Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 4. listopada 2021.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku financijski najveći projekt kojeg izvodi Krapinsko-zagorska županija od kada se on nalazi na njenom čelu. „Projekt je ujedno i najzahtjevniji budući da smo kompletnu školu morali preseliti u novi prostor. Dio škole smo prebacili u dvorac Bračak gdje će biti praktični dio za kuhare i konobare, a dio u Regeneraciju koja nam je izašla u susret i svoje prostore prilagodila da bi sljedećih godinu i pol dana mogli obavljati nastavu u tim prostorima. Vjerujem da će prije svega roditelji i naši učenici imati razumijevanja za neke stvari koje će se morati događati u sljedećih godinu i pol dana sa zajedničkim ciljem da ovaj projekt završimo u roku i da stvorimo europske i svjetske uvjete za njihovo daljnje školovanje“ – poručio je župan Kolar.

„U sljedećih 60 dana, a po nacrtu projekta, biti će srušeni određeni dijelovi škole, a do kraja tjedna će biti dostupno javno savjetovanje projektne dokumentacije za izgradnju. Nakon 35 dana objaviti će se natječaj, a do kraja će se godine odabrati izvođač radova kako bi se nakon Nove godine krenulo s izgradnjom Centra kompetentnosti. Ovime ćemo dobiti jedan od najmodernijih objekata ne samo u Hrvatskoj nego u ovom dijelu Europe i omogućiti našoj djeci da se školuju na jedan vrhunski način. Ovaj centar će imati cjeloživotno iskustvo i mogućnost da iz svih krajeva regije koju mi pokrivamo ljudi dolaze i upoznaju se s novim načinom rada i kvalitetom usluge koju mi kao najjača kontinentalna turistička destinacija u Hrvatskoj želim pružiti gostima i turistima“ – završio je župan Kolar.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar istaknula je da je procijenjena vrijednost radova iznosi  650.000 kuna bez PDV-a. „Postupak je objavljen 27. srpnja. Do roka za zaprimanje ponuda, pristigle su tri ponude i u postupku pregleda i ocjene ponuda utvrđeno je da ponuda ponuditelja Završni radovi Krešo iz Krapinskih Toplica udovoljava sve uvjete i zahtjeve iz dokumentacije iz nabave te je utvrđeno da je ponuda prihvatljiva, pravilna  i prikladna. Izabrana je kao ekonomski najprihvatljivija ponuda sa cijenom radova od 635.086 kuna bez PDV-a što uvećano za iznos PDV-a iznosi 793.857 kuna. Nakon izvršnosti odluke odabira, 22. rujna potpisan je s izvođačem radova ugovor o javnoj nabavi te je izvođač danas uveden u posao“ – kazala je pročelnica Mlakar.

Gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek istaknuo je kako je on jedini prisutni svjedok početka gradnje, gradnje i završetka gradnje stare Ekonomske škole, čiji će se dijelovi sada rušiti. „Svjedok sam gradnje stare Ekonomske škole, čije dijelove ćemo sad srušiti. Uz Ekonomsku školu u toj je zgradi u jednom periodu započela Tekstilna škola, danas ŠUDIGO, isto kao i Gimnazija Zabok, za koju je 2000-tih izgrađena nova zgrada. Veseli nas ovaj projekt koji će omogućiti vrhunsku nastavu, vrhunske uvjete za sve koji će se školovati, ali će istovremeno obogatiti ponudu smještajnog kapaciteta u gradu Zaboku, koji kronično nedostaju“ – rekao je gradonačelnik Hanžek.

Ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec istaknula je kako je upravo danas, još od 1957. godine kada se uselilo u novu zgradu, najveći povijesni trenutak za sve učenike, djelatnike, ali i generacije bivših učenika. „Neću reći da smo tužni, ali sjetni i nostalgični sigurno jesmo jer nas uz ovu zgradu, svako drvo, svaku učionicu i svaki prostor, veže puno sjećanja i nostalgija, kako nas, tako i one djelatnike koji su umirovljeni i koji su cijeli svoj životni doprinos i radni vijek dali za obrazovanje kadrova. Uspjeli smo u tri dana preseliti u nove, krasne prostore koje nam je osigurao naš osnivač, Krapinsko-zagorska županija, a svaku pomoć imali smo i od Grada Zaboka. Smjestili smo se i trebat će nam još nekoliko dana da se posložimo“ – rekla je ravnateljica Jurec.

Župan Kolar dodao je da moli za strpljenje roditelje i učenike u idućih godinu i pol dana. „Sve ovo je sa zajedničkim ciljem da ovaj projekt završimo u roku i stvorimo europske i svjetske uvjete za njihovo daljnje školovanje“– poručio je župan te zahvalio Zagorskoj razvojnoj agenciji, kao i profesoricama i profesorima na čelu s ravnateljicom, koji su dali svoj veliki obol u samoj pripremi projekta te u organizaciji samog seljenja škole. „Hvala i na trudu kojeg će morati napraviti u provedbi same nastave, da djeca ni u jednom trenutku ne osjete da nisu u svojoj matičnoj školi nego da rade u dislociranim objektima“ – naglasio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

 

Konferenciji za medije uz početak redove prisustvovali su i ravanteljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar, pročelnica Upravnog odjela Grada Zaboka za EU fondove i strateške projekte Valentina Đurek i voditelj Regionalnog centra Zabok Andrej Ivankov


Fotogalerija