Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 28. travnja 2010.

Krapinsko-zagorska županija zasad je realizirala svih 20 zahtjeva za postavljenjem i sufinanciranjem solarnih ćelija kućanstvima, koja su lani podnijela zahtjeve za ugradnjom. KZŽ ugradnju solarnih ćelija kućanstvima sufinancira u iznosu od 40 posto, a do sada je za tu namjenu izdvojila 240.000 kuna. Sudeći po brojnim upitima građana o poticanju korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima, Krapinsko-zagorska županija očekuje uspješnu realizaciju predstojeće faze ovog projekta, a do kraja 2013. godine predvidjela je financijska sredstva za program ugradnje ukupno 1000 solarnih krovova Krapinsko-zagorske županije. Osim toga u okviru projekta poticanja obnovljivih izvora energije Županija ostvaruje i poticaje za ugradnju toplinskih pumpi i za gradnju niskoenergetskih kuća.
Prilikom prezentacije postavljenih solarnih ćelija župan Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kako ovaj projekt predstavlja projekt od strateške važnosti za Krapinsko-zagorsku županiju. „Županija slijedi europske trendove u očuvanju okoliša s ciljem da postane vodeća hrvatska županija u iskorištavanju obnovljivih izvora energija“ – izjavio je župan Hajdaš Dončić. Govoreći o aktualnom poskupljenju cijene struje, župan se osvrnuo riječima da će Zagorci koji su uključeni u ovaj hvalevrijedan projekt ublažiti kućanske troškove za struju i ostvariti će znatne uštede u svom kućnom budžetu. Prema izrađenim projekcijama investicija se vraća već za pet godina.
Prezentacija prvog zagorskog solarnog krova, prema projektu koji provodi Županija, održala se pri domu obitelji Tuđa, koja uz županijske poticaje ulaže i u druge oblike ugradnje obnovljivih izvora energije, te su prikazani i efekti štednje i korištenja energije toplinskih pumpi. Domaćin, Tomislav Tuđa, iskazao je veliko zadovoljstvo radom solarnih ćelija, a posebno istaknuvši uštede koje pritom nastaju. Investicija se vraća u roku od maksimalno 5 godina i vrlo sam zadovoljan učincima uštede kroz ovaj županijski projekt. – istaknuo je Tuđa.
 Prezentaciji su uz župana Sinišu Hajdaš Dončića prisustvovali i Anđelko Ferek – Jambrek, zamjenik župana, Igor Cigula, pročelnik za gospodarstvo i turizam Županije te Miljenko Jagarčec, stručni suradnik Regionalne energetske agencije.