKA NOVOM RAVNATELJU

„Što se tiče ravnatelja Javorića Barića, njemu kao 28-godišnjaku dajemo punu podršku, isto kako smo dali i dosadašnjoj ravnateljici Žnidarić. Baš kao što sam i prije osam godina bio uvjeren za ravnateljicu Žnidarić da će odlično obavljati svoj posao, tako sam i sada uvjeren da će ravnatelj Javorić Barić odlično odraditi svoje. Posebno bi htio naglasiti da je novi ravnatelj jednoglasno izabran na Upravnom vijeću za ravnatelja, a da su glasali i predstavnici stručnog vijeća, predstavnici radničkog vijeća i predstavnik Vlade RH, uz članove Upravnog vijeća Županije. Gospodin Javorić Barić je bio član Upravnog vijeća bolnice i u tom periodu je vrlo dobro upoznao samo poslovanje bolnice s jedne strane, a bio je detaljno upoznat i sa svim projektima koje planira Krapinsko – zagorska županija kao osnivač. Iz tih razloga, ali i brojnih drugih, siguran sam da će on, s timom kojeg će sam izabrati, odgovoriti na sve izazove koji su pred nama. Još jednom naglašavam da ćemo dovršiti sve projekte koje smo započeli s ravnateljicom Žnidarić, a isto tako, pokrenut ćemo nove koje smo zajednički isplanirali i s kojima je novi ravnatelj Javorić Barić upoznat do zadnje sitnice“ – naglasio je župan Kolar i novom ravnatelju poželio puno uspjeha u vođenju bolnice. 

„Stanje je izazovno, ali nije besperspektivno“

Novi ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Danijel Javorić Barić naglasio je kako na prvom mjestu planira posvetiti naporima za financijsku stabilizaciju Bolnice.  „Stanje je izazovno, ali nije besperspektivno. Priča hrvatskog zdravstva se djelomično može preslikati i na našu bolnicu, no vjerujem da imamo određenih novih ideja koje bi svojom realizacijom mogle potaknuti stabilizaciju, prije svega na mjesečnoj razini, a onda tim pozitivnim tempom utjecati i na rješavanje dospjelih i nedospjelih obveza. Također, pred nama je realizacija velikog projekta, obnove stare zgrade, koji će dati novu vizuru bolnici, koji će apsolutno doprinijeti stabilizaciji troškova energenata, ali će i znatno poboljšati dojam svega onoga što je projektom obuhvaćeno. O nekim stvarima još ne bi govorio, to ću ostaviti za razgovor za Stručnim vijećem i najužim timom, a u narednim danima očekujem da ćemo održati predstavljanje najužeg tima ravnatelja“ – rekao je novi ravnatelj te na ukazanom povjerenju zahvalio članovima Upravnog vijeća Bolnice. „Vjerujem da možda i nije bilo toliko jednostavno pokloniti povjerenje tako mladoj osobi, ali mislim da sam, prilikom upravljanja Upravnim vijećem, pokazao da sam posvećen poslu, radnim zadacima, da poznajem sustav i da sam spreman uhvatiti se u koštac sa svim izazovima koji predstoje. Zahvalio bi i Županiji na kontinuiranoj suradnji koja je trajala još od vremena Upravnog vijeća, pa sve do sada. Nisam u potrebi tražiti onih 100 dana mira i upoznavanja sa situacijom jer sam od trenutka izbora do stupanja na dužnost bio cijelo vrijeme upoznat sa situacijom i to je velika olakotna okolnost“ – naveo je ravnatelj Javorić Barić.

„Ukupne obveze s 31. prosinca 2022. godine iznose 99 milijuna kuna s tim da ističem da je u taj iznos uračunat i iznos kojeg HZZO isplaćuje, dakle puni iznos limita, za okolnosti pandemije koronavirusa. Bez toga, obaveze su 38 milijuna kuna, od čega je nešto više od pola tih obveza dospjelo. Za velik dio dospjelih obveza imamo uspostavljene sporazume za otplatu tih iznosa jer je poanta osigurati normalno funkcioniranje bolnice, osigurati sve ono što je potrebno za pacijente i djelatnike, a potrebno je nastaviti tempo koji je uspostavljen. Vjerujem da ćemo već u ovo vrijeme iduće godine mnogo lakše disati nakon što bude završena ova velika investicija koja je pred nama jer će ona uvelike utjecati na mjesečne troškove koji su u zimskim mjesecima znali biti čak do milijun kuna za energente“ – istaknuo je ravnatelj Javorić Barić.

 

ŽELJKA ŽNIDARIĆ: Trudila sam se da osiguramo kvalitetne i suvremene usluge svim našim pacijentima.

