Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. rujna 2021.

U osnovne i srednje škole na području Krapinsko-zagorske županije je prvog dana škole krenulo 13.569 učenika, odnosno 9.269 učenika osnovnih i 4.273 učenika srednjih škola. U prvi razred osnovnih škola upisan je 1.101 učenik, dok je u srednje škole upisano 1.144 učenika. Neki od 14 programa deficitarnih zanimanja upisalo je138 učenika.

Župan Željko Kolar poželio je veliku dobrodošlicu svim učenicima koji su na području čitave Krapinsko-zagorske županije krenuli u školu te svima njima, kao i djelatnicima u osnovnim i srednjim, poželio sretan prvi dan nastave. Župan Kolar istaknuo je kako su tijekom ljeta provedene brojne investicije koje će poboljšati uvjete rada u zagorskim školama te pozvao Ministarstvo znanosti i obrazovanja da izađe uskoro s jasnim kriterijima za povlačenje sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost, odnosno bespovratnih sredstava za projekte. „Krapinsko – zagorska županija ima pripremljeno devet građevinskih dozvola za izgradnju školskih sportskih dvorana u vrijednosti oko 300 milijuna kuna te pet građevinskih dozvola za dogradnju škola, također oko 300 milijuna kuna i izuzetno nam je bitno da znamo pravila igre unaprijed kako bi mogli povući što više bespovratnih sredstava. Nadamo se da će Vlada Republike Hrvatske ispregovarati s Europskom komisijom da će u novoj financijskoj omotnici biti mogućnost aplikacija za projekte iz obrazovnog sustava, dvorane i dogradnje škola, kako bismo mogli napraviti plan i program realizirati što više projekata koje smo pripremili“ – rekao je župan Kolar te podsjetio kako je u prošlom mandatu Županija dovršila izgradnju 3 sportske dvorane, za koje nije bilo mogućnosti prijave na europske fondove. „Danas se svuda oko nas čuje žamor i dječji smijeh. Podsjećam da smo prošle godine, ovisno o epidemiološkoj situaciji, kombinirali razne modele nastave. Uvijek smo se vodili ciljem da djeca budu i sigurna i da budu što više u školi te vjerujem da su upravo učenice i učenici u našim školama bili na samom hrvatskom vrhu po vremenu provedenom u  školi“ – poručio je župan Kolar te naglasio kako se nada da će u novoj školskoj godini epidemiološka situacija biti znatno povoljnija u cijeloj Hrvatskoj te da će djeca moći slobodno pohađati nastavu izravno u školama.

U proteklih pet godina i Krapinsko-zagorska županija ima trend pada broja učenika te tako i ove godine imamo 73 djece manje u osnovnim školama i 19 manje u srednjim školama.  Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec istaknula je kako svi učenici u novu školsku godinu kreću prema uputama za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-a te prema modelima i preporukama za rad.  „U ovoj su školskoj godini mjere relaksirane i za sve je učenike organizirana nastava u školi, jedino je osam osnovnih i četiri srednje škole iskazale potrebu za skraćivanjem nastavnih sati, s 45 na 40 minuta, upravo zbog mogućnosti ostvarenja propisanih mjera i preporuka“ – rekla je pročelnica Smičić Slovenec. Za sve je učenike organiziran i osiguran prijevoz s obvezom nošenja maski. Učenici od 1. do 4. razreda nisu obavezni nositi maske, a učenici viših razreda jesu. Dozvoljeno je i miješanje razrednih odjela, te je dozvoljeno organiziranje izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, održavanje produženog boravka i treninga u školskim sportskim dvoranama, kao i roditeljskih sastanaka i individualnih konzultacija. Prehrana će biti organizirana u blagovaonicama uz propisane mjere, no ne preporuča se održavanje školskih priredbi, osim ako škole imaju dovoljno velik prostor u kojem je moguće osigurati dovoljan i propisani razmak. Ove školske godine škole nisu dužne mjeriti tjelesnu temperaturu, već to povremeno trebaju roditelji, a škole su zajedno s osnivačem osigurale sva dezinfekcijska sredstva. Radne bilježnice je osigurala Krapinsko-zagorska županija zajedno s jedinicama lokalne samouprave, dok je udžbenike osiguralo resorno ministarstvo.

