Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 19. lipnja 2008.

Učenici osnovne škole Jesenje jučer su u centru Gornjeg Jesenja na biciklima svečano označili završetak projekta „Biciklističko-pješačke staze na području općine Jesenje“. Označavanje Biciklističko-pješačkih staza, koje se nalaze na prosječno 400 metara nadmorske visine, ujedno  i prvi projekt sa područja općine Jesenje za koji su dobivena nepovratna sredstva iz EU-fonda odnosno iz projekta Turističke zone Haloze – Zagorje koji je financiran iz predpristupnog programa Intereg IIIa.
Ukupno su označene dvije staze koje su  predstavili načelnik općine Jesenje, Ivan Maligec i županica Krapinsko-zagorske županije, Sonja Borovčak. Također je izrađena brošura sa svim potrebnim informacijama i zemljovidima o spomenutim  biciklističko-pješačkim stazama. Projekt je za Općinu Jesenje izradila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim  prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije.
Prošiti turističku ponudu
Cilj ovog projekta je proširenje turističke ponude općine i županije  kroz uređenje biciklističko-pješačkih staza kao danas vrlo popularnog vida rekreacije. Razvoj ovog vida turističko-rekreativne ponude omogućava angažiranje domaćinstava u ruralnom dijelu da uz svoje dosadašnje poljodjelske aktivnosti prošire iste i na ponudu tradicionalnog smještaja, te domaće hrane i pića uglavnom tijekom vikenda. U kontekstu obogaćenja ponude i turističkog razvoja Općine Jesenje važno je istaknuti da ista većim dijelom ispunjava neke od preduvjete koji je mogu definirati kao interesantnu destinaciju za rekreaciju i to u ovom slučaju kao biciklističku i pješačko-rekreativnu. Jesenje ima sačuvanu i čistu prirodu i vrijedne prirodne i kulturne vrijednosti, izvornu gastronomsku i enološku ponudu, dobre komunikacije sa regijom, prirodnu dostupnost različitim predjelima, a smještena je na tranzitnom području središnje Hrvatske.