Zagorje
Bajka na dlanu

Predstavljen projekt Wellness 3 plus

Datum objave: 17. prosinca 2009.

Ovog je utorka, 15. prosinca u Razvojnoj agenciji Kozjansko u Sloveniji održana prva konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt Wellness 3 plus. Riječ je o trogodišnjem projektu koji se provodi u okviru Operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007-2013. Partneri u ovom projektu su – uz Razvojnu agenciju Kozjansko koja je vodeći partner –  Zagorska razvojna agencija, Krapinsko-zagorska županija, Razvojna agencija Sotla te LTO Rogla – Zreče GIZ.
Kako je istaknuto na konferenciji, prekogranično područje Obsotelja, Kozjanskog, Dravinjske i Krapinsko-zagorske županije bogato je termalnom ponudom čiji su nosioci veće turističke tvrtke. Ovo je područje također poznato po svojoj očuvanoj kulturnoj baštini i okolišu, kao i bogatoj ruralnoj ponudi – poput seljačkih domaćinstava, vinotočja, uzgoju ljekovitog bilja itd.  Problem koji se pojavljuje jest nepovezivanje ponuđača turističkih usluga, slaba prepoznatljivost ponude, pomanjkanje određenih znanja te kako postojeće potencijale u pravom obliku ponuditi tržištu.
Projekt Wellness 3 plus jačat će povezivanje u zajedničkom planiranju, oblikovati integralne turističke proizvode, a ponuda će se spojiti u tri tematska sklopa – aktivan odmor, doživljaj prirode i gastronomije te kultura. Ti će se elementi putem novih integralnih turističkih proizvoda utkati u postojeću ponudu, sa ciljem udruživanja i povezivanja ponude ruralnog područja u jednu cjelinu – jedinstvenu prekograničnu srenjoeuropsku wellness destinaciju. U okviru projekta provest će se niz promocijskih aktivnosti, predstavljanja na međunarodnim turističkim sajmovima, pripremiti promotivni materijali, osposobiti turistički vodiči za vođenje po cijelom području projektnog partnerstva i drugo.
U ovom se trenutku, među ostalime, priprema zajedničko predstavljanje na međunarodnom sajmu »Turizem in prosti čas« koji se u siječnju održava u Ljubljani.
Ukupna vrijednost projekta Wellness 3 plus iznosi 472.000 EUR, od čega Europska unija sufinancira iznos od 401.558 EUR.  Ovaj projekt predstavlja mogućnost za ponuđače turističkih usluga na ruralnom prostoru da steknu nova znanja o mogućnostima plasiranja svojih usluga i proizvoda, stvaranje više dodane vrijednosti, razvoj zajedničke uravnotežene ponude pod prepoznatljivom robnom markom te podizanje prepoznatljivosti prekograničnog prostora kao ruralne wellness turističke destinacije.