Zagorje
Bajka na dlanu

Proslavljeno Martinje v Kumrovcu po domaćim vinsko-pajdaškim regulama

Datum objave: 5. studenoga 2023.

U Muzeju „Staro selo” Kumrovec u subotu, 4. studenoga 2023. proslavljeno je Martinje. Program je započeo martinjskim glazbenim programom, a nastavio se ceremonijom krštenja mošta po domaćim vinsko-pajdaškim regulama u izvedbi Cesargradskih martinjskih meštra. Posjetitelje je dočekala bogata gastronomska ponuda uz degustaciju mošta, vinogradarski gulaš, Martinov obed i kestene.

Događanju je bio nazočan župan Željko Kolar koji je istaknuo kako je u posljednjih 25 godina Zagorje izrazito napredovalo u području kvalitete vina.

“Slobodno možemo reći da smo jedna snažna vinska regija, regija u kojoj se proizvode kvalitetni pjenušci, ledena vina, gdje na najvećim svjetskim izložbama dobivamo zlatne, srebrne i brončane Decantere”, rekao je župan Kolar te dodao kako Krapinsko-zagorska županija radi na zaštiti autohtonih sorti vina, prije svega na svetokriškoj odnosno svehrvatskoj bjelini.

“Već četvrti ciklus, po četiri godine radimona zaštiti autohtonih sorti. Imamo i matičnjak u kojem ćemo proizvoditi trsove”,  rekao je župan te istaknuo kako će kroz subvencioniranje od 50 posto pokušati te autohtone sorte vratiti u zagorske vinograde.

“S obzirom da smo zaštitili puricu s mlincima i štrukle, sad nam je cilj da zaštitimo autohtone sorte i onda će svaki posjetitelj koji dolazi u Krapinsko-zagorsku županiju imati kompletno eno-gastro ponudu s europskom zaštitom. Vjerujem da će to biti dodatni mamac za turiste”, poručio je župan.

Uz brojne okupljene, ljubitelje dobre zabave, mošta, vina i starih običaja, najvažniji uzvanici ipak su bili ovogodišnji kumovi, poznato televizijsko lice Anton Samovojska u ulozi kuma i načelnica Konjščine Anita Krok u ulozi kume.

Organizator događanja je Udruga vinogradara, vinara i prijatelja dobrog vina “Grozd” Kumrovec, a suorganizatori Općina Kumrovec, Muzej “Staro selo” Kumrovec i TZP “Po plavem trnacu”.

 

 


Fotogalerija