Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 11. prosinca 2015.

Nakon završetka obilaska, župan Željko Kolar je istaknuo: „Htio bih zahvaliti Hrvatskim vodama što je retencija Burnjak, o kojoj smo pričali proteklih 15 godina, konačno pred završetkom, jer ova investicija vrijedi puno više od 10 milijuna koliko je koštala njena realizacija, s obzirom da će štete od poplava, pogotovo u Stubičkim Toplicama biti znatno manje. Također, nadamo se da će iduće godine početi gradnja i druge retencije, Smiljanove grabe. Hrvatske vode na području Krapinsko-zagorske županije uložile su ove godine preko 70 milijuna kuna, kako u vodoopskrbu, tako i u sustav čišćenja vodotokova, a trend ulaganja se nastavlja. Zapravo, najveće investicije na području Krapinsko-zagorske županije u sljedeće četiri godine će biti, uz nastavak investicija koje se tiču cestogradnje, upravo one Hrvatskih voda“, rekao je župan Kolar.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić je istaknuo: „Što se Hrvatskih voda tiče, ovo je treća retencija ove godine takvih dimenzija. Osim tih objekata, radimo i nove nasipe, rekonstruiramo stare te ćemo u ovoj godini uložiti ukupno preko 200 milijuna kuna u nove objekte. Također, održavamo 4000 kilometara nasipa i 32.000 kilometara vodotoka, što je više nego hrvatske autoceste i državne ceste zajedno. Nastojimo poboljšati sustav obrane od poplava, smanjiti štete i rizike“, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić je rekao: „Zahvaljujem Hrvatskim vodama što su prepoznale problem stubičkog kraja. Retencijom Burnjak spriječili su poplave koje su se dešavale u posljednjih 20-ak godina u ovom kraju. Riječ je o potocima koji su izgledom relativno mali, no protječu kroz dosta veliko, ali i strmo područje, pa se usred velikih kiša napune vodom doslovce u nekoliko minuta te stvaraju velike probleme. Mi smo ovdje 17. listopada imali poplavu u kojoj je nastradala škola te nekoliko obiteljskih kuća. Jasno je da su podsljemenski potoci velik problem za ovaj kraj te smo na ovaj način uspjeli spriječiti velike poplave u budućnosti“, rekao je načelnik Krizmanić, obraćajući se u svoje, ali i uime kolega iz Donje Stubice i Stubičkih Toplica, Juraja Srebačića i Vladimira Bosnara.

Što se tiče radova, koji će, istaknuto je, biti gotovi u siječnju 2016. godine, preostalo je ugraditi opremu za tehničko promatranje brane te krajobrazno urediti prostor uz nju. A impresivne su brojke, kada se govori o samoj brani. U nju je naime ugrađeno 40.050 kubnih metara kamenog materijala, 4800 kubika gline, koja čini nepropusnu jezgru brane, 2800 kubika betona, gotovo 132 tone željezne armature i 3,5 tone željezne galanterije te 9000 kvarata geotekstila. Površina koju pokriva je 15 četvornih kilometara, dok joj je volumen 1,8 milijuna kubika zapremnog prostora u jednom poplavnom valu.


Fotogalerija