Zagorje
Bajka na dlanu

Premijer Zoran Milanović otvorio 22. Zagorski gospodarski zbor

Datum objave: 12. rujna 2014.

U svojem govoru, premijer Zoran Milanović rekao je da zadnje porezne promjene nisu reforme jer nisu dovoljne široke, već da su potezi na koje su ih zainteresirane strane nagovarale jako dugo. “Obrtnici i mali poduzetnici legitimno na svijet gledaju s pozicije svog posla, troškova, obveza, strahova i nadanja. Mi imamo odgovornost voditi državu pa moramo gledati iz više uglova, što ne znači da uvijek imamo bolji pogled”, nastavio je Milanović te dodao da su odluku da će se PDV naplaćivati tek nakon realizacije 3 milijuna kuna obrtnici i 75.000 novih malih poduzetnika odavno priželjkivali.

Premijer Milanović dodao je da će ova promjena ljudima dati poticaja da rade, da riskiraju, da naprave korak naprijed, da se zaduže, sve ono čega se zadnjih pet godina boje i zbog čega recesija traje 11 kvartala, neodrživo dugo. „To je luft madrac koji se ispuhuje polako i sada se valjda konačno prestaje ispuhivati i počinje se napuhivati zdravim zrakom koji dolazi iz ovih krajeva, Zagorja, Varaždinske županije, Međimurja, Podravine, dijela Zagrebačke županije, krajeva koji su bili granica, a sada su dio Europske unije”, rekao je Milanović, naglasivši da je u Zagorju ovdje uvijek bila orijentacija proizvodnji, izvozu, pa makar i uz malu zaradu.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar u svom pozdravnom govoru izrazio je zadovoljstvo što iz godine u godinu prostor Zbora postaje premalen, što je pokazatelj da zagorski obrtnici, gospodarstvenici i poduzetnici imaju što pokazati, kojima se župan Kolar zahvalio, jer su u proteklih pet godina krize i recesije, ne samo uspjeli sačuvati radna mjesta, nego investirati i otvarati nova. „Zato danas imamo rast prihoda, rast izvoza i rast dobiti, zbog čega se i proračun Krapinsko-zagorske Županije bolje puni. U kolovozu 2014. godine na području Krapinsko-zagorske županije bilo je 8,8 posto manje nezaposlenih u odnosu na isti mjesec lani. To nije mala stvar i rijetko koja županija u Hrvatskoj se može s time podičiti“, rekao je župan Kolar.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Domagoj Juričić istaknuo je u govoru da je Krapinsko-zagorska županija pozitivan primjer pravca u kojem treba ići nacionalno gospodarstvo. „Ovdje u Zagorju nalazi se izvozno orijentirana industrija koja je generator rasta i razvoja te zaposlenosti. Pred nama je recept izlaska iz krize kojeg moramo pokušati aplicirati na druga područja Republike Hrvatske, rekao je Juričić.

Nakon svečanog otvorenja, premijer Milanović obišao je Zagorski gospodarski zbor, na kojem ove godine ima 165 izlagača. U pratnji premijera bili su potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Branko Grčić, ministar financija Boris Lalovac, ministar pomorstva Siniša Hajdaš Dončić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, NJ.E. Vojko Volk, veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj te domaćini; župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, predsjednik HGK ŽK Krapina Vid Šanjug i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško.

Nakon obilaska sajma, premijer Zoran Milanović posjetio je krapinsku tekstilnu tvrtku Kotka, jednu od najjačih u Krapinsko-zagorskoj županiji, koja zapošljava više od 600 radnika. Prethodno otvorenju Zagorskog gospodarskog zbora, u Krapini je održan i tradicionalni susret susret poduzetnika i obrtnika Krapinsko-zagorske županije, na kojem je ujedno potpisan i sporazum o suradnji slovenske Pomurske gospodarske zbornice i HGK ŽK Krapina.


Fotogalerija