Zagorje
Bajka na dlanu

Program poticanja poduzetništva i obrta za 2014. g. „Poduzetnički impuls“

Datum objave: 27. veljače 2014.

Nazočnima su se obratili: župan Željko Kolar, predsjednik OKKZŽ Davor Pleško, Sanja Mihovilić, direktorica HGK ŽK Krapina, a prisutni su bili i zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek, pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Luka Čuljak, Helena Matuša zamjenica direktorice Zagorske razvojne Agencije, Mirjana Jurman Predstojnica HZZ, područnog ureda Krapina.

Župan Željko Kolar je istaknuo kako je u periodu od 2008./2009. zatvoreno 222 obrta, 2009./2010. godine 252 obrta, a u period 2013./2014. 11 obrta što znači da su konkretne mjere ministarstva poduzetništva i obrta koje se provode unatrag nekoliko godina dale rezulatata. Velika su očekivanja od “Programa poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2014.” i upravo je s ciljem što većeg iskorištavanja sredstava organizirano predstavljanje programa. Bitan podatak jest da je 31.12.2013. u odnosu na 31.12.2012. bilo 3.9% ljudi manje na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na području KZŽ. KZŽ imala je veći proračun 2013. nego 2008. godine prije gospodarske krize, što znači i porast decentraliziranih sredstava i sredstva od poreza na dohodak. Istaknuo je i porast broja poduzeća i obrta koji pozitivno posluju za 0,5%, te suficit u izvozu na području KZŽ od 31 milijun američkih dolara. U KZŽ prije svega postoji ljudski potencijal, kvaliteta proizvoda, iskustvo i izvoznički orijentirano gospodarstvo.

 

Nakon kratkog obraćanja uslijedilo je izlaganje pomoćnice ministra poduzetništva i obrta Zdenke Lonačar koja je prezentirala sve mogućnosti “Programa poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2014.”

 

Za program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2014. planiran je ukupni proračun od 1,26 milijardi kuna. Naime, Poduzetnički impuls 2014. sadrži mjere poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za koje se koriste sredstva državnog proračuna te strukturnih fondova Europske unije, a koji su Hrvatskoj postali dostupni njezinim članstvom u EU.

Poduzetnički impuls za ovu godinu ima četiri programska prioriteta. Prvi je jačanje konkurentnosti malog gospodarstva, za što je planiran ukupni iznos od 413,8 milijuna kuna; drugi unapređenje poduzetničkog okruženja s planiranim iznosom od 74,6 milijuna kuna; treći promocija i učenje za poduzetništvo i obrt, za što se planira 248,1 milijun kuna; dok je za četvrti prioritet – lakši pristup financiranju planiran iznos od 529,1 milijun kuna.

 

U ovoj se godini, kako se ističe u prijedlogu programa, nastavlja s naglašavanjem učinkovitosti javnih sredstva tako što se dodjeljuje manji broj potpora veće prosječne vrijednosti, s uklanjanjem administrativnih prepreka, povećava se transparentnost i vidljivost javnih poziva, a posebna važnost daje se unapređenju sustava praćenja i procjene učinka dodijeljenih potpora.

 

 

 


Fotogalerija