Zagorje
Bajka na dlanu

PRIOPĆENJE – STOŽER CIVILNE ZAŠTITE KZŽ 09/07/20

Datum objave: 9. srpnja 2020.

Načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo je da je na području Krapinsko – zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 osoba pozitivna na koronavirus (Hum na Sutli). “Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba na području 7. U protekla 24 sata testirano je 48 osoba, od kojih  je 47 negativno, dok je 1 osoba pozitivna. U samoizolaciji se nalazi 114 osoba. Sa današnjim danom, dosad je ukupno testirano 3278 osoba”, rekao je načelnik Stožera Feek – Jambrek. 

 

Župan Željko Kolar je istaknuo: „Ono što su Austrija, Njemačka i Slovenija radile u periodima od 14 dana, u Hrvatskoj su to zbog izbora radili 7-7-7- dana. To sada polako dolazi na naplatu. Međutim, još uvijek nije pobjeglo kontroli, no imamo sve više zaraženih. Austrija i Slovenija ni u jednom trenu nisu ukinule mjere obaveznog nošenja maski u trgovinama, ljekarnama, i mislim da bismo to trebali uvesti odmah danas, ako već nismo prije 10 dana kada smo trebali. Izbori su gotovi, pa će valjda imati vremena za to. Granice su otvorene, toplice se pune, a u Krapinsko – zagorskoj županiji nije bilo niti jednog slučaja zaraze vezanog uz ugostiteljski objekt ili toplice. To je dokaz da se naši ugostitelji drže propisanih epidemioloških uvjeta. Pozivam sve sumještane i goste koji dolaze u posjet Zagorju da se pridržavaju mjera od prije 3,4 mjeseca, koje se nisu promijenile. Poruka je jasna, molim sve u ime Krapinsko – zagorske županije i Stožera da se pridržavaju svih mjera da ne bi došlo ponovno do većih restrikcija, ne dao Bog da se vratimo na ono od prije, da se ograniči sloboda kretanja. Nećemo zaustaviti gospodarstvo, to nećemo moći izdržati, morat ćemo naučiti živjeti s virusom dok se ne nađe cjepivo, balansirati između zdravlja i zadržavanju uvjeta za gospodarstvo“, rekao je župan Kolar.

 

Dr. Bojana Mahmutović iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ rekla je kako se od 7 oboljelih njih petero liječi kod kuće, a dvoje je hospitalizirano u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. „Jedna osoba je na respiratoru, a jedna pod pojačanim zdravstvenim nadzorom. Od tih 7 novozaraženih raspon godina je od 7 do 60 godina. Pet osoba se zarazilo u Zagrebu preko poslovnih kontakata, a dvije interfamilijarnim prijenosom. Svi kontakti stavljeni pod nadzor. Od 114 ljudi koji su u samoizolaciji i stavljeni pod zdravstveni nadzor većina ih je bila u rizičnom kontaktu s ljudima na području Zagreba i to na vjenčanjima, krstitkama, prvim pričestima… Stoga, apeliramo na građane da ako imaju mogućnost takve situacije odgode ili nose maske u slučaju većih okupljanja“, rekla je dr. Mahmutović. Zamjenica ravnatelja OB Zabok Ljiljana Družinec Hršak rekla je da u bolnic  7 osoba čeka nalaz brisa, i da na odjelu nema bolesnika koji se liječe od COVID-a 19.


Fotogalerija