Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 21. listopada 2021.

Na samom početku posjeta delegaciju iz Primorsko-goranske županije su u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini primili domaćini iz Krapinsko-zagorske županije predvođeni županom Željkom Kolarom. Na sastanku su sudjelovali i zamjenica župana Jasna Petek, direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Martina Jantol Županić, pročelnica Upravnog odjela za javnu, nabavu i fondove EU Vlatka Mlakar, voditeljica Ureda Turističke zajednice KZŽ Sanja Škrinjar i ravnateljica ZARA-e Karolina Barilar te, uz župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadinu, zamjenici župana Marina Medarić i Vojko Braut, ravnatelj Thalassotherapije Opatija Viktor Peršić, pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, privremeni pročelnik za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu Mladen Brajan i voditeljica Ureda župana Ermina Duraj.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je nakon održanog sastanka naglasio kako suradnja između ove dvije županije traje već dugi niz godina te da su i ovaj put otvorili niz tema vezanih uz novu financijsku omotnicu i mehanizam za oporavak i otpornost, ali i dogovorili niz konkretnih projekata kako bi se ta suradnja nastavila i postala jača. „Došli smo do zaključka da su županije ponovo ostale u budućem financijskom razdoblju bez direktnog financiranja njihovih projekata za razliku od sjedišta županija koje će direktno preko ITU mehanizma moći financirati svoje projekte – rekao je župan Kolar te kao jedan od gorućih problema istaknuo najavljenu izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti u kojem se predviđa centralizacija zdravstvenog sustava. „To znači da bi država preuzela osnivačka prava nad Općom bolnicom Zabok, obje specijalne bolnice, Zavodom za hitnu medicinu i Zavodom za javno zdravstvoMi smo kao županija uložili preko stotine milijuna kuna u zdravstvene ustanove da bi one dobro poslovale i sve osim OB Zabok do pojave pandemije poslovale su pozitivno. Stoji li iza ovoga “grubog” centraliziranja zdravstva u RH možda privatizacija specijalnih bolnica?“ –  upitao je župan Kolar te poručio kako je ministar Beroš prije kretanja u ovakvu priču, trebao reći zbog čega se to radi i koji je krajnji cilj. 

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina nastavio je temu centralizacije zdravstva i kazao kako na taj način, valjda, žele dokazati kako ne znaju upravljati državnim sustavom pa jednako tako neće znati upravljati ni dosadašnjim županijskim sustavom ili je pak u igri prodaja lječilišta. Od kada smo preuzeli osnivačka prava 1993. godine u zdravstvu samo je PGŽ uložila preko pola milijarde kuna decentraliziranih sredstava i stotine milijuna poreznih, te smo od zapuštenih institucija stvorili respektabilne specijalne bolnice i zdravstvene institucije. Ili je riječ o lošem modelu upravljanja, kao na primjeru  državnog sustava ili o potencijalnoj privatizaciji županijskih lječilišta“ – komentirao je župan Komadina te naglasio kako se, unatoč proklamiranju decentralizacije, u zadnje vrijeme događa upravo suprotno – teška centralizacija. „Ne postoji alokacije prema kojoj znate koliko ćete sredstava dobiti pa da izaberete koje ćete projekte financirati, već morate potrošiti novac na pripremanje raznih projekata, projekte slati u ministarstvo, a onda se diskrecijski odlučuje hoće li će to proći ili ne. Niti je riječ o decentralizaciji zdravstva niti EU fondova, niti prijenosu naših izvornih prihoda u smislu poreza na dohodak. Doslovno je na djelu centralizacija.  Odnos 10:1 koji je nekad bio, sada još i gori. Od 10 kuna javnog novca pomalo spadamo ispod jedne kune“ – zaključio je župan Komadina.

Susret župana nastavio se obilaskom Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice gdje je dogovoren zajednički nastup zdravstvenih klastera dvaju županija na europskom tržištu. Župan Komadina čestitao je županu Kolaru na uspješnom vođenju i istaknu niz primjera dobre prakse u socijalnoj politici i školstvu, posebice dječji proračun čije je proračunske projekcije najavio i u Primorsko-goranskoj županiji.

 


Fotogalerija