Zagorje
Bajka na dlanu

Rezultati briseva za protekla 48 sata – 5 pozitivnih, 115 negativnih

Datum objave: 24. travnja 2020.

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek podsjetio je kako se na jučerašnjoj konferenciji za medije još uvijek čekalo rezultate velikog broja uzetih briseva te izvijestio kako je protekla 48 sata uzet 121 bris, od kojih je 115 negativnih, 5 pozitivnih, dok se za još 1 još uvijek čekaju rezultati nalaza. „Brisevi od 2 novoevidentirane pozitivne osobe uzeti su 22. travnja, dok su za preostale 3 uzeti 23. travnja. Novoevidentirani oboljeli dolaze s područja Općine Stubičke Toplice (2), Grada Krapine (1), Općine Hum na Sutli (1) i Općine Đurmanec (1)“ – rekao je načelnik Stožera Ferek-Jambrek te dodao kako je Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana ukupno uzela 1.262 brisa.

Voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije dr. Ivan Lipovac istaknuo je kako su dvije novoevidentirane osobe članovi obitelji već oboljele osobe, dok su nalazi za tri novoevidentirane osobe stigli neposredno prije konferencije za medije te ih epidemiološka služba još nije mogla detaljno proučiti. Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je kako stanje pacijenata u bolnici nepromijenjeno, odnosno stabilno, te još jednom ponovio kako se svi i dalje moramo dalje pridržavati važećih epidemioloških mjera. Župan Željko Kolar se također osvrnuo na broj oboljelih u Krapinsko-zagorskoj županiji „Epidemiološka situacija se poboljšava. Imamo 10 posto zaraženih u odnosu na broj testiranih i ako takva situacija bude unutar tjedan dana, bit ćemo unutar prosjeka Republike Hrvatske“ – rekao je župan Kolar te dodao da će u slučaju da se tijekom vikenda i u ponedjeljak pokaže povoljna epidemiološka slika na području županije dati zahtjev za ukidanjem propusnica prema Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. „Relaksiranje pojedinih mjera nipošto ne znači da se ne trebamo pridržavati onih osnovnih epidemioloških, nego dapače toga se moramo držati još strože. U narednom razdoblju će se nuditi veće mogućnosti kretanja, kupnje i korištenja  raznih javnih usluga, što predstavlja i veći rizik za ponovno povećanje broja zaraženih. Da nam se to ne bi dogodilo apeliram na sve ljude da se i dalje ponašaju vrlo dogovorno i prate sve naputke nacionalnog i županijskog stožera“ – poručio je župan Kolar.

DOMOVI ZA STARIJE I NEMOĆNE

Zamjenica načelnika Stožera Jasna Petek izvijestila je kako je Županijski stožer na nalog Nacionalnog imenovao tim za provođenje kontrole uputa o sprečavanju i suzbijanju COVID – 19 za pružatelje usluga u sustavu socijalne skrbi. U tim su imenovani županijska pročelnica za zdravstvo, socijalni radnik, sanitarni inspektor, inspektor civilne zaštite i policijski službenik. Prilikom vršenja kontrole, ispunjava se zapisnik koji se šalje županijskom Stožeru, a on ga prosljeđuje nacionalnom Stožeru. „Prvi tim započeo je s radom u nedjelju, a do srijede mu se pridružio i drugi tim. Na području županije imamo 26 pružatelja socijalnih usluga i 70 –ak udomiteljskih obitelji. Timovi su obišli svih 26 pružatelja usluga i ustanovili da samo 2 ustanove ispunjavaju sve naložene upute. Kod ostalih su evidentirani nedostaci i naloženo je njihovo hitno uklanjanje u roku 24 sata. Njih 8 je riješilo te nedostatke, a s današnjim danom trebali bismo završiti kompletno taj drugi krug kontrole“ – rekla je zamjenica Petek te dodala kako su kod 6 pružatelja usluga zamjećene nepravilnosti koje se odnose na broj korisnika, o čemu je Stožer obavijestio nadležno ministarstvo odnosno osnivača. „Bez obzira što KZŽ nije osnivač tih pružatelja socijalnih usluga, mi smo i prije svih ovih uputa i naloga komunicirali s njima, vidjeli kakvo je stanje i uputili im dio potrebne opreme. U ponedjeljak je svih 26 pružatelja usluga dobilo znatan dio zaštitne opreme od Stožera KZŽ. Radi se o preko dvije tisuće kirurških maski, FFP2 maski, preko tri tisuće rukavica, dezinficijensa, odijela, kaljača, naočala, vizira i svega onoga što im je potrebno u svakodnevnom radu. Dakle, bez obzira na to što nismo osnivači, mi s velikom odgovornošću ispunjavamo sve ono što nam nalaže Nacionalni stožer, ali je, uz našu podršku, sva odgovornost za rad tih ustanova ipak na njihovim vlasnicima i osnivačima“  – zaključila je zamjenica Petek, otkrivši kako se nedostaci uglavnom odnose na dezinficijense, dezbarijere pri ulazu, mjerenje temperature korisnicima

SPECIJALNA BOLNICA STUBIČKE TOPLICE

Župan Kolar na današnjoj presici Županijskog stožera osvrnuo se na situaciju u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. „20. travnja dobio sam prvo izvješće Specijalne bolnice i tražio njegovu dopunu. 22. travnja došlo je novo izvješće s odgovorima koje sam tražio. Nakon analize svega onoga što se događalo u bolnici i mjere koje je bolnica poduzimala prije nego što je koronavirus ušao u Specijalnu bolnicu, a sve vezano za naputke koje je bolnica dobivala od nadležnog ministarstva i Nacionalnog stožera o protokolu i postupku kada je koronavirus ušao u samu bolnicu, suradnji s Zavodom za javno zdravstvo i komunikaciji s oboljelima i njihovim obiteljima te u komunikaciji s onima koji su na vlastiti zahtjev otišli iz bolnice i onima koji su otpušteni, a da bi dodatno raščistili sliku, danas sam zatražio od ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Tomislava Jadana da mi se dodatno očituje vezano za protokole koji su bili unutar bolnice“ – naveo je župan Kolar dodajući kako će se o istome raspravljati i na Upravnom vijeću specijalne bolnice u četvrtak u 13 sati te će potom iz Krapinsko-zagorske županije stići službeno priopćenje vezano za protekla događanja u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.

Zamjenik ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Krešimir Škof naveo je da je od ukupno 75 pacijenata, koliko ih je u bolnici bilo 1. travnja, 7 pacijenata pozitivno na COVID-19, dvoje iz Krapinsko – zagorske županije, dok su ostali  iz Zagreba, Zaprešića, Ivanić -Grada i Karlovca. „Od djelatnika bolnice pozitivan je jedan doktor, pet medicinskih sestara, dok ih je 15 u samoizolaciji. Pozitivna su i dva fizioterapeuta, desetak ih je u samoizolaciji. Od nezdravstvenih djelatnika jedna osoba je pozitivna koja je radila u praoni, a nekoliko ih je u samoizolaciji“ – kao je zamjenik ravnatelja, koji je ovom prilikom svima zaraženim zaželio brz oporavak te izrazio žaljenje zbog cjelokupne situacije,   dodajući kako se u bolnici trenutno nalazi 14 pacijenata te su njihovi nalazi negativni, dvoje će se pustiti kući, a 12 pacijenata ostat će u bolnici na dužem boravku.


Fotogalerija