Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 16. siječnja 2018.

Na početku radnog posjeta održan je sastanak u Uredu župana, nakon kojeg je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić čestitao Krapinsko-zagorskoj županiji na hvalevrijednim aktivnostima u kontekstu gospodarenja otpadom i izgradnje prateće infrastrukture „Želimo učiniti sve da kraj 2018. godine Republika Hrvatska dočeka infrastrukturno spremna u kontekstu gospodarenja otpadom   – od onog sortiranja na razini kuće, nabave spremnika u koji idemo narednih mjesec dana do izgradnje sortirnica i nabave vozila. U Krapinsko-zagorske županiji vidim da su jedinice lokalne samouprave vrlo aktivne u tom smjeru te vjerujem da ćemo do 2020. godine dostići vrijednosti zadovoljavajuće za Hrvatsku“ – rekao je ministar Ćorić i najavio sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave na kojima će se predstaviti planovi sanacije i zatvaranja odlagališta u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i najaviti natječaje za različite dijelove infrastrukture za gospodarenje otpadom.

Župan Željko Kolar je nakon sastanka istaknuo kako je Krapinsko-zagorska županija izrazila spremnost da u zbrinjavanju otpada bude partner i jedinicama lokalne samouprave i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. „Naša tri najveća odlagališta već su godinama u sanaciji. Sljedeći tjedan kreće javni natječaj za zadnju fazu sanacije i mi ćemo do kraja 2018. godine biti spremni. Kapaciteti Krapinsko-zagorske županije dovoljni su da, u vremenu dok Piškornica postane Centar za gospodarenje otpadom, niti jedna općina ili grad ne bi trebao biti u problemu sa zbrinjavanjem svog otpada“ – rekao je župan Kolar te za nastavak posjeta ministra Ćorića najavio zajednički  posjet velikim tvrtkama vezanim za zbrinjavanje i ponovno upotrebu otpada – Vetropack Straži, Straža Plastici i Regeneraciji Zabok. „Poseban naglasak staviti ćemo na izmjenu zakona o prikupljanju staklene ambalaže, koju je pripremila Vetropack Straža – tvrtka koja zbog zakonskih ograničenja mora, među svima u svojoj međunarodnoj korporaciji, koristiti najviše novih sirovina, a najmanje povlačiti staro staklo“ – rekao je župan Kolar i istaknuo kako se nada će upravo današnji sastanak u Vetropack Straži pridonijeti promjeni zakona i uspješnijem prikupljanju sirovine.

Na sastanku su uz ministra Tomislava Ćorića i župana Željka Kolara bili i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, saborski zastupnici Žarko Tušek i Marko Vešligaj, zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko FerekJambrek, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zašittu okoliša Stjepan Bručić, direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić, Irena Relić i Ivona Župan iz Kabineta ministra te načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić, s kojim je ministar Ćorić ovom prilikom i potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Izgradnja i opremanje Reciklažnog dvorišta Zlatar Bistrica.

Riječ je o projektu koji se financira iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020., a Općini Zlatar Bistrica odobren je iznos od 1,712.168,49 kuna, koji će za gradnju reciklažnog dvorišta u Gospodarskoj zoni biti utrošeno tijekom ove godine. Načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić istaknuo je kako bespovratna sredstva iznose 85% cijele investicije, a budući da Zlatar Bistrica već dvije godine sudjeluje u cjelokupnom programu razvrstavanja otpada, omogućiti će da se u godini dana ispuni sve što je zakonom predviđeno. „Mještane smo apsolutno pripremili za realizaciju, a reciklažno dvorište omogućit će kvalitetno gospodarenje otpadom u dužem periodu“ – rekao je načelnik Miholić.

Ministar Tomislav Ćorić je, nakon sastanka u Županiji i sastanka s gradonačelnicima i načelnicima u prostorijama SŠ Krapina, zajedno sa županom Željkom Kolarom u Humu na Sutli posjetio Stražaplastiku i   Vetropack Stražu te Regeneracija u Zaboku – tvrtke koje otpad ne tretiraju kao smeće, nego kao sirovinu za konkurentan proizvod. U posjeti tvrtkama u Humu na Sutli pridružio se državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić i načelnik Zvonko Jutriša, a u Zaboku predsjednik Gradskog vijeća Žarko Ivančić.


Fotogalerija