Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 5. rujna 2014.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je posebno zadovoljan što tijekom izvođenja radova na precrpnoj stanici Gredice nije bilo prekida u vodoopskrbi, zbog čega je posebno pohvalio radnike Zagorskog vodovoda.

 

Župan Kolar istaknuo je da se na području Krapinsko-zagorske županije, osim u razvoj vodoopskrbe, ulaže i u razvoj cestovne infrastrukture, te je dodao da je jedan od osnovnih ciljeva onih koji su dobili povjerenje građana, da stvaraju bolje uvjete za život, zbog čega je upravo i Zagorje ovih dana veliko gradilište.

 

Župan Kolar najavio je i nekoliko velikih investicija koje se tiču aglomeracije i izgradnje kanalizacije na području Krapinsko-zagorske županije, te je naglasio kako se Županija uključila u ubrzavanje tog procesa, s obzirom na to da prije samih investicija treba riješiti imovinsko-pravne odnose za više od 5000 čestica, prije čega neće biti moguće aplicirati za sredstva iz fondova Europske unije.

 

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić pohvalio je rad Zagorskog vodovoda te suradnju s Krapinsko-zagorskom županijom, te je dodao da će u sljedećih nekoliko godina u vodoopskrbu i sustav odvodnje voda na području Krapinsko-zagorske županije biti uloženo oko 100 milijuna eura, od čega bi gotovo dvije trećine tih sredstava trebale biti osigurane iz EU fondova.

 Direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić naglasio je kako je puštanjem u pogon precrpne stanice Gredice završena rekonstrukcija vitalnog dijela vodoopskrbnog sustava. Naime, iz ove precrpne stanice voda se iz izvorišta magistralnim sustavima doprema te dalje kroz sustav distribuira u vodospreme na 60 posto distributivnog područja Zagorskog vodovoda.

 

Mihovilić je također dodao da su ove godine sa Hrvatskim vodama u redovnom programu izvedeni radovi vrijedni pet milijuna kuna, a u još su u tijeku radovi vrijedni osam milijuna kuna, čiji je dovršetak planiran do kraja godine.

 

Za područje distribucije Zagorskog vodovoda sklopljena su dva ugovora o sufinanciranju radova i usluga na investicijama vodoopskrbe s Hrvatskim vodama za 2014. godinu na ukupan iznos od 13.222.215,28 kuna od čega Hrvatske vode osiguravaju 11.355.549,9 kuna. Investicije iz ugovora završavaju 2014. godine , a čijom realizacijom su izgrađeni magistralni i glavni opskrbni cjevovodi koji povezuju novo izvorište Harina Zlaka s postojećim sustavom vodoopskrbe te je omogućeno dovođenje vode na područja gdje se trenutno vodoopskrba vrši iz lokalnih vodovoda Budinšćina i Marija Bistrica.

 

Riječi je bilo i o investicijama u vodoopskrbi koje će biti sufinancirane putem EIB-a i CEB-a, a čija je ukupna vrijednost 48 milijuna i 439 tisuća, a koje bi trebale biti realizirane do 2017. godine.

 

Radi se o sljedećim investicijama:

 

1. Izgradnja vodoopskrbnog sustava visoke zone općine Desinić-opskrba naselja Trnovec, Grohot, Osredek, Vrhi Vinagorski i Gora Veternička

2. Izgradnja vodoopskrbnog sustava područja općine Lobor, Mače i Novi Golubovec

3. Izgradnja vodospremnika Zabok

4. Vodoopskrba visoke zone opskrbe Grada Zaboka, Općine Sveti Križ Začretje i Općine Krapinske Toplice

5. Izgradnja i rekonstrukcija magistralnih cjevovoda vezanih uz precrpnu stanicu Gredice

 


Fotogalerija