Zagorje
Bajka na dlanu

PROJEKT PTIČEK: Diplome primila 24 nova čuvara prirode

Datum objave: 21. rujna 2022.

Diplome i prigodne poklone mladim čuvarima prirode te njihovim učiteljima  uručili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i autor projekta Ptiček Ivan Martinić. Župan Kolar je nakon same svečanosti istaknuo kako je ovaj program jedinstven u Hrvatskoj te da od malih nogu djecu uči ono što danas prepoznaje i Europska komisija. „U novoj financijskoj omotnici Europske unije nema ni jednog programa koji možete financirati ako u sebi nema digitalno i zeleno. To je jasna poruka: Štitimo svoj planet, svoj okoliš, štitimo okruženje u kojem živimo i radimo. Mi to radimo i kroz ovu priču mi to pričamo na najbolji mogući način“ – poručio je Kolar.

Ove su godine diplome Ptičeka dobila 24 učenika iz OŠ V. Bosnar Stubičke Toplice, OŠ J. Leskovara Pregrada, OŠ Konjščina, OŠ Lijepa naša Tuhelj, OŠ Đurmanec i OŠ Sveti Križ Začretje.  Same radionice održane su u utorak i srijedu na području značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora te u Radoboju kod Centra za prirodu Zagorje i. Učenike i njihove učitelje poučavali su stručnjaci-treneri sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, Geološkog odsjeka PMF-a te Javne ustanove Zagorje zeleno.

Svrha programa je ciljanim senzibiliziranjem i edukacijom pridobiti širok krug suradnika, a posebno mladih za razumijevanje, kasnije i sudjelovanje u provođenju raznovrsnih akcija i mjera zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti na području Krapinsko-zagorske županije kao što su istraživanja, opažanja, dojavljivanja, praktično sudjelovanje u projektima, rad u udrugama i sl.

Svečanoj dodjeli diploma nazočili su i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, Danijela Lončar u ime Općine Kumrovec, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Stjepan Bručić, stručnjaci iz područja zaštite okoliša iz Hrvatske i Slovenije te učitelji i ravnatelji iz više zagorskih osnovnih škola.

Sve učenike, učitelje, trenere i druge goste je na početku programa pozdravile su ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije Dijana Hršak i autor projekta Ptiček, ujedno predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Ivan Martinić.

O svojim dojmovima o programu Ptiček govorile su učenice Nika i Eva Grilec te nastavnice Nikolina Ljubić i Blaženka Kocman.

 

 

 


Fotogalerija