Zagorje
Bajka na dlanu

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković: Našu suradnju smo podigli na još višu razinu

Datum objave: 23. srpnja 2022.

Župan Željko Kolar izrazio je veliko zadovoljstvo posjetom delegacije Instituta i činjenicom da su im prezentirani strateški projekti i vizija razvoja Krapinsko – zagorske županije. „Pokušali smo naći zajedničke niše gdje bismo mogli surađivati s Institutom Ruđer Bošković kao našom najboljom, najvećom, najpoznatijom znanstvenom institucijom, od koje želimo učiti zbog našeg opredjeljenja da je obrazovanje najbitnije, našeg ulaganja u obrazovanje i programe iz obrazovanja, ali i spajanja obrazovanja i gospodarstva. Pričali smo o tome gdje možemo i u kojim projektima biti partneri, kako bismo dogovorili jednu dugoročnu suradnju. Vjerujem i nadam se da smo danas kroz ovih nekoliko sati uspjeli prezentirati našu viziju razvoja Krapinsko – zagorske županije, naše ciljeve i naše izazove, načine na koje ih mislimo realizirati i prostor gdje vidimo našu zajedničku suradnju“ – rekao je župan Kolar te podsjetio kako Županija u projektima Znanstveni piknik i Znanstveno edukativni-zabavni centar već ima podršku Instituta. „Uz ta dva projekta koji i dalje ostaju aktualni, prezentirali smo i neke druge teme i projekte gdje smatram da možemo zajedno surađivati i da možemo biti partner Institutu. Hvala ravnatelju i njegovim suradnicima na posjetu i veselim se našoj budućoj suradnji“ – zaključio je župan Kolar.

Zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Velimir Šegon poželio je dobrodošlicu gostima i naveo da REGEA provodi energetske projekte, projekte obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. „U procesu smo promjene imena, zvat ćemo se Regionalna energetska klimatska agencija i provodit ćemo projekte prilagodbe klimatskim promjenama. Svjedoci smo ovih toplinskih valova, toplinskih udara, ekstremnih vrućina i drugih uvjeta, tuča i sličnih pojava. Projekti prilagodbe klimatskim promjenama će biti sve važniji i vjerujem da postoji itekako potencijal za suradnju između znanstvene zajednice, istraživačkih instituta i provedbenih agencija kakva smo mi. Danas smo načeli neke projekte i otvorili neke teme i vjerujem da ćemo u budućnosti sve više surađivati – rekao je zamjenik Šegon.

Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša osvrnula se na konkretne teme i projekte za buduću suradnju. „Našu smo suradnju već započeli na Znanstveno edukativno zabavnom centru, koja se sada intenzivira i to iskustvo i znanje vrijednog tima Instituta Ruđer Bošković u znanstvenom dijelu svakako možemo u ZEZ centru u Zagorju pretočiti u realne pokuse i eksperimente koji će služiti kao pokazni edukativni primjeri za stanovnike KZŽ i šire okolice. Danas smo razgovarali i o projektu Astro – turističkog centra u Hrašćini, kao mjestu pada meteorita, za pokretanje određenih astro tema, prezentacije i veće suradnje znanosti i šire zajednice. Nadalje, u suradnji Centra za robotiku i inovativne tehnologije pri Srednjoj školi Krapina koji djeluje u okviru Poslovno – tehnološkog inkubatora, načele su se i teme konkretnih STEAM radionica i primjene sve veće umjetne inteligencije koja se koristi već na široko u svim dijelovima našeg društva, na koji način Institut i Centar za inovativne tehnologije mogu surađivati kako bi učenici stekli potrebna znanja tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja“ – rekla je direktorica Matuša te dodala da je Poduzetnički inkubator KZŽ pokrenuo digitalni inovacijski hub za zdravlje i medicinsku informatiku. „Tu vidimo zaista usku suradnju s Institutom Ruđer Bošković, koju vodi krovni europski digitalni inovacijski hub za primjenu umjetne inteligencije u sektoru zdravlja. Teme na kojima možemo surađivati smo iznijeli otvoreno, započeli smo partnerstvo i očekujemo da ćemo u narednom periodu i konkretizirati suradnju kroz određene radionice i projekte“ – poručila je direktorica Poduzetničkog centra Matuša.

Ravnatelj instituta David Matthew Smith ponovio je da već postoji tradicija suradnje Instituta i Županije, koja je započela preko projekta ZEZ, a pogotovo Znantvenog piknika. „Do sada je Institut sudjelovao s ekipom u 10 Znanstvenih piknika, a svake godine malo drugačije koncipiramo naš angažman. Jako smo zadovoljni našim partnerstvom, koje je na viši nivo došlo 2021. godine s mogućnostima kroz natječaje za popularizacijske projekte za civilno društvo. Koncipirali smo mobilne ZEZ radionice, a proveli smo i istraživanje kako su ljudi bili njima zadovoljni i rezultati su jako pozitivni – rekao je ravnatelj Smith te naglasio kako se suradnja ovim posjetom podigla na još jednu višu razinu. „Čuli smo o nizu aktivnosti koje provodi Županija, raznim vrstama programa od kojih su neki u naprednim fazama, neki u konceptualnim vazama, a nas iz Instituta je oduševio način kako su strateški elementi u skladu s konceptom i strategijom razvoja županije. Vidjeli smo da je fokus na edukativnim i obrazovnim elementima s razumijevanjem koliko je bitno oslanjati se u budućnosti na STEAM područja, a sve to poduprto infrastrukturom i opremom. Koncept Županije je da želi uz turizam i medicinski turizam podupirati napredak fokusom na obrazovanje i darovitu djecu“ – naveo je ravnatelj Instituta Ruđer Bošković i dodao kako mu je posebno zanimljiva popularizacija astronomije, a projekt Astro – turističkog centra, mogao bi biti jedan o projekata na kojima bi se vrlo brzo moglo surađivati. „Glavni element naše suradnje je naša volja i želja raditi na popularizacijskoj aktivnosti, s porukom da znanost može biti nešto edukativno i zabavno. Mislim da naša suradnja ima svijetlu budućnost“ – zaključio je ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David M. Smith.

U pratnji ravnatelja Davida M. Smitha bili su pomoćnica ravnatelja dr. sc. Ivanka Jerić i koordinator programa znanstvene komunikacije i popularizacije na IRB-u Marko Košiček. Uz župana Kolara, zamjenika ravnatelja Šegona i direktoricu Matušu primili su ih pročelnica Upravnog odjela KZŽ za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić, pročelnica Upravnog odjela KZŽ za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec, ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar te ispred Srednje škole Krapina ravnatelj Ivica Rozijan i profesor Krunoslav Kranjčec.Fotogalerija