Zagorje
Bajka na dlanu

Predstavljen zagorski turizam

Datum objave: 1. srpnja 2010.

Iznimno posjećeno predstavljanje od strane turističkih agencija i djelatnika u turizmu, prema riječima Nadana Vidoševića, predsjednika HGK, rezultat je izvrsne suradnje zagorskih gospodarstvenika, poduzetnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i proizvođača sa svima u tom području relevantnim županijskim institucijama, od turističkih zajednica preko regionalne razvojne agencije do gospodarske komore.

„Turizam u Zagorju ima sjajnu budućnost. Ulaganja u njega danas, posebice u regiji koja je među hrvatskim regijama izvrsno predisponirana upravo za uspješan razvoj ove zahtjevne gospodarske grane, rezultirat će dobrom sutrašnjicom. Rezultirat će pričom kakvu i vaš slogan odlično opisuje kao bajku na dlanu. Sinergija koju je Zagorje pokazalo u ovom poslu jedini je mogući dobar pravac za razvoj hrvatskog turizma, koji dolazi i stvara se poput šlaga na torti u onim regijama koje njeguju i razvijaju gospodarstvo. I poručio bih, nemojte bježati od elitnog turizma, budući je vaša regija sa svim svojim potencijalima, upravo za takav kao stvorena. “ – istaknuo je Vidošević.

Kako se Krapinsko-zagorska županija u svijetu turizma velikim koracima pozicionira kao vodeća turistička destinacija kontinentalne Hrvatske, govorio je zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić.

„Mi rado govorimo o Zagorju kao ekskluzivnoj turističkoj destinaciji kontinentalne Hrvatske. Ne samo zato što bismo željeli da je tako, već zato što upravo naša regija sa svim svojim prirodnim, povijesnim, kulturnim i ljudskim bogatstvima i potencijalima danas može vrlo uspješno konkurirati zahtjevnom turističkom tržištu. Mi smo se u Županiji prije par godina strateški odredili razvijati turizam kao važnu gospodarsku djelatnost. U razvoj niza turističkih proizvoda intenzivno ulažemo, koliko god to jedna županija sebi može priuštiti. U tom zahtjevnom poslu upregli su svoja znanja, ideje, rad, te dobru volju i ljubav mnogi naši stanovnici. I pozitivni su rezultati vidljivi, te koristim priliku da se na tome zahvalim svima, posebno našim vinarima, ugostiteljima i turističkim djelatnicima koji čine temelj bez kojeg ne bismo bili u mogućnosti graditi priču o Bajci na dlanu. “ – istaknuo je župan Hajdaš Dončić, koje je ujedno iskristio prigodu i pozvao članove Vlade da ne zaobilaze svoj godišnji odmor, već da dođu u Zagorje te tamo “pročiste dušu i odmore tijelo.

Robert Baćac, stručnjak za ruralni turizam i direktor konzorcija Ruralis, posebno je pohvalio tim koji je radio na turističkoj prezentaciji „Bajke na dlanu“ i agroturističke ponude Zagorja, kroz riječ i sliku, istaknuvši kako je to cjeloviti pregled zagorske turističke ponude, ne samo nabrajanje turističkih lokacija i njihovih kontakata, već sklad emocija koja naprosto vabi u Zagorje. Krapinsko-zagorska županija u mnogočemu prednjači. Prva je kontinentalna županija koja je iznjedrila brošuru agroturističke ponude, koja je ujedno te vrste peta u Hrvatskoj. Prva je bila županija koja je iznjedrila, i to iz pera aktualnog župana Siniše Hajdaša Dončića i Petra Štefanca prvu hrvatsku knjigu o agroturizmu. Prva je bila županija koja je uvela jedno novo zanimanje u ovo područje, trenera ruralnog turizma, koji je bio pokojni Petar Štefanec.“ – istaknuo je Baćac ne skrivajući zadovoljstvo provedbom projekta.

Kako Zagorje svoju ponudu temelji i na gastronomiji, prezentaciji su se pridružile i sve dosadašnje pobjednice zagorske manifestacije „Babičini kolači“, čija je knjiga već u četvrtoj ediciji izdavačkog poduzeća Alfa također bila prezentirana, ponudivši uzvanike brojnim kolačima spravljenim po tradicionalnoj zagorskoj recepturi. Uz kolače gosti su imali prilike kušati vrhunska vina na londonskom Decanteru nagrađenog vinara Tomislava Bolfana, i vlasnika vinarije Vinski Vrh, koja se danas s pravom bilježi na karti elitne agroturističke ponude ne samo turizma Zagorja, već i Hrvatske. Na promociji zagorskog turizma gosti su uživali i u zvucima usne harmonike, Porinom dvostruko nagrađenog zagorskog virtuoza, Tomislava Golubana