Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 23. studenoga 2018.

Izložbu RAZOTKRIVANJE koja je organizirana  u sklopu obilježavanja 70 godina zaštite lokaliteta  Hušnjakovo  otvorila je zamjenica župana Jasna Petek, koja je  tom prilikom uputila i čestitke za ovu veliku obljetnicu. „Na nama je da lokalitet čuvamo, njegujemo i popratnim sadržajima učinimo ovo mjesto što atraktivnijim i privlačnijim posjetiteljima“ – istaknula je zamjenica župana za društvene djelatnosti.  Izložene su 24 fotografije minerala i ulomaka stijena te kukaca kornjaša iz Zbirke kornjaša Mikšić. Autori izložbe su Nives Borčić, Iva Mihoci, Ivan Razum i Petar Crnčan koji je posjetitelje kroz zanimljivo vodstvo proveo izložbom. Impresivne fotografije u kombinaciji sa spomenutim kukcima mogu se razgledati do 3. veljače 2019. godine.

U sklopu svečanog programa održane su i prezentacije o zanimljivostima vezanim za najbogatije svjetsko nalazište krapinskih neandertalaca. Prezentacije su održali voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Jurica Sabol i viša muzejska pedagoginja Lorka Lončar Uvodić.  Na svečanosti su bili i zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Dragutin Kozina te predsjednik Gradskog vijeća Grada Zabok Žarko Ivančić te ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog Muzeja Tatjana Vlahović

 

U studenome 1948. godine Zemaljski zavod za zaštitu prirodnih rijetkosti, Narodne Republike Hrvatske, donio je odluku: „o proglašenju polupećine Hušnjakovo kod Krapine zaštićenom prirodnom rijetkošću“, čime je ovaj lokalitet dobio prvu važnu zakonsku zaštitu. Hušnjakovo je kroz povijest zaštićeno je još kao i spomenik prirode- paleontološki (1961.), te kao arheološki spomenik kulture (1969.), a Europska komisija 2016. godine dodjeljuje Muzeju krapinskih neandertalaca i Nalazištu Hušnjakovo Oznaku europske baštine. 


Fotogalerija