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice od 2015. do 2023. godine Željka Žnidarić naglasila je kako joj dva odrađena mandata predstavljaju neprocjenjivo radno i životno iskustvo, a kao dvije najvažnije karike za funkcioniranje svake zdravstvene ustanove navela  zaposlenike i pacijente koji su bili glavni fokus njezina rada. „Trudila sam se da osiguramo kvalitetne i suvremene usluge svim našim pacijentima. Ulagali smo prvenstveno u medicinsku opremu i uvodili kontinuirano nove postupke, metode, tehnologije i koliko smo bili u mogućnosti ulagali smo u terapijske i smještajne prostore. Ukupno je u investicijsko održavanje i nabavu opreme uloženo preko 45 milijuna kuna što županijskih, što vlastitih bolničkih“ – kazala je ravnateljica  Žnidarić, dodajući da je drugi fokus bio osiguravanje dovoljnog broja stručnog, medicinskog osoblja. „Tu smo imali veliki problem jer nam je u sljedećih nekoliko godina znatan dio liječnika odlazio u mirovinu, a dio je ih je već otišao. Zbog toga smo od 2015. godine kontinuirano upućivali mlade liječnike na specijalističko usavršavanje i danas imamo 20-ak specijalizanata i to je neki zalog za budućnost. Za troškove plaća tih liječnika i popratne troškove uloženo je preko 23 milijuna kuna“ – zaključila  je donedavna ravnateljica Žnidarić. „Nažalost veći dio mog drugog mandata je obilježila korona. Tu smo bili jako pogođeni, što prvotnom zabranom rada, što nakon toga otvaranjem COVID odjela. No nekako se situacija sada  poboljšava i moram reći da financijski rezultati nisu niti približno toliko loši kako se moglo čitati prethodnih mjeseci, međutim trenutna situacija nije lagana i novi ravnatelj će imati puno posla za financijsku stabilizaciju. Također, mi smo bolnicu cijelo ovo vrijeme pripremali za mnoge projekte uređenja bolničkih prostora, pa isto tako i samu dogradnju bolnice i takav projekt vrijednosti 7,7 milijuna krenuo je u svoju realizaciju i to mogu ostaviti u nasljeđe gospodinu Javoriću Bariću i veselim se trenutku kad će te sve projekte izrealizirati“ – rekla je dosadašnja ravnateljica Žnidarić i za kraj uputila zahvale svim zaposlenicima bolnice bez kojih, kako je rekla, ova bolnica nikad ne bi mogla funkcionirati, upravnim vijećima s kojima je surađivala te Krapinsko-zagorskoj županiji kao osnivaču Bolnice.

Odgovori na upite novinara 

Župan Željko Kolar i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice odgovorili su i na upite novinara vezane za medijske natpise o navodnom stranačkom kadroviranju kod izbora ravnatelja.

„ Ja sam za vrijeme svojeg mandata postao “poznat po tome da kadroviram stranački”, od 10 pročelnika samo jedna pročelnica ima stranačku iskaznicu i ona je došla iz Ministarstva raditi kod nas na tri i pol godine jer je imala iskustvo i znanje koje drugi nisu imali. Kao što znate, od sedam ravnateljica i ravnatelja zdravstvenih ustanova jedino je gospođa Nada Dogan stranački opredijeljena. Prema tome, brojke govore same po sebi. Što se tiče ravnatelja naših ostalih institucija i ustanova, nitko nije stranački opredijeljen, točnije nitko nije član stranke. Najbitnije od svega, nitko od tih ljudi koji su na rukovodećim mjestima u našim ustanovama nije ni dobio ponudu da uđe u stranku. Smatram da oko ovog pitanja nemam što dodatno obrazlagati. Ravnatelj Javorić Barić ima moju punu podršku, kao što je imala i ravnateljica Žnidarić, također bez stranačke iskaznice. E sad, da li to što je Danijel Javorić Barić član SDP-a uz sve vrline koje posjeduje, trebao biti eliminacijski faktor da mu ne damo mogućnost da radi i pokaže što zna? Ja osobno smatram da ne. Da barem 50 posto institucija koje sam nabrojao, a neću reći 100 posto kao što je primjer kod nekih drugih, a imaju stranačku iskaznicu, pa da me netko proziva, ok, to bi mogao razumjeti, ali ovo je… ajde, smiješno“ – naglasio je župan Kolar i otkrio da će biti još promjena. 

