Zagorje
Bajka na dlanu

Provedene brojne aktivnosti zaštite prirode, intenzivno se radi na proglašenju parka prirode

Datum objave: 19. siječnja 2024.

Za Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije “Zagorje zeleno” prošla je godina bila uspješna, poručili su to župan Željko Kolar i ravnateljica Javne ustanove Dijana Hršak na konferenciji za medije održanoj u petak 19. siječnja 2024. u Centru za prirodu Zagorje u Radoboju.

Župan Željko Kolar čestitao je ravnateljici i njenom timu na još jednoj odlično odrađenoj godini u području zaštite, održavanja, promicanja i korištenja zaštićenih područja u Krapinsko-zagorskoj županiji. “Naša Javna ustanova ima vrlo visoki rejting, i u Zavodu za zaštitu okoliša i prirode, u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, a i među drugim ustanovama za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u cijeloj Hrvatskoj. Mnogo se radi u području edukacije djece i mladih, imamo odličnu suradnju s vrtićima, osnovnim i srednjim školama, a posebno smo ponosni na projekt Ptiček kojeg radimo već 15 godina, a koji educira i senzibilizira mlade za razumijevanje, a kasnije i sudjelovanje u provođenju raznovrsnih akcija i mjera zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti”, rekao je župan Kolar te dodao da je sinonim za Hrvatsko zagorje upravo Zagorje zeleno.  “Zagorje je bogato zaštićenim područjima i  posjetitelji trebaju vidjeti jasnu razliku između zaštićenih kojima upravlja naša Javna ustanova i nezaštićenih područja kojima se ne upravlja. Naravno, ne bismo bili toliko učinkoviti da nema naših brojnih lovaca, planinara i ekoloških udruga s kojima njegujemo vrlo dobru suradnju”, naglasio je župan te se osvrnuo na aktivnosti i radnje oko proglašavanja parka prirode u Hrvatskom zagorju koje su intenzivirane u posljednja dva tjedna.

“U suradnji sa Zavodom za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstvom gospodarstva i Varaždinskom županijom radimo na definiranju obuhvata budućeg parka prirode. U protekla dva tjedna imali smo dva sastanka s ministrom Habijanom, koordinacije s Upravnim vijećem i sastanak s čelnicima lokalnih jedinica čija područja ulaze u obuhvat. Vjerujem da ćemo u narednom razdoblju dobiti širu zonu obuhvata područja parka prirode, nakon čega slijedi geodetsko snimanje, stručne podloge, plan upravljanja i slično. U svakom slučaju, velike su šanse da sjever Hrvatske konačno dobije park prirode od nacionalnog značaja što će sigurno pozitivno utjecati i na turističku sliku naše županije”, poručio je župan Kolar.

Ravnateljica Javne ustanove Zagorje zeleno Dijana Hršak osvrnula se na odrađene aktivnosti u prošloj godini. “Velik iskorak u načinu rada Javne ustanove je izrada i donošenje planova upravljanja za NATURA 2000 područja. U sklopu velikog projekta Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom NATURA 2000, izrađena su i donesena tri Plana upravljanja za Krapinsko-zagorsku županiju, a projekt je financiralo i koordiniralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Tako su izrađeni planovi za Rijeku Sutlu, dolinu Sutle kod Razvora i značajni krajobraz Zelenjak, potom za Strahinjčicu i vršni dio Ivančice te špilju Židovske jame. Dodatno, već treću godinu zaredom vodi se briga o očuvanju starih biljaka, Gupčeve lipe u Stubici i Stoljetne lipe u Desiniću. Održavamo i suhe brdske travnjake na području Strahinjčice te se bavimo i sanacijom crne točke za vodozemce u Grabrovcu”, rekla je ravnateljica Hršak.

Vrlo važne aktivnosti u radu Javne ustanove su monitoring i biološka istraživanja. “Prošle godine provedeno ih je sedam za biljne i životinjske vrste, a provodi se neposredni nadzor u zaštićenim područjima. Od bioloških istraživanja koja smo proveli prošle godine želim istaknuti istraživanje i inventarizaciju kukaca te istraživanje nešumske flore na području Kunagore i Vinagore te istraživanje biološke raznolikosti na Strahinjčici i Ivančici”, objasnila je ravnateljica Hršak te dodala kako se puno radi na edukaciji i interpretaciji. “Edukacija se uglavnom događa ovdje u Centru, u našim zelenim učionicama i na poučnim stazama. Tijekom prošle godine održano je ukupno 27 radionica s različitim temama, na kojima su sudjelovala 1344 sudionika različitih dobnih skupina, što je više nego 2022. godine, organizirali smo Noć šišmiša, Noć noćnih leptira i Dane orhideja, a uz projekt Ptiček, provodili smo i projekt Oprez IAS, koji se odnosi na kontrolu populacije invazivnih stranih vrsta žljezdasti nedirak i prava svilenica u Krapinsko-zagorskoj županiji”, istaknula je ravnateljica Hršak.


Fotogalerija