Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 22. listopada 2014.

Najnovije književno djelo Božidara Brezinščaka Bagole biografski je roman o arhitektu Viktoru Kovačiću iz Huma na Sutli, ocu hrvatske moderne arhitekture, koje je izdano u povodu 140. godišnjice njegova rođenja (28. srpnja 1874.) i 90. godišnjice njegove smrti (21. listopada 1924.). „O arhitektonskim ostvarenjima Viktora Kovačića (zgrada Hrvatske narodne banke, crkva Svetog Blaža i brojne vile u Zagrebu) postoji obilna literatura, ali ne postoji roman o njegovu životu. Budući da je riječ o arhitektu koji se rado družio i surađivao s hrvatskim književnicima svog vremena, odlučio sam kao suvremeni hrvatski književnik i Kovačićev zemljak iz Huma na Sutli prikupiti građu i napisati biografski roman o njemu. Roman ima 48 poglavlja i 254 autorske kartice teksta“, rekao je Bagola prilikom predstavljanja svojeg najnovijeg djela. O knjizi je govorio mr. sc. Božidar Petrač, predsjednik Društva Hrvatskih književnika a ulomke iz knjige čitao je glumac Zoran Kelava. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici glazbene škole Pregrada.

 

Božidar Brezinščak Bagola rođen je 09. studenoga 1947. u Vrbišnici, općina Hum na Sutli. Klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu. Studij teologije započeo u Ljubljani, nastavio u Münchenu, a diplomirao na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1974.

 

Studij filozofije upisao u Münchenu, a diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1978. Član je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnih prevoditelja, Hrvatskog filozofskog društva i Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva.

 

Dobitnik je nagrade Fonda A. B. Šimić za prvu pjesničku zbirku 1971. godine. Predsjednik Republike Hrvatske odlikovao ga je 1996. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi, a Krapinsko-zagorska županija dodijelila mu je 2007. godine Plaketu za životno djelo.

 

Bagola je dosad objavio 20-ak autorskih djela i preveo je 25 knjiga sa slovenskog i 30 knjiga s njemačkog na hrvatski jezik.

 


Fotogalerija