Zagorje
Bajka na dlanu

Proglašenje najboljih EU projekata: Premijer Plenković osobno čestitao županu Kolaru i suradnicima na uspješnim projektima

Datum objave: 4. listopada 2023.

U Zagrebu je u srijedu, 4. listopada 2023. godine, održana dodjela nagrada za najbolje europske projekte u Republici Hrvatskoj u organizaciji Jutarnjeg lista, Hrvatske zajednice županija, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portala zupan.hr.

Izbor za najbolji europski projekt u Hrvatskoj organiziran je s ciljem povećanja razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava EU i predstavljanja uspješnih lokalnih EU projekta. Stručni žiri odabrao je najbolje europske projekte u ukupno četiri: kategorije: Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos znanosti i inovacijama te Doprinos poduzetništvu.

DVA PRIZNANJA ZA BUSINESS ANGEL IMPACT FUND– BAIF

Krapinsko-zagorskoj županiji pripalo je za projekt Business Angel Impact Fund– BAIF pripalo drugo mjesto u kategoriji Doprinos poduzetništvu za projekt Business Angel Impact Fund– BAIF i drugo mjesto u kategoriji Najbolji projekt prema glasovima publike, odnosno čitatelja Jutarnjeg lista. Priznanje su preuzeli župan Željko Kolar i direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša. Na dodjeli nagrada bio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je ovom prilikom županu Kolaru sa suradnicima i osobno čestitao ma uspješnim projektima.

KONTINUITET PRIZNANJA NA IZBORIMA ZA NAJBOLJE EU PROJEKTE

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je ovo kontinuitet nagrada Krapinsko-zagorskoj županiji za njezine europske projekte. „U posljednje četiri godine mi smo uvijek nagrađeni. Jednom smo bili apsolutni pobjednik, drugo pa treće mjesto i sada dva druga mjesta za isti projekt – prema ocjeni stručnjaka, ali i prema glasovima čitatelja, što je izuzetno bitno. Društveno odgovorno poslovanje i doprinos zajednici bi svima trebali biti na prvom mjestu, ispred bogaćenja i kapitala. Krapinsko-zagorska županija je prva u Hrvatskoj krenula na takav način i vjerujem da će nas pratiti i ostali“ – rekao je nakon dodjele nagrada župan Kolar.

BAIF – INVESTIRANJE S DRUŠTVENIM UČINKOM

Projekt BAIF je trajao 18 mjeseci, a završio je u lipnju prošle godine.  „Županija je na razini cijele Hrvatske pokrenula okupljanje preko 100 startupova, poduzetnika početnika, koji razvijaju svoje poslovanje, ali isto tako razmišljaju o doprinosu društvu. To su jasni pokazatelji društvene odgovornosti, a s druge strane educirali smo investitorsku zajednicu o takozvanom impact investingu. Riječ je o investiranju s društvenim učinkom, gdje su stvoreni svi preduvjeti za stvaranje novog fonda koji će investirati u početne faze startupova u Hrvatskoj. Tu su partneri Feelsgood fond rizičnog kapitala, dakle prvi hrvatski fond rizičnog kapitala koji se upravo fokusira na investicije sa društvenim učinkom“ – kazala je direktorica Matuša ističući da kroz kratko vrijeme očekuju i lansiranje tog fonda koji je direktan rezultat projekta BAIF.

STVORENA PLATFORMA ZA JEDNOSTAVNIJE ULAGANJE RIZIČNOG KAPITALA

Na dodjeli priznanja bila je i pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Krapinsko-zagorske županije Vlatka Mlakar, ujedno i članica projektnog tima BAIF-a. „Izuzetno smo ponosni na ovaj projekt i želimo se natjecati s drugima i to je dobro jer tako postajemo bolji. Kroz ovaj projekt stvorili su se bolji i konkretniji rezultati, odnosno stvorili smo platformu za jednostavnije ulaganje rizičnog kapitala u startupove koji proizvode društveni učinak. U Republici Hrvatskoj se mnogo govori o socijalnom, odnosno društvenom poduzetništvu i ponosni smo da smo mi kao Krapinsko-zagorska županija uzeli ovo područje i time se bavimo. Ovo nije samo nacionalna tema, nego i Europska“ – istaknula je pročelnica Mlakar.

 

O PROJEKTU BUSINESS ANGEL IMPACT FUND– BAIF

Projekt BAIF vrijedan je 337.475,29 eura, odnosno 2.542.707,57 kuna, od koji su 249.641,63 eura, odnosno 1.883.046,82 kuna bespovratna sredstva, dok je Krapinsko-zagorska županija osigurala 87.833,66 eura ili 661.738,73 kuna.

Projekt BAIF – Business Angel Impact Fund je izuzetno uspješan iz više razloga. Usmjeren je na podršku poduzećima koja generiraju društveni utjecaj, pridonoseći tako promicanju zapošljavanja i socijalne uključenosti. Kroz poboljšanje pristupa financiranju za ova poduzeća, BAIF omogućava njihov rast i razvoj, stvarajući nove radne prilike i potičući socijalnu koheziju. Važno je napomenuti da je projekt BAIF financiran kroz potporu Europske komisije putem programa EaSI (European Union Programme for Employment and Social Innovation “EaSI” (2014-2020)). Ova financijska podrška omogućila je provedbu projekta i ostvarenje njegovih ciljeva, ističući važnost i prepoznavanje projekta na europskoj razini. Naime, BAIF je jedan od samo 11 projekata koji su na europskoj razini financirani kroz ovaj poziv što dokazuje da je prepoznat kao generator promjena u društvu.

Ovo potvrđuje značaj i utjecaj projekta te naglašava njegovu vrijednost u poticanju inovacija, stvaranju pozitivnih društvenih promjena i razvoju financijskog tržišta za poduzeća koja generiraju društveni utjecaj. Uz to, BAIF se ističe i kroz svoj holistički pristup. Osim što pruža financijsku podršku, projekt također pruža neprocjenjivu nefinancijsku podršku poduzetnicima putem mentorskih programa, savjeta i umrežavanja. Ova podrška doprinosi razvoju poduzeća i jačanju njihovih kapaciteta za ostvarivanje pozitivnih društvenih i gospodarskih rezultata.

Kroz provedene aktivnosti, projekt je postigao sljedeće:

Razvijena je investicijska strategija i poslovni plan fonda koji će ulagati u startupove zajedno s poslovnim anđelima- što bi moglo imati veći utjecaj na razvoj investicijskog horizonta s društvenim utjecajem i više odgovarati investicijskoj strategiji EIF-a. Uspostavljen je ANGEL BOARD unutar struktura partnerske organizacije Feelsgood- a Na taj način će partneri (javne institucije, razvojna agencija, nevladina organizacija, institucija za podršku poslovanju) aktivno nastaviti rad na izgradnji investicijskog sustava usmjerenog na pružanje seed i pre-seed investicija u Hrvatskoj i Sloveniji s investicijskim potencijalom od 30 milijuna eura. Institucija za podršku poslovanju (poduzetnički centar) će se usredotočiti na stvaranje tokova ulaganja i praćenje razvoja tvrtki u fazi širenja, HUP će motivirati svoje članove da postanu anđeli ili ulagači, a KZŽ će razviti nove potporne instrumente za startupove kako bi im pružila institucionalnu podršku.

Partneri Krapinsko-zagorskoj županiji na projektu su Zagorska razvojna agencija (ZARA), Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, Feelsgood Capital Partners i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).


Fotogalerija