Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 5. prosinca 2022.

Ukupno je u svrhu obnove infrastrukture i pogona u području prijevoza, odnosno uspostave redovnog funkcioniranja sustava te obnove i dovođenja infrastrukture i objekata u području prijevoza na razinu prije potresa osigurano 55,5 milijuna kuna, a u Bedekovčini su potpisani ugovori za 12 lokacija, vrijednosti 17,5 milijuna kuna.  Ugovore su korisnicima simbolično uručili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i europske fondove Vlatka Mlakar.

 

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je ovo 4. krug potpisivanja ugovora vezanih za vraćanje u izvorno stanje infrastrukture u području prijevoza, oštećene u potresu. „Krenuli smo skromno s 5 milijuna kuna, na prvi poziv su se javili samo Grad Donja Stubica i ŽUC. Međutim, kolege su itekako marljivo radili na potrebnoj dokumentaciji, pa smo dva puta od Ministarstva graditeljstva tražili povećanje alokacije, prvi puta za 20 milijuna, drugi za 30 milijuna kuna, a konačni rezultat je preko 50 milijuna kuna koje ćemo uložiti u sanaciju klizišta i propusta na našim županijskim i nerazvrstanim cestama. Ne treba govoriti koliko je to rasterećenje proračuna općina i gradoav, jer naši izvorni prihodi nisu veliki, svi imaju svoje strateške projekte u provedbi i svako izdvajanje iz proračuna za tu vrstu radova je sigurno dodatno opterećenje. Na ovakav način smo ipak olakšali jedinicama lokalne samouprave da vrate prometnice u vozno ili fer stanje. Koristim priliku da ponovno pozovem sve gospodarstvenike, poduzetnike i obrtnike s područja naše županije i šire koji se bave tom vrstom građevine da se jave jedinicama lokalne samouprave na natječaje, jer novac treba potrošiti do 30. lipnja“ – poručio je župan Kolar.

Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i europske fondove Vlatka Mlakar podsjetila je kako je Krapinsko – zagorska županija odlukom Vlade RH određena kao tijelo zaduženo za provedbu financijskih doprinosa odnosno o rasporedu sredstava namijenjenih za sanaciju šteta nastalih od potresa iz Fonda solidarnosti EU. „Temeljem te odluke Županija je raspisala javni poziv, a svrha je podupiranje obnove infrastrukture i pogona u području prijevoza odnosno uspostava redovnog načina funkcioniranja. Ukupna alokacija je 55,5 milijuna kuna, a današnjim potpisom ugovora koji čine zadnju tranšu ugovora ukupno je dodijeljeno 99,7 posto ukupnog odobrenog iznosa odnosno 55,3 milijuna kuna. Prihvatljivi prijavitelji po ovom javnom pozivu bile su jedinice lokalne i područne regionalne odnosno javna poduzeća osnovana od jedinica lokalne ili regionalne samouprave, a rok za provedbu je do 30. lipnja 2023. godine“ – rekla je pročelnica Mlakar.

Ugovore o odobrenju potpora su u Bedekovčini potpisali gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, načelnica Općine Konjščina Antita Krok, načelnica Općine Kraljevec na Sutli Blanka Stipčić Berić, načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković i načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec Šimunec,  dok su sredstva odobrena i Općini Tuhelj.

Grad Krapina – 2.428.400,00 kn

Grad Pregrada – 4.445.102,67 kn

Općina Bedekovčina – 945.358,75 kn

Općina Mače – 1.074.612,15 kn

Općina Hum na Sutli –  350.853,75 kn

Općina Konjščina – 465.625,00 kn

Općina Kraljevec na Sutli – 1.277.465,00 kn

Općina Krapinske Toplice – 5.138.750,00 kn

Općina Tuhelj – 1.350.000,00 kn