„Kada bi kao osoba smatrao da moja stranačka pripadnost i moje godine označavaju nešto negativno, osjećao bih se loše, a ovako se ne sramim niti svojih godina, niti onoga što sam u svojih 28 godina ostvario, a niti svojeg stranačkog članstva. Vjerujem da u životu postoje mnoge druge stvari koje čovjeka mogu odrediti, a ja si sigurno neću dopustiti da jedna takva stvar odredi moju karijeru. Osjećam se uzbuđeno, veselim se poslu i izazovima, a moj fokus je na toj velikoj odgovornosti koja je sada preda mnom. Što se tiče pitanja o žalbi na natječaj, nemam informaciju o tome je li podnesena tužba, to je mogućnost svakog od kandidata. Vjerujem da ste upoznati da velik dio osoba koje su se javile na natječaj inače koriste to pravo, pa moram reći da očekujem to i ovdje. Što se tiče samih komentara na izbor, svatko je mogao zatražiti uvid u zapisnike sa sjednica Upravnog vijeća i mogao je vidjeti da ja ni u kojem trenutku nisam mogao imati uvid u planove i programe drugih kandidata. Ja sam na početku te sjednice najavio ostavku koju sam na kraju iste i dao, proces je vodila kadrovska služba bolnice, a ne članovi Upravnog vijeća, a sve je i tonski zabilježeno tako da vjerujem da niti jedna stavka nije prekršena. Dapače, sve je napravljeno kako treba, a okolnost da nezadovoljnih ima je uobičajena – odgovorio je ravnatelj Javorić Barić.  

 

Predstavljanju je prisustvovala i zamjenica župana Jasna Petek.


Datum objave: 16. siječnja 2023.

Župan Željko Kolar je na samom početku zahvalio donedavnoj ravnateljici Željki Žnidarić na dva uspješna mandata na čelu Specijalne bolnice te naglasio da je i njeno imenovanje od prije 8 godina i imenovanje novog ravnatelja pokazatelj da županijska uprava ima povjerenje u mlade, školovane, odgovorne i ambiciozne ljude. „Dajemo im mogućnost da pokažu što znaju i da upravljaju velikim sustavima. Tada 31-godišnjoj Željki  dali smo odgovornost da vodi Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice i mogu reći da je ona to sa svojim radom opravdala. Pogotovo u drugom mandatu kada je bilo izuzetno teških trenutka kako za nju ravnateljicu tako i za nas osnivače. Korona je možda najviše štete napravila baš Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice jer mjesec i pol nismo mogli raditi svoj posao rehabilitacije, a to je dnevno i do 800 pacijenata. Nismo smjeli primati nove pacijente, a da nam Vlada nikada nije taj gubitak nadoknadila. Dva puta smo otvarali COVID odjel u Krapinskim toplicama i naravno da je to smanjilo kapacitet bolnice i mogućnost za nove prihode, a naravno da je dva puta trebalo mijenjati samo organizaciju bolnice. S druge strane smo morali i dodatno uložiti u opremu koja nije dio one osnovne potrebne bolnici za rehabilitaciju svojih pacijenata. Htio bi se Željki posebno zahvaliti jer je do zadnjeg dana radila punim kapacitetom“ – rekao je župan Kolar te potom donedavnoj ravnateljici Željki Žnidarić kao simboličan znak zahvale uručio buket cvijeća.

PUNA PODRŠKA NOVOM RAVNATELJU

„Što se tiče ravnatelja Javorića Barića, njemu kao 28-godišnjaku dajemo punu podršku, isto kako smo dali i dosadašnjoj ravnateljici Žnidarić. Baš kao što sam i prije osam godina bio uvjeren za ravnateljicu Žnidarić da će odlično obavljati svoj posao, tako sam i sada uvjeren da će ravnatelj Javorić Barić odlično odraditi svoje. Posebno bi htio naglasiti da je novi ravnatelj jednoglasno izabran na Upravnom vijeću za ravnatelja, a da su glasali i predstavnici stručnog vijeća, predstavnici radničkog vijeća i predstavnik Vlade RH, uz članove Upravnog vijeća Županije. Gospodin Javorić Barić je bio član Upravnog vijeća bolnice i u tom periodu je vrlo dobro upoznao samo poslovanje bolnice s jedne strane, a bio je detaljno upoznat i sa svim projektima koje planira Krapinsko – zagorska županija kao osnivač. Iz tih razloga, ali i brojnih drugih, siguran sam da će on, s timom kojeg će sam izabrati, odgovoriti na sve izazove koji su pred nama. Još jednom naglašavam da ćemo dovršiti sve projekte koje smo započeli s ravnateljicom Žnidarić, a isto tako, pokrenut ćemo nove koje smo zajednički isplanirali i s kojima je novi ravnatelj Javorić Barić upoznat do zadnje sitnice“ – naglasio je župan Kolar i novom ravnatelju poželio puno uspjeha u vođenju bolnice. 

