Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. studenoga 2016.

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, u Bjelovaru je održan 13. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava, na kojem se ove godine predstavio 21 sastav iz 12 hrvatskih županija, s više od 300 pjevača. Nastupe malih vokalnih sastava pratilo je i vrednovalo stručno povjerenstvo u sastavu dr. Joško Ćaleta, Dražen Kurilovčan i Luka Vukšić, koji su donijeli odluku o najuspješnijim sastavima u četiri kategorije. Prema njihovoj ocjeni, prvo mjesto u kategoriji slobodnih stilova i žanrova pripalo je ŽVS-u “Kušlec” KUD-a Konjščina, pod vodstvom Irene Kušec Kovinčić. Osim njih, Krapinsko – zagorsku županiju na ovoj državnoj smotri, i to u kategoriji malih folklornih vokalnih sastava, predstavljala je Ženska vokalna skupina “Lire” iz Đurmanca. S ove smotre, za nastup na “Razglednici šest kulturno – umjetničkog amaterizma 2017.” odabrani su Vokalni ansambl “Sakcinski” iz Ivanca i Pjevačka skupina “Ivančice” Kupljenovo.

Pjevački zbor KUD-a Naša lipa Tuhelj osvojio je srebro na natjecanju zborova i vokalnih sastava u sklopu Festivala glazbe Zagreb 2016. održanom 05. studenoga 2016. godine u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Na natjecanju su nastupili sljedeći zborovi i orkestri:  Zvjezdice, Ivan Filipović, Vladimir Prelog, Agape, Ivan Goran Kovačić, Minstrel klapa Cesarice, tamburaški orkestar Gaj, harmonikaški orkestar Ivan Goran Kovačić,  Palma, Concordia Discors, Cantores sancti Marci, Josip Štolcer Slavenski, KUD Naša Lipa Tuhelj, Mato Bučar, Čarobna frula, Pajdašice i pajdaši,  MZ Špansko, Gouriena, The Messengers, Zagrebački anđeli, Karlovčanke i Lege artis.

 

Tim povodom, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar uputio je čestitku: „Iznimno nas je razveselila vijest o sjajnom uspjehu kojeg su ostvarili ŽVS „Kušlec“ i pjevački zbor KUD-a „Naša lipa“ na nedavno održanim smotrama u Bjelovaru i Zagrebu. Zagorje je postalo bogatije za još dvije lijepe i inspirirajuće priče, na čemu iskreno čestitamo i zahvaljujemo“.