Zagorje
Bajka na dlanu

Proslavljen Dan Općine Zlatar Bistrica

Datum objave: 21. lipnja 2018.

Među najvažnijim projektima u proteklom razdoblju izdvojena je gradnja reciklažnog dvorišta, projekt vrijedan više od 2 milijuna kuna, koje treba biti završeno do 15. prosinca ove godine. Tu je i kompletno infrastrukturno dovršenje Ulice hrvatskih branitelja za što je Općina dobila 100 posto bespovratnih sredstava, vrijedno također dva milijuna kuna, a Općina je na mjeri 7.4.1. dobila bespovratnih 2,5 milijuna kuna za dogradnju i opremanje vrtića Zlatni dani, za što bi radovi trebali krenuti ujesen i biti završeni kroz dvije godine. Za sanciju krovišta Doma kulture od Ministarstva kulture dobiveno je 200 tisuća kuna, a glavna investicija u Zlatar Bistrici bit će gradnja nove školske sportske dvorane, projekt vrijedan 19,2 milijuna kuna, za što je podignut  kredit od 10 milijuna kuna. KZŽ će otplatiti u cijelom tom iznosu 75 posto, a 25 posto Općina. Konstantno se ulagalo i u Gospodarsku zonu, a naglašena je i važnost rekosntrukcije državne ceste D24 te izgradnja brze ceste Bedekovčina – Zlatar Bistrica.

Svi ovi rezultati rezime su rada dionika koji su, svaki svojim učešćem, od 1993. godine, uspjeli doći do razine današnjeg standarda u općini, istaknuo je načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić. „Ovih 6 i više milijun kuna bespovratnih sredstava koje smo dobili na raznim natječajima rezultat je nekoliko godina rada, vrednovanih od ministarstava i fondova, a imali smo i podršku Vlade i Krapinsko – zagorske županije. Prepoznatljivost projekata presudila je u dijelu dodjele sredstava Općini koja ima skroman proračun, oko 4 milijuna kuna izvornih sredstava. Imali smo viziju i kvalitetnu strategiju razvoja, a želim zahvaliti svima koji su dali podršku, vijećnicima, suradnicima, svojim prethodnicima. Vjerujem da su udareni dobri, razvojni temelji općini Zlatar Bistrica“, istaknuo je načelnik Miholić, dodavši da je važno istaknuti da je Zlatar Bistrica zajedno s partnerima, 18 JLS iz Krapinsko – zagorske županije te s 3 iz Zagrebačke županije stvorila LAG Zeleni bregi, koji je uspio u našu županiju unijeti 12,5 milijuna kuna.

Istaknuvši da je Općina Zlatar Bistrica najviše iskočila u indeksu razvijenosti u KZŽ te da ima najmanji postotak nezaposlenosti i najviše otvorenih mjesta u proteklih nekoliko godina, pohvale načelniku i ekipi uputio je i  župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, dodavši da bi brza cesta trebala ove godine doći do Zlatar Bistrice te pozivajući ministra Butkovića da osigura uvjete da se krene s nastavkom brze ceste prema Mariji Bistrici u prosincu. „U Zlatar Bistrici imate rijedak primjer da je čovjek koji je bio u dvije gardijske brigade, vodio 103. brigadu u Oluji, prošao cijeli rat, tako uspješno vodi općinu, mislim da takvih primjera u Hrvatskoj nema“, istaknuo je župan Kolar te se osvrnuo i na gradnju nove školske sportske dvorane u Zlatar Bistrici. „Jučer smo raspisali poziv za iskazivanje javnog interesa za gradnju dvorane, koji je otvoren do 28. lipnja. Ako sve bude u redu, par dana nakon toga raspisat ćemo javni natječaj koji će biti otvoren 20 dan i u rujnu bismo mogli potpisati ugovor s izvođačem radova. Rok za završetak je 20 mjeseci i vratiti ćemo što smo izgubili u požaru“, zaključio je župan Kolar.

U ime prisutnih gradonačelnika i načelnika, Zlatar Bistrici je njezin dan i Dan župe čestitao načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, a čestitke je uputila i predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki. Dan općine čestitao je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, koji je naglasio da je Zlatar Bistrica dobar primjer simbioze i participacije svih aktera u društvu, od udruga do gospodarstvenika. Svečanosti su nazočili i drugi gosti, među kojima i saborski zastupnik Marko Vešligaj. Svečanost je bila prilika i za dodjelu općinskih priznanja. Plakete Općine Zlatar Bistrica primili su Zlatarbistričanci koji su dobrovoljno darovali krv stotinu i više puta. To su Željko Cerovec za 116 darivanja krvi, Josip Mikulec za 112 darivanja, Dragutin Kičin za 111 darivanja, Srećko Martinjak za 105 darivanja i Zlatko Gjurek za 100 darivanja krvi.


Fotogalerija