Zagorje
Bajka na dlanu

PROMET: Potpisani 27,6 milijuna kuna vrijedni ugovori za sanaciju šteta od potresa

Datum objave: 21. studenoga 2022.

Ukupno je u svrhu obnove infrastrukture i pogona u području prijevoza, odnosno uspostave redovnog funkcioniranja sustava te obnove i dovođenja infrastrukture i objekata u području prijevoza na razinu prije potresa osigurano 55,5 milijuna kuna, a u Donjoj Stubici potpisani su ugovori za 22 lokacije, u vrijednosti 27,6 milijuna kuna.  Ugovore su korisnicima simbolično uručili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i europske fondove Vlatka Mlakar.

Župan Željko Kolar istaknuo je da su štete koje su nastale od tzv. zagrebačkog i petrinjskog potresa ostavile duboke ožiljke i na infrastrukturi i na objektima, ali i na ljudima. „Mi smo kao Županija prvi put uspjeli biti imenovani provedbenim tijelom, znajući za štete koje su nam nastale od potresa i vjerujući da možemo brže sami učinkovitije raspisati javni poziv, obraditi sve pristigle zahtjeve naših općina i gradova i naše Županijske uprave za ceste i osigurati ta sredstva da se ona potroše do roka koji je vezan za Fond solidarnosti“ – pojasnio je župan Kolar te kazao kako se krenulo konzervativno, s 5 milijuna kuna, te je na prvom natječaju bilo svega sedam zahtjeva, od toga šest iz ŽUC-a, a jedan iz grada Donje Stubice.  „Nakon dodatnog kontakta komuniciranja s našim općinama i gradovima, povećali smo alokaciju za 20 milijuna kuna i raspisali smo ponovni poziv i tu smo dobili sedam korisnika s kojima smo već potpisali ugovore i kojima su sredstva osigurana. Danas treći puta potpisujemo za 22 operacije ukupne vrijednosti 27 milijuna kuna“ – rekao je župan Kolar i dodao kako će se uskoro upriličiti potpisivanje za još devet operacija, za šest ili sedam jedinica lokalne samouprave, što će ukupno iznositi 55,5 milijuna kuna. „To će se itekako vidjeti i osjetiti na samom terenu, što je najbitnije da saniramo ta klizišta nastala od potresa ili su se drastično pogoršala od potresa. Povući ćemo značajna sredstva na području naše županije i osigurati prije svega i vraćanje prometnica u prometno stanje s druge strane, a s druge strane imati veću sigurnost prometa na području naših općina i gradova“ – naglasio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te istaknuo kako je rok za korištenje sredstava 30. lipnja 2022. godine i pozvao gospodarstvenike, poduzetnike i obrtnike da se javljaju na natječaje. 

Pročelnica Upravnog odjela KZŽ za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar navela je da je Županija odlukom Vlade RH o izmjenama odluke o načinu dodjele bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti, imenovana tijelom za provedbu financijskih doprinosa. „Županija je tako, kao nadležno tijelo, raspisala poziv “Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području Krapinsko – zagorske županije“. Ovi pozivom dodjeljuju se bespovratna financijska sredstva iz Fonda solidarnosti u svrhu podupiranja obnove infrastrukture i pogona u području prijevoza, odnosa uspostave redovnog funkcioniranja sustava te obnova i dovođenje infrastrukture s pripadajućim građevinama u području prijevoza u razinu prije potresa koji se dogodio 22. ožujka 2020. godine. Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog poziva su jedinice lokalne i regionalne samouprave, trgovačka društva osnovana od strane Republike Hrvatske i lokalne samouprave i javne ustanove. Na ovaj poziv ukupno su prijavljene 54 operacije s područja županije, sedam operacija u ukupnom iznosu od 3,4 milijuna kuna su završena i sredstva su u potpunosti isplaćena, a 16 operacija u ukupnom iznosu od 14,3 milijuna kuna su u provedbi“ – pojasnila je pročelnica Mlakar.

Županijskoj upravi za ceste Krapinsko-zagorske županije su u sklopu ovog potpisivanja odobrene potpore od 7.445.750 kuna za sanaciju propusta Sveti Matej, sanaciju klizišta na lokalnoj cesti Gorjani Sutinski i sanaciju kolnika na dijelu županijskih i lokalnih cesta. Ravnatelj Stjepan Sirovec istaknuo je da ŽUC upravlja s mrežom od nešto više od 670 kilometara cesta te i da bez potresa koji je zadesio županiju, broj oštećenja na objektima i linijskim cestama je velik.  „Potres nam je oštećenja dodatno ubrzao. Zahvaljujući resornom ministarstvu i Krapinsko – zagorskoj županiji, kroz ovaj natječaj Fonda solidarnosti Europske unije koji je otvoren, Županijska uprava za ceste je uspjela prijaviti 21 lokaciju, za koje je izdvojeno nešto više od 23 milijuna kuna. Neke smo lokacije uspjeli odraditi, neke su u postupku pripreme. Nadamo se da ćemo do tog roka uspjeti pronaći adekvatnog izvođača, da će nas vrijeme poslužiti i da ćemo oštećenja uspjeti sanirati do roka koji je zacrtan“ – rekao je ravnatelj Sirovec.

Grad Donja Stubica je kroz osam ugovora dobio 4.504.433 kuna za sanaciju nerazvrstanih cesta. Gradonačelnik Donje Stubica Nikola Gospočić istaknuo je da potres nikada nije dobra tema, međutim, potpisivanje ovih ugovora za sanaciju štete nastale od potresa svakako jest. „Još uvijek živimo u strahu od potresa, međutim, pozitivno u svemu je to što je Vlada Republike Hrvatske i resorno ministarstvo, preko naše Županije, uspjela osigurati sredstva preko Fonda solidarnosti i provesti natječaj koji nama, čelnicima jedinica lokalnih samouprava, život znače. Sredstva za ulaganje u našu infrastrukturu nismo mogli povući iz Europskih fondova jer je vrlo malo takvih natječaja, a ovo će sada pomoći da saniramo one dijelove koji su najviše stradali u zagrebačkom potresu 2020. godine i vratiti našim građanima cestovnu infrastrukturu kakvu zaslužuju. Bez ovog natječaja bi jako teško mogli sanirati sve te ceste i zato se radujemo sanaciji, a sada je pred nama da pronađemo izvođače radova i da se sve završi u roku“ – poručio je gradonačelnik Gospočić.

 

Korisnici potpora:

Grad Donja Stubica: 4.504.433 kn

Grad Krapina: 2.428.400 kn

Grad Pregrada: 4.445.102,75 kn

Općina Desinič: 126.388 kn

Općina Đurmanec: 3.900.502,81 kn

Općina Gornja Stubica: 1.031.250 kn 

Općina Kumrovec: 2.210.725 kn 

Općina Mače: 677.798,75 kn

Općina Zagorska Sela: 838.925 kn

Županijaka uprava za ceste KZŽ: 7.445.750 kn