Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 14. srpnja 2010.

Ovaj projekt prijavljen je u sklopu programa “Policija u zajednici”,  a koji se uspješno provodi na području Krapinsko-zagorske županije. Prolaskom ovog projekta na rigoroznom natječaju Europske unije Policijska uprava krapinsko-zagorska postala je prva, i za sada jedina, policijska uprava u Republici Hrvatskoj koja je sa svojim partnerima udovoljila svim uvjetima Agencije za mobilnost i programe Europske unije te je temeljem toga projekt i prihvaćen. 

Krapinsko-zagorski župan, Siniša Hajdaš Dončić, govoreći o Projektu zahvalio je zagorskom predstavništu u Bruxellesu te posebno pohvalio rad Zagorske razvojne agencije na čije je rezultate “izuzetno ponosan”. “Krapinsko-zagorska županija nizom projekata s područja europskih integracija zasigurno spada među najuspješnije županije u Hrvatskoj i upravo je zato nužna i daljnja otvorenost Županije prema EU projektima” – istaknuo je. Župan Hajdaš Dončić izlaganje je završio riječima kako “Krapinsko-zagorska županija pruža punu podršku realizaciji ovog projekta te pozdravlja sve napore uložene u prihvaćanje ovog, za društvenu zajednicu, iznimno korisnog, projekta. Krapinsko-zagorska županija posebne pohvale upućuje partnerima u Projektu – Policijskoj upravi krapinsko-zagorskoj, Zagorskoj razvojnoj agenciji, Obiteljskom centru Krapinsko-zagorske županije, Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije (Centru za prevenciju ovisnosti i izvanbolničko liječenje) te španjolskom partneru “Conselleria de Gobernacion” iz španjolske regije Valencije.”

U uvodnom djelu, o samom projektu, govorila je Helena Matuša, savjetnica u Zagorskoj razvojnoj agenciji, te pojasnila kako je ovaj projekt rezultat kvalitetnog rada više instituacija i posebno istaknula Ured hrvatskih regija u Bruxellesu, zagorsko predstavništvo u EU, koji je i uputio na ovaj natječaj. Projekt je prijavljen u veljači ove godine te je prihvaćen već u svibnju. Vrijednost ovog projekta je 18.384,00 eura, istaknula je Matuša.

Željko Cujzek, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske, naglasio je kako je zagorska policija prva u Hrvatskoj aplicirala za sredstva Eurospke unije. Istaknuvši kako je ponosan na rad svojih djelatnika, načelnik Cujzek završio je svoje izlaganje riječa kako je “prevencija uvijek bolja od represije.”

U sklopu razrade projekta, 12 predstavnika svih partnera uključenih u njegovu realizaciju dva će tjedna studijski boraviti u Španjolskoj s ciljem upoznavanja sa španjolskim iskustvima i implementacijom samog projekta. Troškove će u potpunosti snositi Europska unija kroz Program Leonardo da Vinci.

Projekt unutar Programa Leonardo da Vinci, mobilnost osoba na tržištu rada,  obuhvaća razmjenu iskustava i edukaciju u provođenju prevencije na međunarodnoj razini. 

Ovaj projekt, „Prevencija kriminaliteta s međunarodnim iskustvom“, plod je višegodišnje suradnje policije i lokalne zajednice na području Krapinsko-zagorske županije, koja jedina u Republici Hrvatskoj ima i Županijsko vijeće za prevenciju u lokalnoj zajednici, a u čijem sastavu su i partneri u ovom projektu.