Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. lipnja 2008.

Jedna od aktivnosti u okviru projekta Homer, sufinanciranog od strane EU iz programa INTERREG IIIA – Susjedski program Slovenija-Mađarska-Hrvatska, kojeg je s hrvatske strane nositelj Krapinsko-zagorska županija, jest ona koja se odnosi na virtualne kompanije u školama. Jedna od zagorskih srednjih škola u kojima je takva kompanija osnovana je zabočka, gdje je postoji virtualno ugostiteljsko poduzeće. Grupa učenika podijelila je uloge i zadatke koje u tom virtualnom poduzeću obavljaju, pa tako postoje voditelj, njegovi pomoćnici, voditelj kuhinje, kuhari, konobari, pa čak i spremačica. Njihovo poslovanje obuhvaća niz zadataka – od politike zdravstvene ispravnosti hrane, odobravanje liste dobavljača, preko jelovnika, pa do – primjerice – kritičnih kontrolnih točaka u serviranju hrane.
Ono na što posebno skrećemo pozornost jest početak audit uvođenja sustava HACCP u virtualnom restoranu. Naime, provest će se HACCP postupak na praktičnoj razini tako da će cijeli razred Srednje škole Zabok raditi zagorske štrukle uz stručni nadzor auditora za uvođenje HACCP sustava.Ova se aktivnost održava u četvrtak, 12. lipnja s početkom u 9,00 sati u kabinetu škole.
Podsjećamo da je HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point), tj. analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka, preventivan i sistematičan sustav za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane zasnovan na primjeni ispravnih tehnoloških procesa i njihovoj kontroli te nadzoru cijelog sustava. Primjenjiv je u svim procesima proizvodnje, pripreme, posluživanja i distribucije hrane, a njegova je obveza u Hrvatskoj utvrđena Zakonom o hrani.