Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. rujna 2020.

Prenosimo izjavu župana Željka Kolara u cijelosti:

 

„Pripremajući se za novu školsku godinu, Krapinsko – zagorska županija već je ranije nabavila 100 tisuća kirurških maski, no 27. kolovoza došla je preporuka osnivačima škola da bi bilo bolje da se nabave platnene maske. Nakon toga, krenuli smo u postupak javne nabave, i najprije smo stupili u direktni kontakt sa našim domaćim proizvođačima da vidimo mogu li nam oni osigurati količinu koja nam je potrebna – da svakoj učenici i učeniku možemo dati na početku školske godine po dvije maske, (maske se mogu prati, i tražili smo od Nacionalnog stožera informaciju da nam kaže koliko puta se maske mogu prati da su sigurne) – s obzirom da nam oni u tom trenutku nisu mogli osigurati direktno tražene količine, uputili su nas na trgovce koji su već ranije od njih kupili količine za prodaju.

 

Po preporukama, za niže razrede nismo niti bili dužni podijeliti maske, ali smo smatrali da djeca koja su u prijevozu, odlučili smo svima podijeliti maske. Imamo tri veličine maski koje smo naručili; za niže razrede osnovne škole, za više razrede osnovne škole te za nastavnike i srednjoškolce. Još smo za svaku školu osigurali određenu količinu kirurških maski, da imaju za one učenike koji su eventualno zaboravili svoju masku, a također smo još tijekom proteklih dana, školama poslali i preko 800 vizira za nastavnike i pomoćnike u nastavi, kao i dezinfekcijska sredstva za čišćenje ruku te za podove i ostale površine.

 

Nažalost, prilikom distribucije dogodila se greška, i u 10-ak osnovnih škola djelomično su otišle krive maske – riječ je o cca. 1500 maski. Ravnatelji preostalih 20 osnovnih škola (sa još 50-ak područnih škola) te ravnatelji svih 9 srednjih škola očitovali su nam se i nisu imali nikakve primjedbe na veličinu maski. Ravnatelji su donijeli odluku, s obzirom da se po preporukama ne treba učenicima nižih razreda uopće davati maske, da im ih ne daju, nego su veće maske podijelili starijim učenicima, o tome su nas obavijestili, i mi smo odmah reagirali.  

 

 

Moja isprika svima, prije svega svim roditeljima čija su djeca dobila maske neprimjerene veličine te ravnateljicama i ravnateljima koje smo doveli u nezgodnu poziciju. Većinu maski poslali smo već danas, preostalo nam je svega nekoliko škola u koje će maske stići sutra tijekom prijepodneva, prije početka nastave. Ono što je bitno, da prema epidemiološkim uvjetima, nismo napravili niti jedan propust. Htio bih ujedno reći da smo organizirali prijevoz za sve naše osnovne škole i područne škole,  i da smo  u 11 škola u kojima se odvijala nastava u 1 smjeni, ponovno morali uvesti nastavu u 2 smjene, i da prema povratnim informacijama koje smo dobili od ravnateljica i ravnatelja, nismo imali pritom niti jedan problem. Također, Osnovna škola u Loboru, s obzirom da je virus ušao u školu, nastavu je započela on line.

 

 

Vezano za platnene maske, za početak školske godine naručili smo ukupno 33.000 maski (koje proizvode 3 domaća proizvođača; Šatori Kontak, Medo-flor i Salvus), za koje smo izdvojili ukupno 196.416 kuna sa PDV-om, a za 100 tisuća kirurških maski, koje smo, kao što sam rekao nabavili još ranije – izdvojili 122 tisuće kuna sa PDV-om“, rekao je župan Kolar.

 

 


Fotogalerija