Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 9. srpnja 2010.

“Kad smo zahvaljujući lani potpisanom partnerstvu između Bolnice i Županije, početkom godine ušli u ovaj prostor, ekipirali zdravstvene djelatnike i opremili ga najsuvremenijom medicinskim uređajima za pružanje usluga hemodijalize, odlučili smo također u partnerskom dogovoru, umjesto protokolarnih otvaranja odmah početi s radom. Primati pacijente i pružati im naše zdravstvene usluge što i jest jedini cilj ovog našeg uspješno ostvarenog projekta javno-privatnog partnerstva” – s neskrivenim je zadovoljstvom naglasio danas Ivan Švajger, predsjednik Uprave Euromedic International na početku prvog javnog obilaska Centra za dijalizu Poliklinike IDC (International Dialysis Centers) pri Općoj bolnici Zabok te dodao: “Projekt centra za dijalizu u zabočkoj bolnici važan je za Krapinsko-zagorsku županiju i za Euromedic, ali najvažniji za pacijente iz Krapinsko zagorske županije. Oni dijalizu trebaju svaki drugi dan, a sada više ne trebaju putovati u Zagreb, nego to mogu obaviti u blizini svoga doma. Ovo je treći centar za dijalizu na području RH, koji je ustrojen po principu JPP-a, koji se pokazao kao idealan model suradnje javnog sektora i privatnog investitora u zdravstvu. Zahvaljujući Županiji i vodstvu bolnice koji su ga znali prepoznati, projekt je uspješno završen. Otvaranje Centra za dijalizu u zabočkoj bolnici nastavak je moje težnje i mog cilja da vrhunska zdravstvena usluga bude dostupna svima kojima je to potrebno, a ne da predstavlja privilegij samo građanima velikih gradova i onima boljeg imovinskoga stanja. Radujem se, zajedno sa svim bolesnicima kojima će Centar služiti, te sa Županijom i vodstvom Bolnice kao partnerima u projektu.”

Obilasku Centra za hemodijalizu, koji radi na 747 četvornih metara prostora projektiranog isključivo za hemodijalizu i opremljenog prema najvišim standardima, u ulozi domaćina i partnera danas su prisustvovali dr. Stanko Belina, ravnatelj Opće bolnice Zabok, Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko zagorske županije i zamjenica župana Sonja Borovčak, a brojnim gostima, ravnateljima i predstavnicima zdravstvenih ustanova na području Županije svoja su iskustva rado prepričali i pacijenti Centra, dugogodišnji bubrežni bolesnici koji posljednjih mjeseci više nemaju potrebe na dijalizu odlaziti izvan granica svoje Županije.

Centrom koji raspolaže s ukupno pet sala, od kojih je jedna izdvojena za smještaj i hemodijalizu pacijenata koji su pozitivni na hepatitis B i hepatitis C goste je provela ravnateljica dr. Elena Milutinović.

“Kao što i sami možete uočiti, sale su prostrane, ostakljene sa svih strana, imamo najmodernije aparate za hemodijalizu, a higijenski standardi su na najvišoj razini. Trenutno usluge hemodijalize dobiva 31 bubrežni bolesnik s područja Krapinsko-zagorske županije. Kada počnemo raditi s punim kapacitetom, radit ćemo s 44 pacijenta dnevno. Osim što su se pacijentima znatno smanjili troškovi prijevoza u novootvorenom i suvremeno opremljenom Centru dobivaju i vrhunsku zdravstvenu uslugu” – objašnjava dr. Elena Milutinović, specijalist internist za rad na hemodijalizi, glavna liječnica i voditeljica Poliklinike IDC-Zabok.

“Svi popratni prostori su projektirani i izvedeni kako bi odgovarali specifičnoj medicinskoj djelatnosti. Tako su od sala potpuno odvojeni skladišni i uredski dio, čekaonica te toalet i svlačionica za pacijente. O pacijentima brine osam članova osoblja, glavna liječnica, glavna medicinska sestra, tri medicinske sestre posebno osposobljene za rad na hemodijalizi, tehničar, te dvije pomoćne djelatnice. Poliklinika IDC-Zabok svakodnevno koristi usluge laboratorija i Odjela za transfuziologiju Opće bolnice Zabok. U slučaju komplikacije osnovnog zdravstvenog stanja, pacijentima koji dolaze na hemodijalizu, a često su kardiopati, boluju od cerebrovaskularne bolesti ili bolesti zglobova, dodatna zdravstvena njega pruža se u Općoj bolnici Zabok” – istakla je dr. Milutinović dobru suradnju sa zabočkom bolnicom.