PROJEKTI i INVESTICIJE

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako se nada da se ove godine vraćaju normalni školski uvjeti u školama, te napomenula kako će se i dalje provoditi županijski projekti poput rada s talentiranom djecom, osiguravanja pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju i školskih obroka za djecu u riziku od siromaštva. „Osigurali smo 132 pomoćnika u nastavi za 153 djece. Preko projekta Baltazar smo od Ministarstva znanosti i obrazovanja za 80 pomoćnika i stručno komunikacijska posrednika osigurali 3.400.000 kuna bespovratnih sredstava, a još smo 200 tisuća kuna dužni izravno izdvojiti mi kao nositelj. Udruga distrofičara Krapina, Udruga invalida Bedekovčina, Udruga mladih Feniks, Udruga Sveta Ana Lobor, Društvo multiple skleroze KZŽ su preko svojih projekata osigurali još 50 pomoćnika, a Županija zajedno sa jedinicama lokalne samouprave dodatno financira još 2 pomoćnika za koje su naknadno dobivena saznanja da ih uopće trebaju“ – istaknula je zamjenica župana te dodala kako se ove godine pojavilo nešto više problema s osiguravanjem pomoćnika u nastavi, budući da su se neki pomoćnici u međuvremenu zaposlili na drugim radnim mjestima. „Molim roditelje da se strpe još koji tjedan, nadam se da ćemo uskoro osigurati sve pomoćnike, a zainteresirane pozivam da se jave na natječaj“ – rekla je zamjenica župana Jasna Petek. Preko Zalogajčeka, za koji su dobivena sredstva nešto manja od milijun kuna, bit će osigurani obroci za 994 učenika. Također je na natječaj Ministarstva prijavljen i projekt Full stem, u vrijednosti 4. 900.000 kuna. Tijekom ovog ljeta u mnogim su školama bila velika gradilišta, gdje su se realizirale investicije od oko 2 milijuna kuna, a ponovo kreće realizacije projekta. „Radi se o adaptaciji prostora za poboljšanje uvjeta rada u COO Krapinske Toplice, pristupnoj rampi u PŠ Novi Golubovec, asfaltiranju igrališta, pristupne ceste i nogostupa kod PŠ Prišlin, adaptaciji PŠ Peršaves, asfaltiranju igrališta u Gornjoj Stubici, dok će se u vrlo kratkom razdoblju nastaviti s radovima na realizaciji Regionalnog centra kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu, sanaciji elektroinstalacija u OŠ Budinščina i SŠ Bedekovčina, kreće nabava radova za izgradnju dvorane u Petrovskom, nabava radova za rušenje škole u Lazu Bistirčkom, zatim izrada projektne dokumentacije za energetsku obnove škola u Dubrovčanu, Tuhlju i učeničkog doma u Bedekovčini, pripreme za projektiranje područnih škola u Poznanovcu i Špičkovini te sanacija objekta područne škole u Gorjakovu. Puno će se raditi i investirati, no najvažnije je ulagati i u edukaciju i stručno usavršavanje nastavnika, što Krapinsko – zagorska županija sustavno i radi“ – rekla je zamjenica Petek i svima poželjela sretan i siguran početak školske godine.

Ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan rekao je kako su svi ravnatelji zajedno s nastavnicima radili na operativnoj pripremi kako bi svi učenici bezbrižno danas došli u školu. „Prve razrede dočekali smo danas ispred škole, kako bismo ih informirali u potpunosti o onome što ih čeka, a prva dva sata iskorištena su za sat razrednika“ – rekao je ravnatelj Rozijan i zahvalio svim roditeljima koji su srednjim školama u našoj županiji dali povjerenje i čast da rade s njihovom djecom.

STIPENDIJE

Trenutno je u tijeku Javni poziv za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Pravilnika o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima Krapinsko-zagorske županije. Svi zainteresirani ga mogu pročitati i komentirati na poveznici: https://www.kzz.hr/savjetovanje/pravilnik-dodjela-stipendija-ss-studenti-savjet