Zagorje
Bajka na dlanu

Ratne rane Zagorja – predstavljena knjiga o poginulim Zagorcima u Domovinskom ratu

Datum objave: 17. studenoga 2018.

Na predstavljanju monografije Ratne rane Zagorja okupili su se brojni članovi poginulih hrvatskih branitelja s područja Krapinsko-zagorske županije, predstavnici braniteljskih udruga, gradonačelnici i načelnici te članovi Županijske skupštine te drugi gosti i uzvanici. Ratne rane Zagorja donosi podatke o 166 poginulih u borbama, ali i drugim raznim događanjima na ratištima, alii i drugdje u okolnostima koje su se dogodile samo zato jer je tada bijesnio rat u Hrvatskoj. Na lijevim stranicama u monografiji nalaze se podaci o poginulima, dok su na desnoj strani likovni radovi djece iz OŠ Stjepana Radić Brestovec Orehovički i Podurčne škole Martinišće

Župan Željko Kolar čestitao je članovima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata na izdavanju monografije Ratne rane Zagorja te ovom prilikom posebno istaknuo i važnost prenošenje istine o Domovinskom ratu djeci i mladima koje je još uvijek o velikoj mjeri prepušteno inicijativi braniteljskih udruga. „Gdje naći onu nišu između boli koja se uvijek javlja kad se sjetimo naših suboraca koji su poginuli, a s druge strane ponosa, koji se uvijek javlja kad se sjetimo tih ratnih dana i kad se sjetimo onih koji su dali najviše – svoj život. Danas je ova sala bilo puno emocija, bilo je puno boli u srcu, ali  bilo je i ponosa. Nikada nećemo zaboraviti one koji su dali svoj život u stvaranju naše države, a to su hrvatski branitelji. I na kraju ću reći nego citirati pjesmu – zauvijek će živjeti hrvatski ratnici“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora  Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako svaka nacija ima nekoliko ključnih trenutaka u svojoj povijesti, kada ima priliku da dobije nešto svoje i trudi se to ostvariti bez stradanja.  „Vaši najmiliji su prije 28 godina krenuli u Vukovar, Prevalaku i na druga ratišta diljem Hrvatske. Ratovali i izborili ono što je najvredinije, a to je sloboda, da svi  možemo najbolje kako znamo graditi uvjete za našu djecu. Kao potpredsjednik Hrvatskog sabora zahvaljujem svima koji su dali ono što je najvrednije – ljudski životi, a osobito što su pokazai da sa Zagorcima nikada nije bilo lako i da ćemo uvijek ostati ono što smo i bili – domoljubi“ – rekao je potpredsjednik Sabora Hajdaš Dončić.

Izaslanik ministra obrane, državni tajnik i general Zdravko Jakop istaknuo da svi trebamo biti ponosni na sve žrtve i zasluge u obrani Republike Hrvatske.  „Važno je da nismo zaboravili i da cijenimo tu žrtvu, što dokazuje i ova monografija, što dokazuje i ova monografija kojom ste sačuvali spomen na naše Zagorce koji su dali najviše što se može dati, jer ne možete dati više od života- Kako smo bili pozvani u rat braniti našu domovinu, tako smo i danas pozvani braniti istinu o Domovinskom ratu i boriti se za dostojanstvo svih nas, pogotovo za one kojih više nema“ – istaknuo je izaslanik ministra obrane Zdravko Jakob te dodatno naglasio  kako je važno da djeca u školama uče i znaju više o nečemu za što su se žrtvovali hrvatski branitelji.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman čestitao je svima koji su sudjelovali u izradi monografije koja je, kako je rekao, vrijedno svjedočenje o svim stradalim Zagorcima te ima veliki značaj ne samo u očuvanju uspomene nego i promicanju istine o Domovinskom ratu. „ Svima je dobro poznato da su brojni Zagorci sudjelovali na mnogim ratištima diljem Hrvatske i dali golem doprinos u obrani domovine. Mnogi se na žalost nisu vratili svojim kućama. Bez obzira na to što je prošlo više od 20 godina od završetka rata, vjerujem kako su članovima obitelji poginulih rane još uvijek svježe. Nadam se kako im utjehu može pružati činjenica da nisu zaboravljeni te da nastavljaju živjeti u sjećanju svih nas koji smo im zahvalni na svemu što su učinili“ – istaknuo je izaslanik ministra hrvatskih branitelja Bergman.

Saborski zastupnik i bivši ministar branitelja Predrag Fred Matić istaknuo je kako mu je izrazito drago kako brantieljske udruge čuvaju sjećanje na poginule i umrle u Domovinskom ratu. „ Ono što nije napisano nije se ni dogodilo, prema tome ova knjiga ima veliko značenje. Ovo je uspomena na hrvatske branitelje, na ljude, na Zagorce koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu. Zagorje nije bilo izravno ugruženo, no Zagorci su otišli stotinama kilometara dalje i to su za mene pravi dragovoljci“ – naglasio je saborski zastupnik Matić.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskom rata Stjepan Pavliša zahvalio je svima koji su pomogli u istaživačkom ratu te samom pisanju monografije. „Knjiga je tiskana u 550 primjeraka te će prije svega biti dio naše prakse podjele školama koje su domaćini našem programu promicanja istine u Domovinskom ratu, kao i onim pojedincima i institucijama koje zajedno s nama kroz raze progame rade na dignitetu Domovinskog rata i promiče istinu o vrijednostima na kojima je stvarana samostalna nam Hrvatska domovina.“ – istaknuo je predsjednik UDVDR KZŽ Pavliša te se unaprijed ispričao u slučaju da se protokom vremena ustanovi kako  je u monografiji netko preskočen ili ako je iznijeta neka pograšna informacija.

Okupljene je na samom početku pozdravio te dobrodošlicu u Stubičke Toplice poželio načelnik Josip Beljak.

U glazbenom programu nastupila je Josipa Lončar.


Fotogalerija