Zagorje
Bajka na dlanu

Predstavnici HRVZZ-a s ministrom poljoprivrede razgovarali o smjeru ruralnog razvoja

Datum objave: 22. ožujka 2016.

Teme sastanka su se odnosile na program državnih potpora, postignuća dosadašnjih natječaja za mjere ruralnog razvoja i raspolaganje poljoprivrednim zemljištem. Predstavnici Zajednice upoznali su ministra sa potrebnom vertikalne usklađenosti postupanja u dodjeli državnih potpora kako ne bi došlo do dvostrukog financiranja. Nužno je zajedno s ministarstvom savjetodavno djelovati prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave u cilju aktivne provedbe agrarne politike. U tome dijelu i Zajednica želi biti uključena kako bi se edukacijom, objedinjenim bazama podataka i većom suradnjom, potpore dodjeljivale transparentno i standardizirano. Župani su se založili i za preispitivanje Odluka za mjeru 4, obzirom da natječaj dovodi dio korisnika u  neravnopravan položaj. Cilj je obuhvatiti što veći broj korisnika jer se time daje šansa za revitalizaciju manjih mjesta koja su srce ruralnog prostora. Ministar je upoznat i s konkretnim nepravilnostima uočenima u raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, ali i prijedlozima za njihovo rješavanje.

Ministar Davor Romić je pojasnio kako Republika Hrvatska ima pravo unutar programa ruralnog razvoja mijenjati određene pravce s ciljem što većeg efekta samih mjera. Pozvao je jedinice lokalne i regionalne samouprave na savjetodavno sudjelovanje u procesima donošenja odluka kako bi pomogli da se pri odlučivanju vodi računa o stvarnom stanju i stvarnim potrebama stanovnika ruralnih područja.

U delegaciji Hrvatske zajednice županija bili su župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije Neven Alić, zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko, zamjenik župana Karlovačke županije Ivan Banjavčić, zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković, te pročelnici pojedinačnih županijskih ureda i predstavnici radne skupine za poljoprivredu, Luka Čuljak i Andrija Matić. Uz ministra poljoprivrede bili su i zamjenik ministra Tugomir Majdak, pomoćnik ministra Mario Njavro te ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević.


Fotogalerija