Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 10. prosinca 2021.

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine od 15. studenog do 15. prosinca s ciljem senzibilizacije javnosti za borbu protiv ovisnosti. Obilježavanjem se nastoji upozoriti sveukupnu javnost na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti, te potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti i poduzimanje zajedničkih akcija za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu. Stručna predavanja poput ovog se svake godine organiziraju prema izboru stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama i članica i članova Županijskog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga. „Svi koji su u županijskom povjerenstvu zaključili su da je internet jedna od vodećih ovisnosti s kojima se danas susreću u svom radu prije svega kod djece i mladih“ – kazala je ovom prilikom zamjenica župana Jasna Petek te naglasila kako digitalizacija ima puno prednosti, no moraju postojati pravilna mjera i ravnoteža sadržaja.

Predavanje na temu „Problematična upotreba interneta – nove ovisnosti“ održala je izv. prof. dr. sc. Lucija Vejmelka sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu predavanja predstavljeni su pozitivni i negativni aspekti sve veće ekspanzije upotrebe interneta. Zabrinjavajuća je ubrzana, nepripremljena i neplanirana digitalizacija društva i s time povezana problematična upotreba interneta. Internet je postao dio naše svakodnevnice i svrha mu je učiniti nove informacije i znanja što dostupnijima te tako olakšati njihovo usvajanje. Internet nikako ne može biti zamjena za naše stvarne socijalne kontakte, životne navike i osnovne životne potrebe, ali je s druge strane alat koji ih olakšava ako se koristi racionalno. Međutim, ako osoba većinu svog vremena provodi na internetu stalno provjeravajući društvene mreže i online sadržaje i nerijetko, umjesto izlaska vani, odabire ostanak kod kuće živeći život putem socijalnih mreža, razvija se ovisnost. U sklopu predavanja predstavljene su smjernice za unapređenje digitalne dobrobiti djece u školskom kontekstu.  “Za ovisnost imamo određene kriterije kao i za svaku drugu ovisnost. Ako neki od kriterija nedostaje, ne možemo govoriti o ovisnosti. Nekoliko ih je različitih. Primjerice, da li razmišljaš o internetu kad nisi na njemu, da li skrivaš vrijeme koliko si na njemu, da li zbog toga pate odnosi”, navela je profesorica Vejmelka te naglasila da je rizično ponašanje na internetu mogue i bez ovisnosti. Nama istraživanja pokazuju da se 30% – 50% djece, ovisno o obliku rizičnog ponašanja, ponaša rizično. I ako prema njima ne usmjerimo neku našu stručnu pozornost, oni bi i mogli razviti ovisnost o internetu”, naglasila je Vejmelka te dodala da se u ovoj problematici najviše pažnje usmjerava djeci, no da se slične stvari događaju i kod odraslih koji nerijetko zbog srama ili neugode ne žele ni prijaviti svoja loša iskustva.

Krapinsko-zagorska županija ulaže velike napore kako bi djeca i mladi usvojili zdrave stilove živote, što se pokazalo kao najučinkovitija prevencija za većinu rizičnih čimbenika i ovisnosti. Iskustva su pokazala da su najučinkovitiji preventivni programi koji se provode u suradnji odgojno – obrazovnih ustanova, zdravstvenih i socijalnih službi, medija i lokalne zajednice.

Na skupu je sudjelovalo više od sedamdeset stručnjaka iz odgojno obrazovnih, zdravstvenih i socijalnih ustanova koje rade s djecom i mladima. 


Fotogalerija