Zagorje
Bajka na dlanu

Projekti u Zlataru vrijedni 32 milijuna kuna

Datum objave: 27. prosinca 2019.

Da se radi o značajnim investicijama, budući da je proračun Grada Zlatara puno manji, naglasila je gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek. „Ove smo godine dobili sredstva od 13,8 milijuna kuna, što je duplo od izvornih sredstava našeg proračuna. Naravno, sve investicije, uz sredstva Grada, ostvaruju se uz pomoć EU fondova, ministarstava i Krapinsko – zagorske županije. Današnji obilazak započeli smo razgledavanjem Sokolane, u čiju je obnovu dosad uloženo 10 milijuna kuna. To nije dovoljno i čekamo odluku Ministarstva kulture koliko ćemo dobiti sredstava u 2020. godini. Planiramo da Sokolana u 2021. bude završena i da se počne koristiti. Ministarstvo nam je pomoglo sa 8,7 milijuna kuna, Grad je uložio preko milijun kuna, a KZŽ je sudjelovala sa oko 100 tisuća kuna“, rekla je gradonačelnica Auguštan – Pentek.

 

Obiđen je i dječji vrtić Uzdanica, koji se dograđuje. Radovi bi trebali završiti u roku godinu dana i već iduće godine u planu je upis djece, a investicija je vrijedna  10,5 milijuna kuna te je iz Programa ruralnog razvoja financirana sa 7,4 milijuna. Župan Željko Kolar je obišao i gradsko parkiralište ispred zgrade suda, kao i radove na izgradnji nogostupa u Varaždinskoj ulici. „Za uređenje parkirališta dobili smo sredstva Ministarstva graditeljstva, ono nam je jako bitno kako bismo rasteretili centar grada za što je već donesena odluka da je pješačka zona, no dok ne završimo parkiralište to je nemoguće provesti. Vrijednost je 615 tisuća, čekamo proljeće i kako bi se završilo sa završnim slojem asfalta, postavila rasvjeta i posadilo drveće. Zahvaljujući Županijskoj upravi za ceste započeli smo i nogostup u jednoj od najprometnijih ulica u Zlataru, Varaždinskoj ulici koja vodi do Belca i prema Budinščini. Investicija je 1,6 milijuna kuna od čega ŽUC sufinancira sa 800 tisuća kuna. Ovo je tek prva faza radova, a javljamo se i na natječaj za sljedeću dionicu od 500 m, što bi trebalo krenuti na proljeće ili ljeto“, dodala je gradonačelnica, spomenuvši i izgradnju nogostupa i sanaciju ceste i odvodnje u Martinšćini, što je ostvareno u suradnji sa ŽUC – om, kao i završetak nogostupa i ceste do OŠ Belec, za što su dobivena sredstva od Centra za vozila. „Završili smo i jedno veliko klizište u Vinogradskoj ulici u Zlataru vrijednosti oko 900 tisuća kuna, gdje su Hrvatske vode pomogle. Zahvaljujem svima koji su nam pomogli“, rekla je Auguštan – Pentek.

 

Ravnatelj ŽUC – a KZŽ Stjepan Sirovec, koji se priključio obilasku, rekao je da je izgradnja nogostupa u Varaždinskoj ulici u prvoj fazi dužine 510 m. „Osim pješačke staze izrađen je zatvoreni sustav oborinske odvodnje i samim time kada budu završeni građevinski radovi pristupit ćemo i sanaciji dijela kolnika županijske ceste. ŽUC planira i presvući završni sloj, kako bismo dobili cjelinu u samom centru Zlatara i u gusto naseljenom području imali adekvatnu prometnu infrastrukturu sigurnu za pješake i promet. ŽUC se uključio u prvu fazu s 800 tisuća kuna. U Martinšćini sanirano je raskrižje županijske i nerazvrstane ceste, izvedena je oborinska odvodnja, rubnjaci za odvijanje pješačkog prometa i vrijednost je 500 tisuća kuna, a većina radova je završila“, rekao je Sirovec.

 

Da su gradilišta koja je ŽUC sufinancirao s milijun i 150 tisuća kuna nastavak kontinuiteta ulaganja Županije u županijske ceste, napomenuo je župan Željko Kolar. „Nakon što je počela modernizacija D24 na području grada Zlatara za vrijeme ministra Siniše Hajdaša Dončića, sada je vrijeme da moderniziramo i gradske i županijske ceste. Varaždinska je frekventna cesta, tu je i naš Dom zdravlja, gdje se sanira klizište i to su investicije koje će omogućiti sigurnost u prometu i bolje uvjete vožnje. Pratili smo i projekt Sokolane i druge manje infrastrukturne projekte, treba pohvaliti gradonačelnicu, zamjenika i njihov tim jer se tu stvorila velika radna energija, a vjerujem da će se to odraziti u budućnosti i kroz gospodarsku zonu. U Belcu smo radili na sanaciji sportske dvorane i jednog dijela fasade škole, tamo nas očekuje još dogradnja škole, srednju školu smo prvi dio dogradili, čeka nas zajednička izgradnja sportske dvorane, znači, imamo dosta velike planove što se tiče Zlatara, a što si stavimo u cilj to s vremenom i izvršimo. Čekamo novu financijsku omotnicu i kada vidimo kako će biti postavljena, moći ćemo govoriti o konkretnim datumima pojedinih investicija, koje ćemo raditi ne samo na području grada Zlatara nego i svih ostalih JLS“, rekao je župan Kolar.


Fotogalerija