Zagorje
Bajka na dlanu

Predstavljen projekt “Razvoj za razvoj”

Datum objave: 14. lipnja 2007.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, Vlasta Hubicki, županica Krapinsko-zagorske županije i Siniša Hajdaš-Dončić, direktor Zagorske razvojne agencije prezentirali su projekt „Razvoj za razvoj“, prvi u Krapinsko-zagorskoj županiji i ujedno među prvima u Hrvatskoj, kojeg financira Europska unija u sklopu programa INTERREG IIIA. Program provodi Zagorska razvojna agencija zajedno sa slovenskom Razvojnom agencijom Kozjansko u okviru Programa za susjedstvo Slovenija-Mađarska-Hrvatska spomenutog programa INTERREG III A.  Glavni cilj cijelog projekta je podići razinu osposobljenosti ruralnog stanovništva, poduzeća i poduzetnika te su stoga krajnji korisnici mali i srednji poduzetnici, obiteljska gospodarstva, te općine i gradovi.  Poduzetnici će se osposobljavati iz područja poslovanja, poslovnih financija, izvora financiranja, računovodstvenih informacija, trgovine, informatike i drugog, ovisno o potrebi. Poljoprivrednici će se osposobljavati i  poticati na poduzetništvo, turizam i eko-poljoprivredu u ruralnom području. Za potrebe trajnijeg razvoja lokalnih zajednica osposobit će se skupina nositelja razvojnih aktivnosti koji će biti promotori  razvoja u lokalnoj zajednici.  Takvi timovi će stjecati znanja s područja pripreme projekata, projektnog vođenja, djelovanja EU-a, te pridobivanja europskih i nacionalnih financijskih izvora.
 
Stvaranje stručnjaka za vođenje lokalnih projekta
–  Tako će se u okviru projekta formirati skupina od 60-tak stručnjaka osposobljenih za djelovanje na području razvoja. Članovi skupine bit će osposobljeni do te mjere da će moći nuditi stručnu potporu na svom području, unaprijeđivati stečeno znanje i sami izrađivati i voditi projekte za potrebe lokalnog područja – rekao je direktor Zagorske razvojne agencije, Siniša Hajdaš Dončić. Osposobljavanje će uključivati znanja s područja pripreme projekata, projektnog vođenja, djelovanja EU te iz pridobivanja europskih i nacionalnih financijskih izvora. Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta punog naziva „Jačanje razvojnog potencijala ljudskih resursa u zajedničkom pograničnom području“ ili „Razvoj za razvoj“ iznosi 101.235 Eura.
 
Ukoliko postoje zainteresirani molimo da delegiraju jednu osobu koja će pohađati besplatnu edukaciju te da dostave njihovo ime na e-mail: ines@zara.hr ili fax: 049 373-161 najkasnije do 27.06.2007.