„Stanje je izazovno, ali nije besperspektivno“

Novi ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Danijel Javorić Barić naglasio je kako na prvom mjestu planira posvetiti naporima za financijsku stabilizaciju Bolnice.  „Stanje je izazovno, ali nije besperspektivno. Priča hrvatskog zdravstva se djelomično može preslikati i na našu bolnicu, no vjerujem da imamo određenih novih ideja koje bi svojom realizacijom mogle potaknuti stabilizaciju, prije svega na mjesečnoj razini, a onda tim pozitivnim tempom utjecati i na rješavanje dospjelih i nedospjelih obveza. Također, pred nama je realizacija velikog projekta, obnove stare zgrade, koji će dati novu vizuru bolnici, koji će apsolutno doprinijeti stabilizaciji troškova energenata, ali će i znatno poboljšati dojam svega onoga što je projektom obuhvaćeno. O nekim stvarima još ne bi govorio, to ću ostaviti za razgovor za Stručnim vijećem i najužim timom, a u narednim danima očekujem da ćemo održati predstavljanje najužeg tima ravnatelja“ – rekao je novi ravnatelj te na ukazanom povjerenju zahvalio članovima Upravnog vijeća Bolnice. „Vjerujem da možda i nije bilo toliko jednostavno pokloniti povjerenje tako mladoj osobi, ali mislim da sam, prilikom upravljanja Upravnim vijećem, pokazao da sam posvećen poslu, radnim zadacima, da poznajem sustav i da sam spreman uhvatiti se u koštac sa svim izazovima koji predstoje. Zahvalio bi i Županiji na kontinuiranoj suradnji koja je trajala još od vremena Upravnog vijeća, pa sve do sada. Nisam u potrebi tražiti onih 100 dana mira i upoznavanja sa situacijom jer sam od trenutka izbora do stupanja na dužnost bio cijelo vrijeme upoznat sa situacijom i to je velika olakotna okolnost“ – naveo je ravnatelj Javorić Barić.

„Ukupne obveze s 31. prosinca 2022. godine iznose 99 milijuna kuna s tim da ističem da je u taj iznos uračunat i iznos kojeg HZZO isplaćuje, dakle puni iznos limita, za okolnosti pandemije koronavirusa. Bez toga, obaveze su 38 milijuna kuna, od čega je nešto više od pola tih obveza dospjelo. Za velik dio dospjelih obveza imamo uspostavljene sporazume za otplatu tih iznosa jer je poanta osigurati normalno funkcioniranje bolnice, osigurati sve ono što je potrebno za pacijente i djelatnike, a potrebno je nastaviti tempo koji je uspostavljen. Vjerujem da ćemo već u ovo vrijeme iduće godine mnogo lakše disati nakon što bude završena ova velika investicija koja je pred nama jer će ona uvelike utjecati na mjesečne troškove koji su u zimskim mjesecima znali biti čak do milijun kuna za energente“ – istaknuo je ravnatelj Javorić Barić.

 

ŽELJKA ŽNIDARIĆ: Trudila sam se da osiguramo kvalitetne i suvremene usluge svim našim pacijentima.

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice od 2015. do 2023. godine Željka Žnidarić naglasila je kako joj dva odrađena mandata predstavljaju neprocjenjivo radno i životno iskustvo, a kao dvije najvažnije karike za funkcioniranje svake zdravstvene ustanove navela  zaposlenike i pacijente koji su bili glavni fokus njezina rada. „Trudila sam se da osiguramo kvalitetne i suvremene usluge svim našim pacijentima. Ulagali smo prvenstveno u medicinsku opremu i uvodili kontinuirano nove postupke, metode, tehnologije i koliko smo bili u mogućnosti ulagali smo u terapijske i smještajne prostore. Ukupno je u investicijsko održavanje i nabavu opreme uloženo preko 45 milijuna kuna što županijskih, što vlastitih bolničkih“ – kazala je ravnateljica  Žnidarić, dodajući da je drugi fokus bio osiguravanje dovoljnog broja stručnog, medicinskog osoblja. „Tu smo imali veliki problem jer nam je u sljedećih nekoliko godina znatan dio liječnika odlazio u mirovinu, a dio je ih je već otišao. Zbog toga smo od 2015. godine kontinuirano upućivali mlade liječnike na specijalističko usavršavanje i danas imamo 20-ak specijalizanata i to je neki zalog za budućnost. Za troškove plaća tih liječnika i popratne troškove uloženo je preko 23 milijuna kuna“ – zaključila  je donedavna ravnateljica Žnidarić. „Nažalost veći dio mog drugog mandata je obilježila korona. Tu smo bili jako pogođeni, što prvotnom zabranom rada, što nakon toga otvaranjem COVID odjela. No nekako se situacija sada  poboljšava i moram reći da financijski rezultati nisu niti približno toliko loši kako se moglo čitati prethodnih mjeseci, međutim trenutna situacija nije lagana i novi ravnatelj će imati puno posla za financijsku stabilizaciju. Također, mi smo bolnicu cijelo ovo vrijeme pripremali za mnoge projekte uređenja bolničkih prostora, pa isto tako i samu dogradnju bolnice i takav projekt vrijednosti 7,7 milijuna krenuo je u svoju realizaciju i to mogu ostaviti u nasljeđe gospodinu Javoriću Bariću i veselim se trenutku kad će te sve projekte izrealizirati“ – rekla je dosadašnja ravnateljica Žnidarić i za kraj uputila zahvale svim zaposlenicima bolnice bez kojih, kako je rekla, ova bolnica nikad ne bi mogla funkcionirati, upravnim vijećima s kojima je surađivala te Krapinsko-zagorskoj županiji kao osnivaču Bolnice.

