Zagorje
Bajka na dlanu

„Regionalni dani EU fondova“ u Zaboku

Datum objave: 5. prosinca 2019.

Na otvaranju događanja obratili su se gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Velimir Žunac i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo: „Ljudski potencijal – to je snaga Krapinsko – zagorske županije. Ljudi su ti koji su omogućili da ostvarujemo sjajne rezultate. Naime, EU fondovi su prilika, oni su šansa, predstavljaju mogućnost. Međutim, ljudi, njihovo znanje, njihova sposobnost su ti koji omogućuju provedbu i realizaciju projekata. S ponosom mogu reći da da ovdje u županiji imamo sjajnu ekipu ljudi, s kojom se možemo postaviti na bilo koji projekt, ne samo na regionalnoj, već i nacionalnoj razini.

Osvrnuo bih se na jedan značajan problem o kojem govorim već dvije godine, a s kojim se susrećemo u praksi – to je vlastita komponenta. Moramo mijenjati sustav financiranja lokalne i regionalne samouprave, jer nije normalno da se moramo kreditno zaduživati, kako bismo osigurali vlastitu komponentu. Ono što je dobro – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU svjesno je toga, ministar financija je svjestan toga, predsjednik Vlade RH je svjestan toga, stoga moramo svi zajedno, bez obzira na politiku, kojoj ovdje nema mjesta, jer ovo je biznis – naći modele koji će nam omogućiti da premostimo ovaj problem i da postanemo još efikasniji.

Dodao bih još da sutra imamo sjednicu Vlade RH u Krapini, na kojoj će biti donesen niz sjajnih odluka koje su vezane za budućnost i perspektivu županije. Riječ je uglavnom o infrastrukturnim projektima, ali bit će tu i odluka koje su vezane za strateške projekte KZŽ, koje smo sami osmislili. Za kraj, a vezano za sutrašnju sjednicu, rekao bih još da su zagorske općine i gradovi dostavili listu 3 i pol milijarde pripremljenih projekata – to je onaj ljudski kapacitet kojeg imamo ovdje na području županije, o kojem sam govorio na početku“, rekao je župan Kolar. Informativno – edukativni dio događanja započeo je panel raspravom pod nazivom „Razvoj Zaboka kroz fondove Europske unije“ na kojoj su sudjelovali predstavnici institucija i lokalni poduzetnici s iskustvom korištenja sredstava iz fondova Europske unije. Sudionice panela bile su i ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karoline Barilar te pročelnica Upravnog odjela KZŽ za javnu nabavu i fondove EU Vlatka Mlakar.

 


Fotogalerija