Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 25. veljače 2016.

Sjednicu Koordinacijskog tima otvorila je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek koja je podsjetila da su zadaće ovog tima poticanje i koordiniranje aktivnosti usmjerenih promicanju dojenja općenito, kao i osiguranje edukacije zdravstvenih radnika, trudnica i roditelja, volontera i predstavnika organizacija civilnog društva, poticanje rada grupa za potporu dojenju i drugih aktivnosti u lokalnoj zajednici kao „Zajednici – prijatelju dojenja“ sukladno Programu za zaštitu i promicanje dojenja od 2015. do 2016. godine. 

Za predsjednika Koordinacijskog tima izabran je Rajko Fureš, voditelj Odjela ginekologije i porodništva u Općoj bolnici Zabok i bolnicu hrvatskih veterana, dok je za njegovu potpredsjednicu odabrana Biserka Sviben, glavna sestra i pomoćnica ravnateljice Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije za sestrinstvo.  Na sastanku je predstavljen Program za zaštitu i promicanje dojenja od 2015. do 2016. godine, a također se raspravljalo i trenutnim aktivnostima o promicanju dojenja koje se provode na području županije, te su utvrđeni ciljevi i daljnje aktivnosti koje će biti sastavni dio Programa rada Koordinacijskog tima. Tako će se nastojati povećati postotak isključivo dojene djece do 6. mjeseci života, održati kvalitetu za obnavljanje naziva „Rodilište – prijatelj djece“, osigurati što više edukacije zdravstvenih djelatnika, volontera i predstavnika udruga civilnog društva te osigurati dostupnost različitih oblika edukacije i potpore dojenju trudnicama i rodiljama u lokalnoj zajednici. Poseban je naglasak stavljen na omogućavanje uvjeta za dojenje na javnim mjestima, a kao pohvalna činjenica je istaknut veliki odaziv na besplatne tečajeve za trudnice koje organiziraju Dom zdravlja KZŽ i zabočka bolnica. Hrvatski prosjek odaziva iznosi 20%, dok je on u Krapinsko-zagorskoj županiji na izrazito visokoj razini od 44%. Trudnice se za ove tečajeve mogu prijaviti patronažnoj sestri u Domu zdravlja KZŽ, odnosno Josipi Vdović – glavnoj sestri na Odjelu ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana u cilju produživanja titule „Rodilište-prijatelj djece“ i dobivanja titule „Rodilište-prijatelj majki“ kontinuirano radi na poboljšanju uvjeta rodilišta ulaganjem u edukaciju i opremu. U tom cilju Krapinsko-zagorska županija je izdvojila značajna sredstva za opremanje rodilišta, i to za kupnju CTG uređaja 18.585 kuna, za ginekološki stolac iznos od 36.000,00 kuna, 6.000,00 kuna za moderne rekvizite za rađaonicu: pilates lopte, uže, švedske ljestve i strunjače, a također je i doniran ginekološki stolac za žene s invaliditetom u vrijednosti 32.500,00 kn.

U cilju promicanja dojenja Krapinsko-zagorska županija je u suradnji s Domom zdravlja Krapinsko-zagorske županije tiskala informativno-edukativni materijal o dojenju te savjetima za novopečene roditelje u vrijednosti 15.700,00 kuna, a također je i sufinancirala edukaciju za dvije medicinske sestre primalje za tečaj I. kategorije u iznosu od 5.500,00 kuna.

Na sjednici je najavljeni i znanstveno-stručni Simpozij o promicanju dojenja u 2016. godini koji će u našoj županiji biti održan u srijedu, 13. travnja.

 

 

Članice i članovi Koordinacijskog tima za promicanje dojenja na području Krapinsko-zagorske županije:

1. prim. dr. sc. Rajko Fureš, dr. med. iz Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana

2. Josipa Vdović, dipl, med. techn. iz Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije

3. Biserka Sviben, dipl. med. techn. iz Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana

5. Vesna Glas, bacc. med. techn. iz Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije

5. Tajana Broz, dipl. politologinja, članica Županijske skupštine

6. Milvija Plazibat, dr. med. spec., voditeljica pedijatrije u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana

7. Martina Gregurović Šanjug, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade KZŽ

 


Fotogalerija