Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 16. studenoga 2011.

Edukatori i dobrovoljni treneri koji rade s ljudima koji su socijalno, kulturalno i ekonomski u nepovoljnom položaju, a koji su iz Italije, Švicarske, Francuske, Portugala, Španjolske te iz Hrvatske (Mreža udruga KZŽ), zajednički će raditi na istraživanju kako umjetnost, kreativno izražavanje fotografijom, može koristiti ljudima koji su u riziku od socijalne isključenosti. Dva će se dana raditi na međusobnoj razmjeni ideja i iskustava.

 

Ovo je prvi sastanak u okviru dvogodišnjeg projekta „Say cheese“ (Social inclusion through photography and its emotional manipulation) – Socijalna inkluzija kroz fotografiju te njezina emocionalna manipulacija, a koji je financiran od strane Europske unije, europskog programa „Grundtvig“ preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

 

Potreba koja proizlazi iz projekta odnosi se na uposlenike i članove organizacija partnera iz svake zemlje obuhvaćene projektom, a od kojih se traži da posjećuju posebne laboratorije i foto tehnike, kreativno manipuliraju i, povrh svega, da se fotografija koristi u edukativne i socijalno inkluzivne programe. Nakon toga, osoblje će uključivati osobe u nepovoljnom položaju u pokuse koji se sastoje od fotografiranja te manipuliranje istim kako bi se najbolje predstavljalo ono što oni “žele reći” i “ono što su”.

 

Projekt ima za cilj pomoći mladim autorima da razviju svijest o sebi i odnosima, za aktiviranje komunikacije i socijalno-kulturnih integracijskih procesa, prevladaju osobne i grupne sukobe te da razviju individualnu i timsku kreativnost.

 

Tijekom projekta bit će organizirane radionice u različitim europskim gradovima partnera na projektu. Sljedeći će sastanak biti u Gradani (Španjolska), tijekom proljeća 2012..

 

Mreža udruga KZŽ vodi projekt u Hrvatskoj, a tijekom sljedeće dvije godine, potporu će pružati i Krapinsko-zagorska županija.