Zagorje
Bajka na dlanu

Ravnoteža privatnog i poslovnog: zamjenica župana Petek preuzela MAMFORCE Standard

Datum objave: 2. travnja 2023.

MAMFORCE zajednicu odgovornih poslodavaca čini više od 50 hrvatskih i regionalnih organizacija privatnog i javnog sektora, kojima su se na ovoj svečanosti pridružili i Croatia osiguranje, Končar D&ST, Podravka i Krapinsko-zagorska županija – kao jedina Županija kojoj je do sada uručen MAMFORCE standard. „U Krapinsko-zagorskoj županiji živi jednakost, pravičnost i uključivost, što su vrijednosti koje mi u Županiji nastojimo provoditi i u našem svakodnevnom radu. Preuzimanjem ovog standarda preuzeli smo i formalnu obavezu da i dalje živimo usklađivanje privatnog i poslovnog te se nadam da će se za našim primjerom povesti i druge organizacije“ – istaknula je zamjenica župana Jasna Petek, kojoj je MAMFORCE Standard uručila autorica Standarda Diana Kobas Dešković.

MAMFROCE Standard je Krapinsko-zagorskoj županiji dodijeljen nakon što je uspješno prošla inicijalni audit te provela mjere koje su joj potom i predložene. Ovim su se postupkom procjenjivali radni uvjeti u Županiji te provedba obiteljskih i rodnih politika, s posebnim naglaskom na prilagodbu radnih uvjeta roditeljima s malom djecom, mogućnosti profesionalnog usavršavanja, napredovanja i jednake rodne zastupljenosti na upravljačkim pozicijama. Metodologija prikupljanja podataka u svrhu provedbe audita uključivala je popunjavanje upitnika koji obuhvaća politike, prakse i mjere koje podržavaju obiteljsku odgovornost i rodnu ravnopravnost i anketno istraživanje koje je pružilo uvid u percepciju zaposlenika o postojećim praksama.

Slijedom ove analize osvijestili smo u čemu smo dobri, ali i uvidjeli dodatne mogućnosti da malim promjenama našu radnu okolinu činimo kvalitetnijom i boljom. Jedna od prvih manjih promjena, koje smo već uveli s ciljem uravnoteživanja privatnog i poslovnog, je uvođenje fleksibilnog radnog vremena. Baš takvim malim promjenama nastojimo povećati zadovoljstvo naših djelatnika te doći do još veće produktivnosti“ – istaknuo je nakon dobivanja MAMFORCE Standarda župan Željko Kolar te napomenuo da će djelatnici Krapinsko-zagorske županije biti obaviješteni koje će promjene u radnom okruženju donijeti ovaj standard.

Daljnjim praćenjem napretka te analizom provedenih mjera i ostvarenih postignuća Krapinsko-zagorska županija stremi prema dobivanju naprednog MAMFORCE STANDARDA kojoj je na ovoj svečanosti već dodijeljen Zagorskoj razvojnoj agenciji koja je osnovni standard dobila 2021. godine. „Puno smo radili na sebi, osluškujemo bilo same organizacije i naših zaposlenika te smo uspjeli poboljšati organizacijsku kulturu. Želimo imati zadovoljne zaposlenike, jer samo takvi mogu dati odlične rezultate. To je zapravo win-win situacija, dobro je zaposlenicima, dobro je organizaciji i imamo zadovoljne korisnike naših usluga“ – istaknula je kod preuzimanja standarda Gordana Ana Dijaković iz Zagorske razvojne agencije.

Uz Zagorsku razvojnu agenciju, dobitnici naprednog standarda su i INA, Poslovna inteligencija, CEMEX Hrvatska, Mazars Cinotti Audit, SICK Mobilisis, Plavi tim i Top računovodstveni servisi (TRS). Radi se o poslodavcima koji su u ponovljenom postupku certifikacije pokazali napredak te potvrdili svoju posvećenost inkluzivnoj organizacijskoj kulturi koja svima omogućuje jednake prilike za razvoj i napredovanje.

Svečanosti uručivanja MAMFORCE Standarada prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za opću upravu, imovinsko-pravne i zajedničke poslove Silvija Profeta Fabijančić.

„Kako se zaposleni roditelji nose sa izazovima usklađivanja roditeljstva i karijere?“

Na svečanosti je predstavljeni i rezultati opsežnog nacionalnog istraživanja Roditeljstvo i karijera koje je pokušalo odgovoriti na pitanje „Kako se zaposleni roditelji nose sa izazovima usklađivanja roditeljstva i karijere? Osnovne rezultate predstavila je direktorica tvrtke Spona Code i autorica MAMFORCE© Standarda Diana Kobas Dešković, koja je tom prilikom istaknula: „Ženama i muškarcima je potrebna različita podrška za ostvarenje istih karijernih mogućnosti. Provedeno istraživanje jasno pokazuje razliku u percepciji prilika po spolu, pri čemu muškarci ne vide prepreke s kojima se žene susreću. Takvo mišljenje često prevladava i u organizacijama kojima kroz postupak certifikacije za MAMFORCE standard ukazujemo na stvarno stanje i pomažemo u promjeni koja vodi pravičnijoj i inkluzivnijoj kulturi“ – poručila je direktorica Kobas Dešković. Naime, istraživanje je pokazalo kako je zaposlenik roditeljima fleksibilnost visoko na listi prioriteta te njih čak 50 % želi povećanje korištenja fleksibilnih radnih aranžmana.

Istraživanje je potvrdilo i da muškarci imaju bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života od žena. Skrb o djeci je još uvijek dominantno ženska odgovornost, te majke provode više vremena s djecom u rutinskim aktivnostima.  Majke propuštaju i više prilika za razvoj karijere, što same takvim i doživljavaju, dok muškarci smatraju da su im prilike izjednačene. Također, više žena smatra da je spol važan čimbenik promocije, njih 38 % u odnosu na 19 % muškaraca.

Roditeljstvo i karijera – izazovi zaposlenih mama i tata

Svečanost uručivanja MAMFORCE Standarda i predstavljanje rezultata istraživanja održano je u sklopu događaja Roditeljstvo i karijera – izazovi zaposlenih mama i tata, koji je organiziran u okviru projekta Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce koji promiče uravnoteženu roditeljsku odgovornost. Provedbu projekta sufinancira Europska komisija programom REC (Rights, Equality and Citizenship/Prava, jednakost i građanstvo). Koordinator projekta je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su Hrvatska zajednica županija i Spona Code.


Fotogalerija