Zagorje
Bajka na dlanu

PRIOPĆENJE ZAGORSKOG VODOVODA – onečišćenje vode

Datum objave: 14. veljače 2019.

Prenosimo priopćenje u cijelosti:

 

Po prvoj prijavi o nekarakterističnom mirisu vode po nafti, promptno su izvršene provjere parametara za provjeru sukladnosti vode za ljudsku potrošnju.

 

Zagorski vodovod d.o.o. poduzeo je sljedeće mjere:

 

–          U zakonskom roku obavijestio je nadležnog sanitarnog inspektora, Stručno povjerenstvo za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji,

–          obavijestio je potrošače dostupnim sredstvima informiranja dajući preporuku nekorištenja,

–          Izvijestio je sustav hitnih službi 112 radi istraživanja uzroka odstupanja parametara te

–          proveo hitne mjere radi otklanjanja uzroka odstupanja.

 

Nastavno, zbog ograničenja u korištenju vode za ljudsku potrošnju, osigurane su isporuke putem javnih cisterni, te su izvršena sva potrebna uzorkovanja potrebna za laboratorijsko ispitivanje putem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Postoji sumnja da je došlo do ekološkog zagađenja rijeke Reke, a iz kojeg otvorenog toka dolazi cca 30% kapaciteta izvorišta Lobor. Detalji oko ekološkog zagađenja u nadležnosti su policije.

Procjenjuje se da incidentom zahvaćeno 40% distribucijskoga sustava Zagorskog vodovoda d.o.o.   

 

Dosad zaprimljeni rezultati laboratorijskog ispitivanja sukladni su  zakonskoj regulativi, no informaciju o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju moći ćemo priopćiti javnosti tek nakon što dobijemo sve rezultate laboratorijskog ispitivanja.

 

Prema dobivenoj preporuci  Stručnog povjerenstva za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji, voda zbog mirisa nije za piće, ali se može koristiti za pranje, kuhanje i druge potrebe u kućanstvu.

 

Zagorski vodovod d.o.o. zahvaljuje  svim građanima koji su u proteklih 24 sata prijavili problem sa vodom te tražili informacije putem telefona i email adresa te iskazali ne samo svoj interes, nego i pokazali brigu za širu zajednicu.

 

Isto tako zahvaljujemo  svim institucijama na brzom reagiranju i profesionalnoj suradnji.

                                                                                   

  Zagorski vodovod d.o.o.