Zadovoljstvo iskustvom proteklih mjeseci rada Centra nije krio ni dr. Stanko Belina, ravnatelj Opće bolnice Zabok kad je naglasio kako ovaj projekt smatra korisnim za Opću bolnicu Zabok, Krapinsko-zagorsku županiju i privatnog partnera Euromedic International, ali ponajviše pacijentima.

“Davanjem u zakup do sada neiskorištenog prostora vrhunskih karakteristika, bolnica je osigurala dodatne prihode te digla ponudu zdravstvenih usluga za svoje pacijente.

Osim što našim pacijentima pružamo vrhunsku zdravstvenu uslugu, davanjem u najam do sada neiskorištenog prostora aneksa naše bolnice, te pružanjem nekih drugih usluga našem privatnom partneru, osiguravamo dodatne mjesečne prihode. Vrlo dobra stručna suradnja naših liječnika i ostalog medicinskog osoblja, koja se unapređuje svakim danom, preduvjet je dobrobiti naših pacijenata i garancija podizanja razine zdravstvene skrbi u Krapinsko-zagorskoj županiji” podvukao je dr. Belina u pri obilasku Centra.

S prisutnima je svoje iskustvo podijelila i Barbara Tandarić, dugogodišnji bubrežni bolesnik, koja se, kazala je, preporodila otkako joj je adresa za dijalizu umjesto zagrebačke bolnice postala zabočka bolnica na Bračaku.

Kako jedan uspješno ostvaren projekt javno-privatnog partnerstva može biti dobitna kombinacija za sve u njemu uključene, naglasio je i župan Siniša Hajdaš Dončić.

S osobnim zadovoljstvom naglasio bih kako je i ovo partnerstvo između naše županijske bolnice i Županije s jednom privatnom zdravstvenom ustanovom startalo vrlo uspješno i vrlo brzo, čim je suradnja ugovorena, a odjel kvalitetno opremljen, te kako se odmah i počelo s pružanjem zdravstvenih usluga. Sada, već više od dva mjeseca Centar radi i znam, ne samo da broj pacijenata raste, nego da su, što je i najvažnije, oni zadovoljni zdravstvenom uslugom i razinom njezine kvalitete. Za kvalitetu života bubrežnih bolesnika, koji svaki drugi dan moraju na dijalizu, najvažnije je da im ona bude dostupna, nadomak njihova doma, da malo vremena moraju potrošiti na putovanje, da pred sobom i nakon dijalize imaju iskoristiv i produktivan dan. I nema više ni jednog stanovnika nađe Županije, bubrežnog bolesnika, koji bi morao na dijalizu u Zagreb ili neko drugo njemu udaljeno mjesto. Koji ne bi kompletnu zdravstvenu uslugu dobio u blizini svog doma. Istodobno, raduje me svako novo otvoreno radno mjesto, kakva su se otvorila osnivanjem ovog Centra, a u skoroj će se budućnosti još otvarati i naši liječnici i zdravstveni djelatnici dobiti priliku zapošljavati. Usto je tu još jedna velika dobrobit postignuta, a to je međusobna suradnja liječnika zdravstvenih djelatnika u cijeloj bolnici, mogućnost razmjene znanja, međusobnog usavršavanja i njihove okrenutosti prema svakom pacijentu i njihovim specifičnim potrebama. I ako nešto pođe po zlu, dogode se zdravstvene komplikacije koje izlaze iz okvira dijalize, unutar bolnice naš pacijent brzo i kvalitetno dobiva potrebnu pomoć i zdravstvenu skrb. Partnerstvo je dobitna kombinacija za sve, ponajviše za pacijente i stanovnike naše županije i upravo stoga ovaj Centar neće ostati jedini u našoj bolnici koji će biti ustrojen u tom obliku pružanja zdravstvenih usluga. Uskoro će biti otvoren i odjel za magnetsku dijagnostiku i tretmane, što će i na tom području liječenja, ali i preventive, znatno proširiti lepezu zdravstvenih usluga Opće bolnice Zabok”najavio je među ostalim krapinsko-zagorski župan.