Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 24. studenoga 2022.

Projekt Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu provodi se s ciljem povezivanja dionika iz svih sektor rane intervencije u Krapinsko-zagorskoj županiji, kako bi, edukacijama osnaženi, udruženo zagovarali kvalitetnije i dostupnije usluge.  Poseban doprinos projektu daje i partnerska organizacija s Islanda – Gradski odjel za obrazovanje i mlade Reykyavik, čiji predstavnici 24. i 25. studenoga 2022. godine borave u studijskom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji. Tijekom posjete se upoznavaju s djelovanjem Kabineta rane intervencije Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, Udruge edukacijskih rehabilitatora Krapinsko-zagorske županije, Udruge Sveta Ana za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije iz Lobora i Dječjim vrtićem Zvirek iz Stubičkih Toplica te razmijeniti iskustva s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave.

Dobrodošlicu gostima iz Islanda te projektnim partnerima s područja Republike Hrvatske je u Krapinskim Toplicama poželjela zamjenica župana Jasna Petek, koja je na samom početku posjeta  istaknula da Krapinsko – zagorska na području rane intervencije duži niz godina ulaže znatna sredstva. „Naša je zadaća prepoznati potrebe i potom javni novac usmjeriti na zadovoljavanje potreba ljudi na terenu, a ovaj put su to potrebe najmlađih, djece s određenim rizikom, kojima je izuzetno važno što ranije se uključiti u sustav rane intervencije. Na području naše županije imamo odlične resurse, prije svega ovdje u Krapinskim Toplicama. To je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, u okviru Kabineta za ranu intervenciju koji već više od godine dana radi vrlo uspješno“ – rekla je zamjenica župana Petek, dodajući da se nada da će ovim projektom svi dionici koji mogu doprinijeti razvoju ove usluge putem još dopuniti svoje aktivnosti, a na Županiji ostaje zadatak podrške, edukacije, informiranja, senzibilizacije.

KOALICIJSKI SPORAZUM ZA BOLJI SUSTAV RADNE INTERVENCIJE U DJETINJSTVU

Projekt Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu provodi Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu, čija je programska voditeljica Blanka Turza istaknula kako su u provođenju Projekta naišli na izvanredan odaziv senzibiliziranih dionika koji su se uključili u projekt. „Zadovoljstvo mi je što ćemo danas potpisati koalicijski sporazum, to je dokument koji okuplja čak 17 organizacija iz civilnog sektora, sustava obrazovanja, socijalne skrbi i zdravstvenih ustanova koje se su udružile kako bi pružile bolji sustav radne intervencije u djetinjstvu. Koalicija je otvorena za sve organizacije i ustanove koje se bave ranom intervencijom i pozivam ih da se uključe“ – rekla je programska voditeljica Turza i  dodala da predstavnici partnerske organizacije iz Reykjavika pružaju podršku u svim segmentima projekta.

Iznimno nam je važno biti dio projekta Koalicije za ranu intervenciju. Projekt je osmišljen od strane Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu, koja će ga i voditi te vjerujem da će sve naredne godine biti vjeran partner našem Centru za Odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice“ – rekao je ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Antun Zupanc.

ISKUSTVA SA ISLANDA

Predstavnici Gradskog odjela za obrazovanje i mlade u Reykyaviku su tijekom posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji predsjednik Odbora za prosperitet djece Hákon Sigursteinsson i ravnateljica dječjeg vrtića Halldóra Sigtryggsdóttir. „Na Islandu smo imali dobar sustav rane intervencije, kojeg je novi Zakon dodatno unaprijedio. Svatko prepoznaje svoju ulogu u timu i činjenicu da nitko ne može sve učiniti sam. Usvojili smo pristup „potrebno je selo da bi se odgojilo dijete“. Island je mala država, što otežava implementaciju relevantnih resursa, posebice resursa utemeljenih na znanstvenim dokazima, ali dobro smo se snalazili prije novog Zakona. Možda je razlog u tome što Island ima malen broj stanovnika te već desetljećima imamo zadovoljavajuće sustave školstva, socijalne zaštite, zaštite djece i zdravstva. Pružatelji usluga se zalažu za sveobuhvatnu i aktivnu suradnju s djecom i njihovim obiteljima utemeljenu na međusobnom poštovanju i povjerenju. Smjernice za pružanje usluga rane intervencije u djetinjstvu su: 1. uočiti i analizirati pokazatelje koji ukazuju da djetetove potrebe nisu zadovoljene, 2. reagirati na indikatore koji ukazuju da djetetove potrebe nisu zadovoljene te dati smjernice o programu integracije usluga te 3. uspostaviti kontakt djeteta s obitelji i glavnim koordinatorom“ – naveli su gosti sa Islanda Sigursteinsson i Sigtryggsdóttir

RANA INTERVENCIJA

O samoj ranoj intervenciji govorile su i Martina Rajačić iz Kabineta za ranu intervenciju Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, voditeljica Odjela za rehabilitaciju djece Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Sunčica Martinec te Zvjezdana Novina Repovečki iz Udruge edukacijskih rehabilitatora Krapinsko-zagorske županije.

Rana intervencija namijenjena je djeci s razvojnim teškoćama i razvojnim rizicima, usmjerena je na dijete i na cijelu obitelj te se provodi kod djece od rođenja pa do navršenih 6 godina života.  Neki od sigurnih znakova koji upućuju na potrebu za ranom intervencijom su: dijete rođeno značajno prije termina (prije 37. tjedna), dijete rođeno s određenim sindromom, dijete koje nema razvijen govor ili značajno u njemu kasni, motorički kasni za svojim vršnjacima, savladava neke aktivnosti sporije od vršnjaka, igra se na specifičan način ili se uopće ne igra, često se osamljuje od druge djece i odraslih osoba.

 

  

Projekt Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu provodi se uz podršku Fonda za aktivno građanstvo sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. 


Fotogalerija