Zagorje
Bajka na dlanu

Promicanje istine o Domovinskom ratu: Nagrađeni učenici koji su sudjelovali u likovno-literarnom natječaju

Datum objave: 14. veljače 2024.

Zamjenica župana Jasna Petek prisustvovala je u utorak 13. veljače 2024. svečanosti dodjele nagrada i priznanja sudionicima projekta “Likovno-literarni natječaj na temu Domovinskog rata“ te projekta “Promicanje istine o Domovinskom ratu” u Gradskoj knjižnici Ksaver Šandor Gjalski u Zaboku.

“Ovaj projekt zaista je hvalevrijedan. Kroz deset godina, naše škole, učenice i učenici prošli kroz brojne radionice gdje su se upoznali s osnovnim informacijama o Domovinskom ratu kroz prizmu i percepciju ljudi koji su u njemu sudjelovali. Vrijednost ovog natječaja je velika jer se upravo u ovim djelima vidi doživljaj onog što Domovinski rat nosi sa sobom i prenošenje istine mlađim naraštajima. Radovi su veoma impresivni te zahvaljujem svima koji su sudjelovali u projektu i svesrdno pomogli da učenice i učenici naprave takve radove”, rekla je zamjenica župana Jasna Petek te istaknula kako će Krapinsko-zagorska županija nastaviti podržavati projekt i u narednim godinama.

Projekt “Promicanje istine o Domovinskom ratu” provodi Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun od 2013. godine, dok je likovno-literarni natječaj krenuo godinu kasnije, s ciljem poticanja učenika na samostalno istraživanje i učenje o novijoj hrvatskoj povijesti, posebno o Domovinskom ratu. U proteklih deset godina proveli su oko 200 predavanja u kojima je sudjelovalo u prosjeku 15 škola godišnje te oko sedam tisuća učenika, a na likovno-literarni natječaj pristiglo je 1400 radova učenika od drugog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole, a najuspješnijima su dodijelili 193 vrijedne nagrade.

Sve prisutne pozdravio je predsjednik Udruge Mladen Hrastinski, a događanju je prisustvovao i načelnik Općine Stubičke Toplice Josip Beljak.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 187 radova, 52 literarna i 135 likovnih, a u projektima je sudjelovalo oko tisuću učenika iz 28 osnovnih i srednjih škola.

Katalog ovogodišnjih radova možete prolistati na linku: https://online.fliphtml5.com/nlnep/xkju/index.html?fbclid=IwAR1lwCHz0ERJ9CFo7T1ztqnY6bEpRk2aJRRcieSWWETSPDKTqcrxbdGCMuc#p=1

 


Fotogalerija