Zagorje
Bajka na dlanu

Rekonstruiran industrijski pogon u centru Zaboka: Novi re-GENERATOR moderni je centar urbane kulture

Datum objave: 18. prosinca 2023.

U Zaboku je u ponedjeljak 18. prosinca 2023. održana završna konferencija projekta re-GENERATOR, kojim se obnovilo brownfield industrijsko nasljeđe grada Zaboka s fokusom na zapuštenu tvorničku halu tvornice ZIFT koja je pretvorena u moderni centar urbane kulture.

Riječ je o projektu Grada Zaboka, sufinanciranom bespovratnim europskim sredstvima u iznosu od 27.991.474,24 kune, čime je obnovljen prostor koji će postati centralna točka za razvoj kulturnog i kreativnog sektora Krapinsko – zagorske županije i Urbane aglomeracije Zagreb te će zajednici ponuditi prostor za osobni i kreativni razvoj.

Na završnoj konferenciji bio je župan Željko Kolar koji je čestitao gradonačelniku Zaboka Ivanu Hanžeku i cijelom timu na uspješnom projektu. “Vjerujem da će ova 2023. biti zlatnim slovima upisana u povijest grada Zaboka, obzirom na dva velika projekta, re-GENERATOR i Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu. Centar će promijeniti sliku grada Zaboka što se tiče obrazovanja i cjeloživotnog učenja, a re-GENERATOR će biti hram urbane kulture”, poručio je župan Kolar te zahvalio Gradu Zagrebu što je otvorio aglomeraciju i jedinice lokalne samouprave s područja Krapinsko-zagorske županije. “Ovdje će biti ispričane fantastične priče o kojima će pričati generacije. Ovo nije prostor samo za grad Zabok ili Krapinsko – zagorsku županiju, nego će ga koristiti mladi s područja čitave sjeverozapadne Hrvatske i uvjeren sam da će to biti pravi centar urbane kulture”, istaknuo je župan Kolar.

Na konferenciji je bila i zamjenica župana Jasna Petek, kao i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, ujedno i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske koji je poručio da je vrlo malo takvih arhitektonskih iskoraka na ovom području. “Što je dalje zadatak grada i ljudi koji sudjeluju u upravljanju? Pronaći adekvatniji način upravljanja i učiniti da ovaj protor bude otvoren i da ostane javno dobro, to je ključno”, naglasio je Hajdaš Dončić.

“re-GENERATOR” je podijeljen na tri dijela – “Regenerator”, “Silos” i “Inkubator”, koji su istovremeno razdvojeni i objedinjeni te djeluju kao jedna zgrada, a novi se prostor prostire na ukupno 2195,90 metara kvadratnih. Autori projekta su Mikelić Vreš arhitekti, koji su kreirali model sudioničkog upravljanja prostorom.

Projekt su predstavili njegova voditeljica Valentina Đurek i projektant Marin Mikelić, a okupljenima su se obratili i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac te voditelj Odjela za strategijsko planiranje Grada Zagreba Nikola Petković.

Svečanost je upotpunio glazbenik J. R. August iz Zaboka.


Fotogalerija