Odgovori na upite novinara 

Župan Željko Kolar i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice odgovorili su i na upite novinara vezane za medijske natpise o navodnom stranačkom kadroviranju kod izbora ravnatelja.

„ Ja sam za vrijeme svojeg mandata postao “poznat po tome da kadroviram stranački”, od 10 pročelnika samo jedna pročelnica ima stranačku iskaznicu i ona je došla iz Ministarstva raditi kod nas na tri i pol godine jer je imala iskustvo i znanje koje drugi nisu imali. Kao što znate, od sedam ravnateljica i ravnatelja zdravstvenih ustanova jedino je gospođa Nada Dogan stranački opredijeljena. Prema tome, brojke govore same po sebi. Što se tiče ravnatelja naših ostalih institucija i ustanova, nitko nije stranački opredijeljen, točnije nitko nije član stranke. Najbitnije od svega, nitko od tih ljudi koji su na rukovodećim mjestima u našim ustanovama nije ni dobio ponudu da uđe u stranku. Smatram da oko ovog pitanja nemam što dodatno obrazlagati. Ravnatelj Javorić Barić ima moju punu podršku, kao što je imala i ravnateljica Žnidarić, također bez stranačke iskaznice. E sad, da li to što je Danijel Javorić Barić član SDP-a uz sve vrline koje posjeduje, trebao biti eliminacijski faktor da mu ne damo mogućnost da radi i pokaže što zna? Ja osobno smatram da ne. Da barem 50 posto institucija koje sam nabrojao, a neću reći 100 posto kao što je primjer kod nekih drugih, a imaju stranačku iskaznicu, pa da me netko proziva, ok, to bi mogao razumjeti, ali ovo je… ajde, smiješno“ – naglasio je župan Kolar i otkrio da će biti još promjena. 

„Kada bi kao osoba smatrao da moja stranačka pripadnost i moje godine označavaju nešto negativno, osjećao bih se loše, a ovako se ne sramim niti svojih godina, niti onoga što sam u svojih 28 godina ostvario, a niti svojeg stranačkog članstva. Vjerujem da u životu postoje mnoge druge stvari koje čovjeka mogu odrediti, a ja si sigurno neću dopustiti da jedna takva stvar odredi moju karijeru. Osjećam se uzbuđeno, veselim se poslu i izazovima, a moj fokus je na toj velikoj odgovornosti koja je sada preda mnom. Što se tiče pitanja o žalbi na natječaj, nemam informaciju o tome je li podnesena tužba, to je mogućnost svakog od kandidata. Vjerujem da ste upoznati da velik dio osoba koje su se javile na natječaj inače koriste to pravo, pa moram reći da očekujem to i ovdje. Što se tiče samih komentara na izbor, svatko je mogao zatražiti uvid u zapisnike sa sjednica Upravnog vijeća i mogao je vidjeti da ja ni u kojem trenutku nisam mogao imati uvid u planove i programe drugih kandidata. Ja sam na početku te sjednice najavio ostavku koju sam na kraju iste i dao, proces je vodila kadrovska služba bolnice, a ne članovi Upravnog vijeća, a sve je i tonski zabilježeno tako da vjerujem da niti jedna stavka nije prekršena. Dapače, sve je napravljeno kako treba, a okolnost da nezadovoljnih ima je uobičajena – odgovorio je ravnatelj Javorić Barić.  

 

Predstavljanju je prisustvovala i zamjenica župana Jasna Petek.