Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 16. ožujka 2016.

U 17 dana, počevši od 01. travnja, bit će ispričano devet kazališnih priča na dvjema festivalskim pozornicama u Krapini te u više od 20 dvorana gradova i općina diljem Hrvatskog zagorja. Ukupno čak 30 izvedbi – od klasične komedije do suvremenih monokomedija i satiričnih predstava zabavljat će publiku, za što će se pobrinuti odlični glumci, kao što su Peđa Gvozdić, Mladen Čutura, Zlatan Zuhrić Zuhra, Ljubomir i Jan Kerekeš, Ksenija Pajić, Damir Lončar, Filip Jurčić, Ivica Zadro, Igor Mešin i drugi. GFUK će 01. travnja u 20,00 sati u krapinskoj Festivalskoj dvorani biti otvoren predstavom “Kaos iz kulisa”, Gradskog kazališta “Zorin dom” Karlovac. Dan kasnije, također u 20,00 sati u Festivalskoj dvorani, Kazališna grupa “Lectirum” iz Zagreba izvest će predstavu “U zajedničkom stanu”.

 

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je na konferenciji za medije: „Bitno je da se GFUK širi po Zagorju, a da je znak da se radi o dobrom proizvodu činjenica da je posjećenost odlična i da prevladava mlađa publika. Vjerujem da će jubilarni, 10. GFUK, oko kojeg će se svi još više angažirati, biti još bolji. Ali do tada, dođite svi na ovogodišnji GFUK da se svi zajedno dobro zabavimo“, rekao je župan Kolar.

 

Ladislav Prežigalo, jedan od suosnivača GFUK-a rekao je da je u proteklih osam godina na GFUK-u više od 500 glumaca odigralo 100-tinjak predstava, koje je pogledalo oko 50.000 posjetitelja. „To su stvarno impozantne brojke koje GFUK stavljaju ispred svih drugih glumačkih festivala, što dokazuje da smo na pravom putu jer već imamo kultni događaj za kojeg me ispituju tijekom cijele godine, kada će biti. Uspjeli smo napraviti brend“, rekao je Prežigalo.

 

U nedjelju, 03. travnja počinje i GFUK po Zagorju, a u 20-ak će se gradova i općina izvoditi tri predstave – “Ufuraj se i pukni” Kerekesh teatra, “Političar” B GLAD Produkcije iz Zagreba i “Diogeneš”, zagrebačke Glumačke družine Histrioni. Tako će “Ufuraj se i pukni” igrati 3. travnja u Donjoj Bistri, 05. travnja u Ljubešćici, dan kasnije u Mihovljanu, 10. travnja u Vinici, 11. travnja u Tuhlju, 13. travnja u Pušći, 14. travnja u Klanjcu i 17. travnja u Humu na Sutli. “Političar” turneju počinje 03. travnja u Mariji Bistrici, a nastavlja 05. travnja u Klubu Zagoraca u Zagrebu (u 19 h), dan kasnije u Gornjem Knegincu, 07. travnja u Konjščini, 10. travnja u Novom Marofu, 11. travnja u Maču, 12. travnja u Beletincu, 13. travnja u Pregradi, 14. travnja u Zaboku te 17. travnja u Petrijancu. “Diogeneš” igra 03. travnja u Beletincu, 05. travnja u Brestovcu Orehovičkom, 10. travnja u Višnjici te 17. travnja u Zlatar Bistrici.

 

Predstava “Diogeneš” otvara i drugi vikend GFUK-a, igrat će 08. travnja u krapinskoj Festivalskoj dvorani. Dan kasnije u Krapini igra predstava “Očeš nečeš, doktor”, varaždinskog HNK i Kerekesh teatra. Trećeg petka u Krapini, Zagrebačko gradsko kazalište “Komedija” izvodi predstavu “Bljesak zlatnog zuba”, a posljednju predstavu u Festivalskoj dvorani, “Političko vjenčanje”, izvest će u subotu, 16. travnja, Satiričko kazalište “Kerempuh” iz Zagreba. Sve navedene predstave počinju u 20 sati, s time da će tijekom tri subote, 02., 09. i 16. travnja, u Maloj dvorani krapinskog Pučkog otvorenog učilišta od 22,00 sata igrati i predstava “Krtice”, Kerekesh teatra iz Varaždina. Radi se o monokomediji, koju je osobno predstavio i glumac Jan Kerekeš. „Siguran sam da će se publika nasmijati nevoljama jednog domara lokalnog nogometnog kluba NK Žbunj, koji muku muči s krticama na nogometnom terenu. Pritom mu dolazi pomoći i odmoći 14 likova, među kojima je i Božo, poznatiji kao, sada već kultni, “Policajac z Mača”, rekao je Kerekeš.

 

Sve karte prodaju se po cijeni od 50 kuna, osim za grupne posjete od najmanje 20 osoba, kada je cijena karte 40 kuna. Prodaja je počela u ponedjeljak i dosad je prodano 200-tinjak karata. „Ulaznice se prodaju na blagajni POU-a Krapina, radnim danom od 13,00 do 17,00 sati, a na dan predstave ulaznice se mogu kupiti dva sata prije početka, od 18,00 sati, dakako, ako nije rasprodana izvedba. No, ako je suditi prema prodaji ulaznica u prva dva dana, GFUK će do početka biti rasprodan“ – rekao je predsjednik Kulturne udruge GFUK, Adam Končić. Ulaznice se mogu kupiti i putem internetske stranice www.ulaznice.hr te na ovlaštenim mjestima u sustavu ulaznice.hr, a o dostupnosti karata moći će se saznati i putem facebooka, na internetskoj stranici www.gfuk.hr te na broj telefona 049/371-750.

 

Ovogodišnji festival posvećen je Ksaveru Šandoru Gjalskom, koji je točno prije 130 godina napisao poznatu zbirku novela “Pod starim krovovima”. Ovaj rado prevođen pisac poznat je u povijesti književnosti kao otac hrvatskog poetskog realizma, a bavio se realističnim oslikavanjem cjelokupnog hrvatskog društva. Stoga je slikar Stjepan Đukić – Pišta naslikao njegov portret, čije će se replike poklanjati glumcima i glumačkim družinama nakon predstava.


Fotogalerija