Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 31. ožujka 2016.

Na Županijskoj je smotri sudjelovalo 13 ekipa iz 10 osnovnih i tri srednje škole koji su stručnim procjeniteljima predstavili svoje projekte za rješavanje određenih problema iz područja demokratskog građanstva i ljudskih prava. Sve sudionike je na samom početku smotre pozdravila zamjenica župana Jasna Petek koja je tom prilikom naglasila da je građanska inicijativa danas izuzetno važna za našu kvalitetu života. „Da bi mogli biti aktivni morate imati određena znanja i interese što se treba njegovati od najranijih dana, navike koje steknete u djetinstvu zadržat ćete i u budućnosti te postati aktivni građani koje doprinose kvaliteti cijelog društva“ rekla je zamjenica župana Jasna Petek i poručila „Čestitam na uloženom trudu, veselim se predstavljanju projekata!

Cilj smotre je djeci predškolske dobi te učenicima osnovnih i srednjih škola omogućiti stjecanje građanske kompetencije i ostalih ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje. Učenici se, kroz projektnu nastavu,  radom na rješavanju problema koje su sami uočili osposobljavaju da budu konstruktivni građani zauzeti za razvoj dobrobiti društvene zajednice. U sklopu projekta usvajaju poduzetničke vještine, a  krajnji doživljaj uspjeha koriste kao dodatni izvor motivacije te ga prenose i na bolje učenje u drugim područjima.

Učenicima i njihovim mentorima su dobrodošlicu u Stubičke Toplice poželjeli načelnik Vladimir Bosnar i ravnateljica OŠ Stubičke Toplice Brigitte Gmaz, a uspješnu predstavljanje projekata poželjeli su i viši savjetnik iz Agencije za odgoj i obrazovanje Tomislav Ogrinšak i predsjednica Županijskog povjerenstva za organizaciju i provedbu smotre Snježana Romić.

Smotru su organizirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Krapinsko-zagorska županija, Agencija za odgoj i obrazovanje te OŠ Stubičke Toplice.

Državna smotra će 21. svibnja biti održana u Zagrebu. Županijsko povjerenstvo je za sudjelovanje na nacionalnoj smotri predložilo sve predstavljene projekte, a konačan izbor sudionika napravit će Državno povjerenstvo.

 

Na 9. Županijskoj smotri projekata iz Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo sudjelovale su sljedeće škole sa svojim projektima:

OŠ Stjepana Radića Brestovcec Orehovički – Poduzetničko gnijezdo

OŠ Vladimir Nazor Budinščina, PŠ Hrašćina – Od razrednog projekta do udruge

OŠ Đure Prejca Desinić – School Uniforms – Školske uniforme

OŠ Matije Gupca Gornja Stubica – Zagorska hiža – Jučer, danas, sutra

OŠ Oroslavje – Na put oko svijeta s Josipom Mikulcem

OŠ Stubičke Toplice – Trnina

OŠ Sveti Križ Začretje – Prijateljstvo – face to face ili fejs

OŠ Lijepa naša, Tuhelj – Veseli školski hodnici

OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok – Volontirajmo zajedno

OŠ Ante Kovačića Zlatar – Djeca potrošači

 

Srednja škola Bedekovčina – Odijevanje ima svoja pravila

Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Zabok – I ja želim mirno živjeti

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok – Art park ŠUDIGO


Fotogalerija