Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 23. ožujka 2007.

 
U izletištu Zelenjak, dakle u okružju proglašenim zaštićenim krajolikom, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije predstavlila je spomenutu publikaciju, čime je realiziran još jedan dio ovogodišnjeg programa rada Ustanove.
U nazočnosti uistinu velikog broja gostiju, članova Županijske skupštine i Poglavarstva, gradonačelnika i načelnika, predstavnika ekoloških i drugih udruga, eko-škola, institucija, Parka prirode Medvednica, Hrvatskog šumarskog društva i drugih, o osnovnim ciljevima tiskanja ove publikacije  govorili su županica Vlasta Hubicki i predsjednik Upravnog vijeća Ustanove Željko Kolar.
Kako je istaknula županica, na našem je području 15 lokaliteta proglašenim posebno vrijednim područjima, a uz to se 27 posto Parka prirode Medvednica nalazi unutar granica naše županije. Ovdje obitava, prema definiranim kategorijama ugroženosti, 17 vrta sisavaca, 6 vrsta ptica, 3 vrste gmazova, 23 vrste riba i čak 23 biljne vrste o kojima smo svi dužni posebno skrbiti.
Publikacija ima informativno, edukativno, turističko, gospodarsko i promotivno značenje, a namijenjena je učenicima, članovima ekoloških, planinarskih i drugih udruga, kao i svim ljubiteljima prirode i turistima koji posjećuju našu županiju, kazao je Željko Kolar.
Ivica Ištok, ravnatelj Ustanove, ukratko je predstavio sadržaj, koji obuhvaća povijesni razvoj zaštite prirode, osnovne značajke Krapinsko-zagorske županije, njene zaštićene prirodne vrijednosti te uključuje vodič kroz zaštitu prirode.
Specifičnost Hrvatsko zagorja, istaknuo je Željko Španjol, jest očuvan krajolik, a ruralna determinanta nedvojbeno zaslužuje revalorizaciju. On je spomenuo i aspekt održivog turizma, odnosno činjenicu da je za  zaštićene prirodne vrijednosti idealno da ih se kroz turizam prezentira i varolizira, a potom da se postignuta dobit vrati u smislu daljnjeg ulaganja u zaštitu prirode.
Ivan Martinić je ponovio da se priroda štiti visokom sviješću, te dodao kako je ova publikacija mali vodič, ali veliki podsjetnik za sve.