Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 22. listopada 2010.

Protekle je srijede u prostorima Delegacije Europske unije u RH u Zagrebu prezentiran projekt „Razvoj investicijskog okruženja“ čiji je glavni cilj priprema hrvatskih županija za privlačenje izravnih inozemnih ulaganja kroz odgovarajuću obuku i definiranje smjernica za strateški razvoj, u koji je uključena i Krapinsko-zagorska županija.

Treba reći da je ovo jedan od financijski „najtežih“ ugovora koji uključuje sredstva EU koji se provode u Hrvatskoj. Naime, ukupna mu je vrijednost dva i pol milijuna eura, od čega EU financira 75 posto, a Republika Hrvatska preostalih 25. Korisnik je projekta Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a naša je županija uključena u napredni program certifikacije regija, obzirom da je temeljni program već prošla.

Glavni je zadatak pomoći potencijalnim ulagačima (uključujući „one-stop-shop“) proaktivnim podržavanjem novih projekata, ali i post-investicijskom podrškom. Projekt osim toga obuhvaća tzv. „Outreach“ kampanju, odnosno analizu, identifikaciju i odabir potencijalnih projekata za inozemna izravna ulaganja, koja će rezultirati konkretnim marketinškim kampanjama u inozemstvu. Nadalje, provest će se tzv. benchmarking, odnosno usporedba kompetitivnih prednosti hrvatskih županija međusobno, a potom i s drugim regijama susjednih država. Ovaj će proces pomoći definirati elemente koji su ključni za uspješno privlačenje inozemnih, ali i domaćih ulaganja.

Na prezentaciji projekta je, osim ministra gospodarstva Đure Popijača, sudjelovao i šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren koji je, osim podrške projektu, naglasio i probleme koje Hrvatska i dalje ima. Prije svega on je istaknuo korupciju, sporu birokraciju, netransparentnost uvjeta za ulaganja, manjak koordinacije među institucijama različitih razina i drugo. Šef Delegacije u svom je, prilično kritičnom govoru, izrazio i zabrinutost što u Hrvatskoj nema značajnijih investicija te naglasio kako je potreban akcijski plan, jer su upravo izravna strana ulaganja ključna za razvoj zemlje. Interes stranih investitora postoji – zbog niza faktora – no pod hitno je potrebno ukloniti sve spomenute prepreke, u čemu značajnu ulogu ima upravo projekt „Razvoj investicijskog okruženja“.

Dodajmo na koncu da je prisutnima, među kojima je bio i zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek, ujedno prezentirana web stranica projekta www.icpr3.org.